Znanost in tehnologija

Fakulteti za farmacijo in strojništvo bosta dobili nova objekta

Ljubljana, 09. 08. 2024 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
K.H., STA
Komentarji
3

Ljubljanski fakulteti za farmacijo in za strojništvo sta pridobili gradbeno dovoljenje za novogradnji. Nova objekta bodo zgradili na območju Kampusa Brdo, kjer že domujejo nekatere druge fakultete. Začetek gradnje obeh objektov pa naj bi bil prihodnje leto, so sporočili z Univerze v Ljubljani.

Fakulteta za farmacijo (UL FFA) in Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani (UL FS), ki sta zdaj v prostorih na Aškerčevi cesti, zaradi neustreznih prostorov ne moreta več izvajati svojega dela na teh lokacijah, so zapisali v sporočilu za javnost. 

Rektor univerze Gregor Majdič ocenjuje, da bodo z izgradnjo obeh fakultet predvidoma do leta 2030 uredili najbolj pereče prostorske težave članic univerze. "Novi stavbi bosta fakultetama omogočili izpolnjevanje družbenega poslanstva in Strategije razvoja Univerze v Ljubljani, s čimer bosta lahko zagotovili bistveno širši nabor pedagoških, raziskovalnih, razvojnih, inovacijskih aktivnosti obeh fakultet, tudi na področju zelenega in digitalnega prehoda, ter s tem prispevali k dobrobiti slovenskih državljanov ter splošnemu razvoju stroke in slovenske družbe," meni Majdič.

Nova objekta bosta zgrajena na območju Kampusa Brdo, kjer že domujejo Biotehniška fakulteta (UL BF), Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo (UL FKKT) ter Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani (UL FRI). Pridobljeno integralno gradbeno dovoljenje je pomemben korak za začetek gradnje obeh fakultet, ki ga pričakujejo v letu 2025.

"Študenti in raziskovalci obeh fakultet bodo v novem okolju, oblikovanem v skladu z najsodobnejšimi smernicami, deležni številnih novih možnosti, ki bodo pozitivno vplivali na njihove študijske in raziskovalne dosežke," so zapisali na Univerzi v Ljubljani.

Fakulteta za farmacijo – nova stavba
Fakulteta za farmacijo – nova stavba FOTO: Atelier arhitekti in Arhema

Fakulteta za farmacijo ima danes več kot 1500 študentov in skoraj 200 zaposlenih. S prizidkom na zdajšnji lokaciji so leta 2000 omilili prostorsko stisko, ne pa je tudi rešili. Lokacije, kjer deluje in jih tudi najema, ne zadoščajo pedagoškim in raziskovalnim potrebam. Z novogradnjo pa bodo dobili dovolj različnih laboratorijev in predavalnic.

Potreba po kadrih, ki se izobražujejo na fakulteti, je že zdaj velika, v prihodnjih letih pa se bo zaradi že začetih širitev aktivnosti v farmacevtskih podjetjih v Sloveniji še povečevala.

Tudi na Fakulteti za strojništvo imajo veliko prostorsko stisko. Prostori, v katerih so zdaj, so bili zgrajeni leta 1972. Tedaj so imeli 600 študentov in približno 150 zaposlenih. Zdaj pa imajo več kot 1500 študentov in več kot 430 zaposlenih. Fakulteta že desetletja deluje na petih lokacijah, ki večinoma niso več primerne za sodobno delo. Na voljo ima 13.200 kvadratnih metrov površin, na Brdu pa bo prostora več kot dvakrat toliko. Gradnjo bodo sofinancirali z evropskimi sredstvi.

Fakulteta za strojništvo – načrt za nov objekt
Fakulteta za strojništvo – načrt za nov objekt FOTO: Sadar Vuga

Po poročanju današnjega Dela naj bi se fakulteti iz dotrajanih in potresno ogroženih prostorov na Aškerčevi v nove prostore preselili predvidoma v štirih letih. Po ocenah izbranih arhitektov iz leta 2020 znaša skupna ocenjena vrednost gradbeno-obrtniških in inštalacijskih del dobrih 106 milijonov evrov skupaj z DDV, torej 53 milijonov evrov za eno novogradnjo. Ker pa so se cene od takrat precej zvišale, bo tudi vrednost investicije zagotovo višja, predpostavlja Delo.

Medtem ko Fakulteta za strojništvo pričakuje evropsko sofinanciranje, bo večji del financiranja gradnje nove fakultete za farmacijo zagotovil zakon o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo do leta 2031.

Dnevnik pa je v sredo navedel, da bodo v pritličju nove fakultete za farmacijo pedagoški prostori, del uprave, okrepčevalnica in knjižnica. V medetaži bodo servisni prostori objekta in osrednje garderobe študentov. Prvo in drugo nadstropje bosta laboratorijski etaži, v terasni etaži pa bodo kabineti, tajništva posameznih kateder in uprava. Na skrajnem zahodnem delu stavbe je predviden t. i. infrastrukturni center, v katerem bodo laboratoriji, univerzitetna učna lekarna in ambulanta.

Pritličje fakultete za strojništvo pa bo od severa proti jugu razdeljeno na tri pasove, pri čemer bodo v severnem delu predavalnice, v južnem pa večinoma laboratoriji. V prvem in drugem nadstropju so načrtovani pisarne, kabineti, sejne sobe, predavalnice in laboratoriji. Terasna etaža pa je namenjena skupnim programom fakultete, kot so knjižnica, uprava in jedilnica s kuhinjo.

Univerza v Ljubljani sicer trenutno že gradi del kampusa Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani na Vrazovem trgu ter novo stavbo Veterinarske fakultete.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mare2405
09. 08. 2024 21.55
Politična elita kadruje in krade dobesedno vsa leta od osamosvojitve in hvala bogu, da ste vsaj kakšen milijon EUR namenili za izobraževanje in razvoj. Ja seveda, kdo od številnih študentov si tudi kruh poišče v tujini, nič hudega. In hvala bogu, da je farmacija Lek v lasti tujcev. Koliko milijonov EUR vseskozi investirajo v raziskave in razvoj, naši politični veljaki s kvazi fakultetami ali celo brez pa preprodajajo slovenska podjetja na balkan in vmes še predajajo svoje bogastvo najbližjim družinskim članom, da jim roka nepravice ne pride do živega. Vsa čast kvazi poslovnežem in pomislite, koliko družin poštenih ste spravili na rob preživetja. Samo da imate svoje riti polne...
branko-r
09. 08. 2024 19.58
+1
žalostno kaj vse študentom nudimo pol pa vsi pametni takoj zapustijo propadajočo državo
Smuuki
09. 08. 2024 14.03
+2
Kaj pa časovnica? Se bojim da bodo novi prostori za vnuke zdajšnjih študentov. Takrat bo že Avstroogrska. 😀😀😀😀😀