Tujina

Kratek spomin 'pravih' Dalmatincev

Split, 18. 10. 2024 11.46 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Oglas za novo kolekcijo navijaških artiklov, ki so ga objavili pri splitskem Hajduku, je sprožil plaz negativnih kritik na družbenih omrežjih. Navihan kodrolasi fantič, ki nosi majico z napisom Prgava familija, je po njihovem prepričanju "napačne barve". Pri tem pa pozabljajo, kdo je pred 40 leti kot maskota tega legendarnega hrvaškega nogometnega kluba obnorel celotno Jugoslavijo. To je bil mali "Bili", ki pa je bil vse prej kot bel, a je vseeno obnorel množice.

Objava na uradnem Instagram profilu nogometnega kluba Hajduk je razburila navijače hrvaškega prvoligaša. Prikazuje štiri fotografije nasmejanega kodrolasca, ki nosi majico z napisom Prgava familija, kar bi lahko prevedli kot uporniška, svojeglava, temperamentna družina.

Navijači splitskega Hajduka v belem
Navijači splitskega Hajduka v belem FOTO: AP

Gre za slogan nove kolekcije navijaških artiklov, ki so jo predstavili lani ob zvokih pesmi Dina Dvornika z naslovomTi si mi u mislima. Izraz "prgava familija" je namreč populariziral Dvornik prav v uvodu te pesmi, konec leta 2022 pa ga je po poročanju Indexa uporabil predsednik kluba Lukša Jakobušić, ko je kritiziral hrvaško nogometno zvezo: "V naslednjem obdobju bomo poskušali ostati modri, drugačni kot tudi doslej, vendar z jasno izraženimi stališči. Posebni smo. Tudi mi smo družina, ampak ponosna, uporniška."

"Ali v Splitu niste našli hrvaških otrok?"

Ta izraz je pristal na Hajdukovih navijaških majicah, šalih, zastavicah, obeskih za ključe. V zadnjem letu so ga oglaševali številni obrazi tako odraslih kot otrok, ko pa so majico s tem napisom oblekli fantiču s temnejšo poltjo, je završalo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hajdukov oglas s povezavo na spletno trgovino so nekateri uporabniki družbenih omrežij vzeli v bran, medtem ko so ga številni pospremili z objavo čustvenih simbolov jeze, zvrstili so se tudi pozivi, da je treba poslati množico pritožb na njihov elektronski naslov: "Če teh ne bo, bodo samo nadaljevali. Hajduk mora kot nacionalni simbol in vir identitete delovati izključno v skladu z vrednotami svojega naroda, brez vpletanja zunanje ideologije," je v teh dneh denimo mogoče prebrati.

"V Splitu niste našli hrvaških otrok? Hajduk, kreteni," se je razhudil eden izmed uporabnikov družbenih omrežij. "Ker je 99 odstotkov Dalmatincev videti tako, kajne Hajduk," je drug nogometnemu klubu nadalje očital še poneumljanje množic in uveljavljanje svoje agende.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Hajduk je klub Dalmatincev. Temnopolti ne morejo biti Dalmatinci," je dodal tretji.

Pa so lahko. In lahko celo simbolizirajo ta hrvaški nacionalni simbol s 113-letno tradicijo, ki njegove pristaše ovija v belo barvo. 

Razgrabili 100.000 primerkov legendarnega Bilija

"Leto 1974 je. Zgolj v prvi pošljki je bilo na začetku maja na tržišče danih in razgrabljenih neverjetnih 100.000 primerkov Hajdukove maskote "Bili", ki jo je izdelal pokojni Zdenko Milišić. Navijače Hajduka z vseh koncev tedanje skupne države po šampionski sezoni "belih", ki je napovedala leta prevlade, je obnorel nov simpatičen simbol karizmatičnega kluba iz mesta pod hribom Marjan," je pred leti spomnila Slobodna Dalmacija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Šlo je za majhno gumijasto figurico, visoko slabih 20 centimetrov, ki jo je izdelovala Jugoplastika. Črnolasec Bili je v rokah držal nogometno žogo, oblečen je bil v modre kratke hlačke in belo majico, ki je še bolj poudarjala kontrast njegove temne kože. Povsem nedalmatinska podoba torej, kot bi glasno očitali današnji kritiki, pa vendar je Bili postal ljubljenec množic.

In takrat sploh ni bil osamljen. Nič svetlejši ni bil niti njegov največji rival Cico, maskota zagrebškega Dinama.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Oblikovalec Zdenko Milišić se je v 70. letih podpisal tudi pod Žutka, rdečelasega košarkarja prav tako temne polti kot Bili. Žutko je takrat postal simbol Košarkarskega kluba Split, izdelan je bil kot maskota kluba in legendarnega kapetana Rate Tvrdića, so spomnili pri 24sata, ko so leta 2020 objavili, da je Žutko skupaj z navijaško retrokolekcijo Jugoplastike znova uradno vrača na Gripe. Le da je danes, tako kot Bilijev naslednik Rico, politično korektno, tudi on svetlejše polti.  

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NobenVečNePleše
18. 10. 2024 14.07
+1
Lewaci bi radi unici cisto vse bele drzave. En kup levih niti nima otrok in se jim gladko =be kaj se bo zgodil iz njihovo drzavo, tud ce se sami znajdejo v tem. Take mamo dele na oblasti.
Trident Poraza
18. 10. 2024 14.02
+3
Prav imajo. Multikulti pač ne bo šel skozi brez katastrofalnih posledic.
JohannDoe
18. 10. 2024 13.52
+4
Leta '74 so bili črnci redka, a simpatična eksotika, Jugoslavija pa v neuvrščenih in se je hvalila s tem, da pomaga se razvijat revni Afriki. Leta '24 so črnci predpisani v filmih, reklamah in vsakdanjem življenju, vse kar je preveč enobarvnega na svetlo, običajnega ali pa "domačega" pa napadano skozi medije in moč kapitala. Razmere so se spremenile, čudijo se lahko samo oni, ki se pretvarjajo, da sentimenti ljudi padejo iz neba. In sedaj naj mi kdo pove eno stvar iz tega posta, ki ne bi bila res, znana, preverljiva ali pa kar sem napisal kakorkoli neprimerno, žaljivo ali karkoli podobnega.
janezy232
18. 10. 2024 13.52
-1
edina poteza Hajdukove "uprave". ki jo pozdravljam!
Gospod .
18. 10. 2024 13.20
+5
Kar nekaj. Saj zato pa ne gledam več tvja in podobnih stvari. Čimbolj vstran od tega.
Ludimile
18. 10. 2024 13.15
+0
Kaj ne nastalo iz Hajduka? Pravaški klub. Zalostno
Anion6anion
18. 10. 2024 12.41
+6
tornadotex
18. 10. 2024 12.37
+13
Nekateri bi se radi šli še tako ,kot 40 let nazaj....Sedaj so povsem drugi časi in tako se je potrebno tudi obnašati...Res ,kako niso mogli najti pravega Hrvata za domoljubno sliko.Očitno nekdo zelo žali čustva pravih Hrvatov. Kaj bi bilo,če bi pri nas v narodno nošo oblekli dva črna in potem propagirali slovensko glasbo?? To je čista provokacija,izivanje,kar pa se normalen oglaševalec ne gre..
Nightingale
18. 10. 2024 12.02
+23
Woke trka na vsa vrata...
PoldeVeliki
18. 10. 2024 13.41
+2