Znanost in tehnologija

Izgubila 65 kilogramov, odstraniti dala odvečno kožo: 'Občutek lahkotnosti'

Ljubljana, 04. 10. 2024 19.17 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tjaša Dugulin
Komentarji
7

Srečanje z abrahamom je bilo za Danijelo Fink Sotlar dvojna prelomnica. Takrat se je namreč odločila tudi za korenito spremembo življenjskega sloga, z zdravo prehrano in vadbo je izgubila neverjetnih 65 kilogramov. Ji je pa nato veliko težav povzročala odvečna koža, zato se je odločila za odstranitev. Kdaj je pacient sploh primeren za takšen poseg, kako poteka in kakšno je okrevanje? V novomeški bolnišnici smo se kirurškemu timu pridružili pri operaciji odvečne kože.

Za 50. rojstni dan se je Danijela Fink Sotlar odločila, da bo na prvo mesto končno postavila sebe. "Ni šlo za to, da moram shujšati 50, 60 kilogramov, pač pa, da nekaj naredim na sebi, predvsem premik v glavi, premik v drugo življenje, drugačno življenje, bolj zdravo življenje."

Začelo se je z malimi koraki pri prehrani, pravi. Med drugim je črtala beli sladkor, izdelke iz bele moke pa zamenjala s polnozrnatimi. Kilogrami so se začeli topiti, motivacija je naraščala, začela je še s hojo in dosegla navdihujočo preobrazbo, izgubila je 65 kilogramov.

"Zdaj se gibljem med 68 in 70 kilogrami."

A zadovoljstvo so kalile težave zaradi odvečne kože. "Vnetja pod trebuhom, križ je bolel od vse te teže."

Zato je šla pod nož. Doslej so ji z dvema operacijama odstranili približno pet kilogramov kože, predvsem okoli trebuha, in opravili dvig prsi, roke jo še čakajo, razlaga Danijelina kirurginja Tea Jedlovčnik iz SB Novo mesto: "Delamo v več fazah, ker so tudi posegi za telo zahtevni in lahko ogrožajoči, če bi jih naredili vse naenkrat. Pač, mi moramo na novo ukrojiti kožo na telo, ki nima več teh kilogramov."

V operacijski dvorani pa je bila na odstranitev kože že pripravljena druga pacientka. Prizori kot iz serij in filmov. Najprej zarišejo mesto rezov ...  Nato se začne odstranjevanje, poseg traja dobre tri ure. Operacijo krije zdravstvena zavarovalnica, čakalna doba je približno leto in pol, pravi Jedlovčnikova. "Kriteriji so, da pacientke izgubijo tam nekje od 50 do 60 kilogramov oziroma da dosežejo indeks telesne mase od 25 do 27, da vzdržujejo telesno težo približno leto dni in seveda, da je ta koža funkcionalno moteča, se pravi, da jih ovira pri vsakdanjem življenju, tukaj ne gre za estetiko."

Letno naredi do sto takšnih posegov, okrevanje je odvisno od psihofizičnega stanja pacientke, načeloma pa zmore po enem tednu sama funkcionirati.

"Da pa prevzame vse ostale aktivnosti, pa bi rekla, da približno mesec dni," doda Jedlovčnikova. 

Kakovost življenja, tudi higiena, je zdaj neprimerljivo boljša, še pravi Danijela. "Kot bi na novo zadihala, res tisti občutek lahkotnosti."

Pri zdravem življenjskem slogu namerava vztrajati. In to je tudi ključno, opozarja kirurginja, sicer se lahko odvečni kilogrami in z njimi koža spet naberejo.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

amurr
04. 10. 2024 21.41
Priporočam avtofagijo, se obnese...
UsliŠana
04. 10. 2024 21.28
+1
Punca se ne bo več gujsala, on pa se bo užulil...!
JK123
04. 10. 2024 21.10
-1
Ko je bla debela, je bila lepša.
Uporabnik1888402
04. 10. 2024 21.04
+0
Vsaj nekdo se potrudi.
Geres
04. 10. 2024 20.21
+7
Sej vse lepo in prav. Ampak a ni zalostno, da so cakalne dobe za razne zivljenjsko bolj pomembne zadeve bistveno daljse kot za v bistvu poseg kozmeticne narave?
METKA102
04. 10. 2024 20.46
+3
Ali je to kozmetični poseg? Najbrž ne. Če ji koža visi do kolen in ima po nogah rane in vnetja od kože, ki opleta po nogah. Smo že videli na tv takšne stvari, ti ljudje so res potrebni pomoči. Saj tudi ljudi, ki so zasvojeni z raznimi substancami in zbolijo, zdravijo in operirajo.
Franci Luzar
04. 10. 2024 21.12
-1
Mislim da kirurg ki dela lepotne operative, neigra nobene vloge pri čakalnih dobah?