Znanost in tehnologija

Najpogostejši glasovni ukazi so POP TV, MasterChef in Skrito v raju

Ljubljana, 11. 09. 2024 17.52 | Posodobljeno pred 6 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Glasovne ukaze uporablja več kot 90 odstotkov uporabnikov TV platforme NEO. Njihovi uporabniki namreč TV-vsebine primarno iščejo tako, da v slovenščini izgovorijo, kar želijo gledati. Iščejo lahko, na primer, po imenu igralca oziroma igralke, naslovu filma ali oddaje, po ključni besedi, športu ali dogodku, ki ga želijo gledati ... Največkrat uporabljen glasovni ukaz za menjavo programa je POP TV, uporabniki pa so največkrat z glasovnim ukazom zahtevali predvajanje oddaje MasterChef Slovenija, med serijami pa Skrito v raju.

Glasovni ukaz TV
Glasovni ukaz TV FOTO: Shutterstock

Telekom Slovenije je danes predstavil nekaj razvojnih korakov svoje TV-platforme NEO, pri kateri uporabniki za upravljanje televizijskih vsebin uporabljajo govorne ukaze v slovenskem jeziku. NEO je edina platforma z glasovnim modelom v slovenščini, pri njegovem razvoju Telekom Slovenije sodeluje s Fakulteto za računalništvo in informatiko. 

Glasovni model je tudi s pomočjo umetne inteligence prilagojen slovenskim uporabnikom in vsebuje napredne algoritme za obdelavo naravnega jezika za razumevanje uporabnikovih ukazov ter strojno učenje za prilagajanje in izboljšanje storitve. 

Uporabniki platforme TV-vsebine primarno iščejo tako, da v slovenščini izgovorijo, kar želijo gledati. Iščejo lahko, na primer, po imenu igralca oziroma igralke, naslovu filma ali oddaje, po ključni besedi, športu ali dogodku, ki ga želijo gledati in podobno. 

Glasovne ukaze uporablja več kot 90 odstotkov uporabnikov TV-platforme NEO, ki jih je že čez 200.000. Kot je na srečanju povedal podpredsednik uprave Telekoma Slovenije Boštjan Škufca Zaveršek, v zadnjem obdobju obračajo trende in povečujejo število uporabnikov. Ob tem je poudaril, da v zadnjih četrtletjih v okviru meritev uporabniške izkušnje beležijo rekordne vrednosti.

"Naša strategija rasti v jedrni telekomunikacijski dejavnosti se uresničuje," je dejal Škufca Zaveršek.

POP TV, MasterChef in Skrito v raju najpogostejši glasovni ukazi

Lani so uporabniki izrekli 177 milijonov glasovnih ukazov, v letošnjem letu pričakujejo, da bo izrečenih več kot 200 milijonov govornih ukazov. Najpogostejši glasovni ukaz je menjava TV programa, s povprečno 10 milijoni ukazov na mesec. 

Največkrat uporabljen glasovni ukaz je POP TV. V zadnjih dveh letih (od junija 2022 do junija 2024) je najbolj glasovno iskan resničnostni šov MasterChef Slovenija, Skrito v raju pa je najbolj glasovno iskana serija vse od svoje premiere februarja do konca junija 2024.

Skrito v raju
Skrito v raju FOTO: POP TV

Sicer pa so najbolj iskane vsebine s pomočjo glasovne funkcije risanke (Pujsa Pepa, Tačke na patrulji, Barbapapa) in resničnostni šovi.

Uporabniki največ glasovnih ukazov izrečejo ob nedeljah, predvsem med 18. in 22. uro. Rekordno število glasovnih ukazov je bilo zabeleženih januarja letos, ko je bilo izrečenih skoraj 21 milijonov ukazov, so sporočili s Telekoma Slovenije.

V zadnjem desetletju v razvoj omrežja vložili 680 milijonov evrov

Na novinarski konferenci so razkrili, da je Telekom Slovenije v zadnjem desetletju v razvoj in vzdrževanje svojega omrežja vložil več kot 680 milijonov evrov. V zadnjem letu in pol so zmogljivost celotnega mobilnega omrežja povečali za tretjino, omrežja 5G pa za trikrat, so pristojni pojasnili na današnjem srečanju z novinarji.

Članica uprave Telekoma Slovenije Vesna Prodnik je med drugim izpostavila, da krepijo prisotnost v razvojnih projektih, ki se ukvarjajo z naslednjo mobilno generacijo 6G in s kvantnimi povezavami. "Če si sestavni del celotnega procesa razvoja, imaš potem znanje in kompetence, da to uvedeš v prakso," je pojasnila.

Luca Borzatta, direktor razvoja produktov in storitev pri Telekomu Slovenije
Luca Borzatta, direktor razvoja produktov in storitev pri Telekomu Slovenije FOTO: Telekom Slovenije

Družba je v zadnjih letih okrepila tudi investicije v lastno infrastrukturo in storitve. Tako so v zadnjih 18 mesecih zmogljivost svojega mobilnega omrežja povečali za več kot 30 odstotkov, omrežja 5G pa za več kot trikrat, je dejal direktor omrežja in storitev Matjaž Beričič.

Investicije jim omogočajo, da lahko s sodobnimi tehnologijami podprejo povečanje podatkovnega prometa, je poudaril.

V zadnjih desetih letih se je promet v mobilnem omrežju povečal za 40-krat, medtem ko se je na račun ukrepov za energetsko učinkovitost poraba električne energije povečala le za 10 odstotkov.

Po Beričičevih besedah industrija pričakuje, da se bo prehod na naslednjo generacijo, torej na 6G, zgodil okoli leta 2030.

Enotna številka in plačilo vozniškega izpita na obroke

Direktorica razvoja poslovanja pri Telekomu Katja Šajnovič je spomnila na novost, ki jo bodo uvedli predvidoma do konca leta. Gre za enotno številko za različne pametne naprave. Predstavila je tudi ponudbo Supr voznik, ki jo bodo uvedli oktobra. Z njo bodo mladim v okviru programa zvestobe omogočili nakup vozniškega izpita na obroke.

Direktor razvoja produktov in storitev pri Telekomu Slovenije Luca Borzatta je medtem razkril nekaj storitev, ki jih trenutno razvijajo v družbi, predvsem v okviru platforme Neo. Med drugim je v zgodnji fazi razvoja storitev samodejnega ustvarjanja podnapisov v slovenskem in angleškem jeziku.

S pomočjo umetne inteligence nadgrajujejo tudi sistem za glasovno upravljanje s platformo Neo in sistem za priporočanje vsebin. Borzatta in Prodnik sta ob tem pojasnila, da imajo na Telekomu Slovenije posebnega pooblaščenca za obdelavo osebnih podatkov, ki med drugim preverja, da so storitve skladne z zakonodajo.

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

UsliŠana
12. 09. 2024 16.57
Gledalci so pa res nisko padli, revšna...
E.Nigma
11. 09. 2024 21.48
Bolfenk2
11. 09. 2024 21.32
+1
Najbolj enostavna za uporabo, najbolj stabilna in z najlepšo sliko je še vedno klasična kabelska televizija. Nobenih dodatnih reklam, nobenih prisluhov pogovorov v stanovanju, nobenih nadležnih posodabljan programske opreme, televizor lepo upravljaš z enim originalnim daljincem, ni motečega boxa ki ga je treba resetirati vsakega toliko časa, predvsem pa je kabelska televizija cenejša.
moje.mnenje
11. 09. 2024 21.30
+1
Sicer ne vem zakaj ne more kar box delati kot Alexa in moraš vsakič gumb pritiskati. Drugače je pa meni bluetooth daljinec več vreden kot vsi glasovni ukazi.
Omas1313
11. 09. 2024 21.21
+2
😂😂😂😂
OPUSDEI
11. 09. 2024 20.58
+2
Rdečimesečnik
11. 09. 2024 20.10
+4
Vdor v zasebnost
IvanJaJo
11. 09. 2024 19.54
+1
Nora 24 bo naročila, da bo ona na 1st mestu 💆‍♀️💆‍♂️🙏🤲🤤🤣🤣🤣🤣
Julijann
11. 09. 2024 19.43
+3
Se pa tudi zastonj dereš, ker neo nič ne posluša.
Jun2
11. 09. 2024 19.28
+4
Ker nadzor hah dej pejte nekam sej to je noro.
Bolcn
11. 09. 2024 19.16
+5
Manjka še "vlada dela dobro"..
ANDRO2004
11. 09. 2024 19.20
-3
SS WikingDivision
11. 09. 2024 19.11
+2
dracon
11. 09. 2024 19.07
+2
Ne vem, kako je z ostalimi. Ok, nič posebej skrivnostnega se ne pogovarjamo doma, ampak vseeno. V svetu je trend, da je čim manj naprav, ki poslušajo in snemajo pogovore v stanovanju. Meni se to tudi zdi logično, zakaj bi moral daljinec poslušati vse, kar se pogovarjamo in to posredovati bog si ga vedi na kateri strežnik, kjer se sistemci krohotajo in pokajo od smeha, ko poslušajo. In kdor bo rekel ma neeee, saj to ni reeees. Potekajo tožbe, ker so proizvajalci avtomobilov snemali pogovore v kabini in spremljali vožnjo ljudi, ter nato te podatke prodajali. Marsikateri pametni televizor, ki ima vgrajen mikrofon dokazano snema pogovore in jih pošilja na strežnik. Pač ok, naj paj poslušajo, saj se nič takšnega ne pogovarjamo, ane ? Ne, v bistvu res ne in hvala. Doma imam rad zasebnost.
CelyCely
11. 09. 2024 19.01
+1
Rečeš nogomet in dobiš stare posnetke. Ne vem kdo je zasnoval to, ampak nima pojma.
oježeš
11. 09. 2024 18.53
Pri nas je najbolj pogosto slišati 'Novice'. Pa še to je človek kar malo razočaran, ali so stare ali pa je že vse prebrano na internetu. Kdo ve kako bi se odzval NEO, če bi povedal v mikrofon 'želim, da bakrene žice, zamenja optika'?
medusa
11. 09. 2024 18.53
Nikoli! Jaz samo MAX
dj.ill.itch
11. 09. 2024 18.27
+5
pa ste res spisali strokovni esej, to je bilo za vas nedvomno nezaslišano naporno.