Znanost in tehnologija

Dobra novica za vse, ki radi med vikendom spijo dlje

London, 01. 09. 2024 20.54 | Posodobljeno pred 13 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Znano je, da pomanjkanje spanja poveča možnosti za srčno-žilne bolezni, zdaj pa so v obsežni študiji ugotovili, kako to nevarnost kljub vsemu zmanjšati. Izkazalo se je namreč, da se pri osebah, ki konec tedna nadoknadijo manjkajoče ure spanca, tveganje za obolenja zmanjša kar za 19 odstotkov.

Tisti, ki med vikendom nadoknadijo izgubljene ure spanja, imajo manj možnosti za srčno-žilne bolezni.
Tisti, ki med vikendom nadoknadijo izgubljene ure spanja, imajo manj možnosti za srčno-žilne bolezni. FOTO: Shutterstock

V raziskavo so vključili 91 tisoč posameznikov iz Velike Britanije, od katerih jih je 20 tisoč poročalo o pomanjkanju spanja, izsledke pa so predstavili na letošnjem kongresu Evropskega združenja za kardiologijo. 

"Zadostno nadomeščanje spanja je povezano z manjšim tveganjem za bolezni srca. Povezava postane še bolj izrazita pri posameznikih, ki se med tednom redno srečujejo s pomanjkanjem spanca," je povzel avtor študije je Jandžun Song s kitajskega nacionalnega centra za obravnavo kardiovaskularnih bolezni, ki deluje v okviru pekinške bolnišnice Fuvaj. 

Raziskava je trajala kar 14 let. Na podlagi zdravstvene dokumentacije in poročil o smrti so identificirali posameznike, ki so doživljali bolezni srca, motnje ritma, odpoved srca ali srčno kap. Te podatke so nato primerjali z vzorci spanja in prišli do zgoraj omenjene ugotovitve, da se pri osebah, ki sicer z zamudo nadoknadijo izgubljene ure spanja, nevarnost za srčne bolezni zmanjša za kar 19 odstotkov v primerjavi s tistimi, ki tudi čez vikend ne spijo dovolj. 

"Mnogi od nas ne spimo dovolj zaradi službenih ali družinskih obveznosti in čeprav poležavanje ob koncu tedna ni nadomestilo za običajen nočni počitek, ta obsežna študija kaže, da bi lahko pomagalo zmanjšati tveganje za bolezni srca," je ugotovitve pozdravil pomočnik strokovnega direktorja pri British Heart Foundation James Leiper. "Vemo, da lahko pomanjkanje spanja vpliva na naše splošno dobro počutje, in ta raziskava je pomemben opomnik, kako pomembno je, da poskušamo vsako noč spati vsaj sedem ur. Veselimo se prihodnjih študij, da bi bolje razumeli, kako lahko vzorci spanja vplivajo na srce in kako lahko prilagodimo sodoben način življenja, da bi izboljšali svoje zdravje," je še dodal, poroča Guardian

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

UsliŠana
05. 09. 2024 16.40
+1
sem kupla novo r.uro z letno in zimsko prestavo vsako leto, krave eno uro jokajo drugič eno uro več žvečijo...
roten
02. 09. 2024 10.23
-2
Levica pirati kdo je delal študijo
periot22
02. 09. 2024 08.22
+1
Rana ura zlata ura!!!!!!
orhideja79
02. 09. 2024 08.00
+0
Pa se vi zavedate posledic te študije? Mislim, da ne, ker drugače je nebi objavili. Sedaj vam bodo mladi govorili ,kako ne bodo več hodili v službo zgodaj zjutraj, ker je to, po tej študiji slabo in, da obstaja večja nevarnost obolenj zaradi tega. Zasluge za to objavo gredo seveda D.L.
Watcherman
02. 09. 2024 08.42
+2
Nevarnosti in škodljivosti,če se zgodaj vstaneš in greš v službo ni samo naspati se je treba dovolj je pa nočna služba zelo škodljiva.Lp
231koak
01. 09. 2024 21.54
+0
Od 9 do 3. Tv ne gledam 5-6 ur puna kapa. Ob 4 že v službi. Ob 12 že domov.
katalizatorček
01. 09. 2024 21.18
+3
krneki brezvezna odkrivanja,ko se nimajo kaj spomnit,pa odkrivajo toplo vodo