Tujina

Fajonova v Bruslju s pozivom k sankcijam proti Izraelu in premirju v Gazi

Bruselj/New York, 29. 08. 2024 06.43 | Posodobljeno pred 21 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je na današnjem neformalnem zasedanju zunanjih ministrov EU v Bruslju pozvala k uvedbi sankcij proti izraelskim političnim voditeljem, ki kršijo mednarodno pravo. Za to se je že zjutraj zavzel visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki naj bi predlagal uvedbo sankcij proti dvema ministroma.

Ministrica za notranje zadeve Tanja Fajon je ob prihodu na zasedanje v Bruslju poudarila, da so razmere v regiji Bližnjega vzhoda, še posebej spričo humanitarne katastrofe v Gazi, "močno zaskrbljujoče". "Pozvala bom k nujnemu začasnemu premirju, k premorom, da bi lahko izvedli cepilne akcije za zaščito otrok proti boleznim," je povedala.

Zagotovila je, da bo Slovenija nadaljevala svoja prizadevanja za končanje vojne v Gazi, za zaščito civilistov, za izpustitev talcev in za rešitev dveh držav, da bi pridobili čim večje število zaveznikov za priznanje Palestine.

Ob tem pa je znova ponovila, da vabilo nekdanji izraelski zunanji ministrici Cipi Livni na Blejski strateški forum (BSF), ki je v minulih dneh naletelo na kritike stranke Levica in civilnodružbenih gibanj, ne spreminja stališča Slovenije do vojne v Gazi. Ocenjuje, da slednje prav tako ni v nasprotju s priznanjem Palestine. "Blejski strateški forum je platforma, ki naj bi združevala različna mnenja in sooblikovala neke poglede na prihodnost. Tako da jaz upam, da se bodo te strasti umirile. Mi se pogovarjamo z vsemi stranmi, v nobenem primeru pa to ne spreminja stališča Slovenije do konflikta v Gazi," je poudarila.

"Tudi danes bom dodatno jasno obsodila Izrael zaradi nove vojaške ofenzive na Zahodnem bregu, pozvala k zaostrovanju sankcij zoper Izrael in k takojšnjemu premirju, zaustavitvi vojne, zaustavitvi pobijanja civilistov in pa zaščiti otrok," je še povedala Fajonova.

Slovenija bo po njenih besedah konfliktom po svetu in zaščiti civilistov veliko pozornosti namenila tudi v okviru svojega enomesečnega predsedovanja Varnostnemu svetu Združenih narodov, ki ga bo uradno prevzela 1. septembra.

Borrell je ob prihodu na zasedanje pojasnil, da je sprožil razpravo z državami članicami, ali bi bilo treba uvesti sankcije proti določenim izraelskim ministrom, ki širijo sovražna sporočila, uperjena proti Palestincem, in predlagajo ukrepe, ki so v nasprotju z mednarodnim pravom. Sam meni, da je to treba storiti, vendar pa o tem odločajo države članice.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa naj bi bil Borrellov predlog usmerjen proti finančnemu ministru Bezalelu Smotriču in ministru za nacionalno varnost Itamarju Ben-Gviru. Skrajno desna izraelska ministra v zadnjih mesecih razburjata z javnimi izjavami in dejanji, usmerjenimi proti Palestincem.

Fajon je na novinarsko vprašanje, proti komu konkretno bi bilo treba po njenem mnenju uvesti sankcije, odgovorila, da "zagotovo proti tistim, ki bi se jim dokazalo kršenje mednarodnega prava, tudi omenjenim". V razpravi je prav tako pozvala k razmisleku o okrepitvi trgovinskih oziroma ekonomskih sankcij proti Izraelu, je še povedala ob robu zasedanja.

Kot so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve, se je ministrica v razpravi zavzela tudi za nadaljevanje sankcij proti voditeljem palestinskega islamističnega gibanja Hamas.

Obenem je pozvala k nujnemu humanitarnemu premoru, da bi omogočili cepljenje otrok proti različnim boleznim, predvsem otroški paralizi.

Dodala je, da mora EU skupaj vršiti pritisk na Izrael, da dovoli odhode iz Gaze bolnim in ranjenim z namenom nudenja primernega zdravljenja. Na srečanju je pojasnila tudi slovenska prizadevanja, da bi kmalu lahko na medicinsko rehabilitacijo v Slovenijo sprejeli ranjene otroke.

Tanja Fajon
Tanja Fajon FOTO: AP

V petek bo v Bruslju še neformalno zasedanje obrambnih ministrov, ki se bodo prav tako posvetili nadaljnji podpori Ukrajini in dogajanju na Bližnjem vzhodu. Iz Slovenije se ga bo udeležil državni sekretar na obrambnem ministrstvu Damir Črnčec.

Zasedanji bi morali po prvotnih načrtih v teh dneh potekati na Madžarskem, ki trenutno predseduje Svetu EU. Vendar pa se je zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell zaradi t. i. mirovne misije madžarskega premierja Viktorja Orbana, v okviru katere je ta v začetku julija obiskal tudi Moskvo, odločil, da ministre povabi v Bruselj.

Žbogar v Varnostnem svetu ZN pozval k pravičnemu in trajnemu miru v Ukrajini

Slovenski veleposlanik v Varnostnem svetu ZN Samuel Žbogar pa je v sredo spomnil, da je Rusija v zadnjih dneh izvedla največji napad od začetka vojne v Ukrajini z več kot 300 raketami in brezpilotniki, ki so prizadeli poslopja in energetsko infrastrukturo po vsej državi, med njimi tudi hidroelektrarno blizu Kijeva.

"Ti nenehni napadi na civiliste in civilno infrastrukturo očitno kršijo mednarodno humanitarno pravo in jih je treba takoj ustaviti," je dejal in dodal, da se intenzivnost napadov povečuje. Samo julija je bilo ubitih 219 civilistov, opazovalna misija ZN za človekove pravice v Ukrajini pa je v poročilu, objavljenem 9. avgusta, naštela 11.520 smrtnih žrtev med civilisti v Ukrajini od začetka vojne 24. februarja 2022.

"Očitno je, da miru ni mogoče doseči brez sodelovanja in dialoga med vsemi stranmi. V zvezi s tem upamo, da bo Rusija pokazala resnično pripravljenost končati vojno in v dobri veri sodelovati v pogajanjih, ki bodo temeljila na mednarodnih normah in v celoti spoštovala Ustanovno listino ZN," je dejal Žbogar.

'Vsak napad na civilni jedrski objekt bi lahko povzročil nepredstavljivo, dolgoročno humanitarno in okoljsko katastrofo'

Opozoril je tudi na nevarnost v zvezi z jedrskimi elektrarnami in dejal, da bi moral Varnostni svet posebej obravnavati pomen preprečevanja napadov na jedrske objekte. "Vsak napad na civilni jedrski objekt ali preprečitev njegovega normalnega delovanja bi lahko povzročila nepredstavljivo, dolgoročno humanitarno in okoljsko katastrofo. Pripravljeni smo sodelovati, da bi to preprečili," je dodal slovenski veleposlanik.

"Slovenija si ne bo prenehala prizadevati za krepitev zaupanja, da bi Ukrajincem in Rusom v prihodnosti zagotovili pravičen in trajen mir," je še povedal ob koncu svojega nagovora na zasedanju, ki se je tudi tokrat končalo brez ukrepov, ker ima Rusija kot stalna članica pravico do veta.

Drugi člani Varnostnega sveta ZN so imeli podobne govore, predstavnik Rusije pa je ponovno zavrnil odgovornost svoje države za vojno in to pripisal "režimu v Kijevu" in zahodnim državam. Rusija je za petek zahtevala novo zasedanje Varnostnega sveta ZN o širitvi spopadov zaradi dostav orožja Ukrajini.

ZN pozivajo k umiritvi razmer

Izraelske sile so v drugem dnevu racij na okupiranem Zahodnem bregu ubile še pet Palestincev. Šlo naj bi za "pet teroristov, ki so se skrili v mošeji" v Tulkarmu, blizu meje z Izraelom. 

IDF je sporočila, da naj bi bil eden od smrtnih žrtev Mohamed Jaber, znan tudi kot Abu Shuuja, ki naj bi bil lokalni vodja palestinske militantne skupine Islamski džihad.

Izrael je sicer z obsežno protiteroristično operacijo na Zahodnem bregu začel v sredo, sporočili so, da je bilo do sedaj ubitih devet borcev, pet v Jeninu in Tulkarmu ter štirje v begunskem taborišču al-Faraa. Palestinsko ministrstvo za zdravje medtem poroča o 12 ubitih borcih.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je medtem pozval Izrael, naj nemudoma ustavi vsakršno operacijo, saj to "podžiga že tako eksplozivne razmere", poroča BBC. Izraelske sile je opozoril, naj "ravnajo čim bolj zadržano in uporabljajo smrtonosno silo, le kadar je to nujno potrebno".

A izraelski veleposlanik pri ZN Danny Danon je dejal, da je cilj operacije jasen: preprečiti iranski posredni teror, ki bi škodoval izraelskim civilistom. V zadnjih dneh so namreč izraelski politiki obtožili Iran, ki podpira Hamas in palestinski Islamski džihad, da poskuša pretihotapiti eksplozivne naprave na območje Gaze in Zahodnega brega z namenom napada na Izrael. 

Odzval se je tudi vodja zunanje politike EU Josep Borrell in dejal, da izraelska operacija na Zahodnem bregu "ne sme predstavljati prostorov za podaljšanje vojne iz Gaze". Napovedal je tudi, da bo začel postopek, v katerem bo članice EU vprašal, ali želijo uvesti sankcije proti nekaterim izraelskim ministrom. Slednje je obtožil, da "širijo nesprejemljiva sovražna sporočila proti Palestincem in predlagajo akcije, ki so očitno v nasprotju z mednarodnim pravom".

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marker1
30. 08. 2024 14.08
+1
Najprej nas je sprla s sosedami. Zdaj uspešno dela na tem, da nas bo sprla s celim svetom. V svetovnih bankah, pri katerih najemamo kredite so lastniki ali solastniki povečini Židje. Ko bomo najemali nov kredit, vam vladajoči ne bodo povedali, da so obresti višje zaradi posledic njenega blatenja in obtoževanja Izraela. Ta oseba sploh nikoli ne bi smela biti na tem mestu zunanje ministrice. Naredila je ogromno škode. Žbogar ni nič boljši.
Inja33
30. 08. 2024 12.14
+1
Ta je že zdavnaj izgubila kompas.
Uporabnik1558623
29. 08. 2024 18.36
+1
Pojma nima, demokracija ni, da gledaš vse enostransko. Šema božja.
MasteRbee
29. 08. 2024 17.04
Namenjeno zgolj domači javnosti, na Izraelski strani ne vem če so donesko sploh opazili.
Mladi? Plasto
29. 08. 2024 16.36
+5
ženska je čist ausglajzala ..... zahteva , da se upošteva mednarodno pravo ..... ali palestinci upoštevajo mednarodno pravo ? NE , ali palestinska vojska nosi uniforme ? NE , ali nameščajo svoje vojaške zmogljivosti v bližino civilnih objektov in jih tako delajo za tarče ? DA , ali še vedno zadržujejo talce ? DA ....... tanja je pač le zablojena političarka ,ki je podlegla populizmu in internetnemu mantranju , zanemarja pa vzrok ,ki je pripeljal do dogodkov 7 oktobra in ta vzrok , tudi slučajno še ni eliminiran (naj dam primerjavo --- človek ima raka in je na operacijski mizi --- izrezali so že velik del okuženega tkiva in tanja sredi operacije zahteva , da se le ta konča , da naj pacienta lepo zašijejo in je ne zanima , da je v njem še vedno ostalo tkivo ,ki se bo isti trenutek spet začelo razraščati in bo pogubilo pacienta !!!! )
IvanJaJo
29. 08. 2024 15.37
+3
Sam da še Tanja poziva.. Pa hamas in Rusija že držita pisala za mirovno pogodbo 💆‍♂️💆‍♀️🤣🤣🤣🤣
Geckko
29. 08. 2024 15.23
-2
Fajonova je letnik 71. Se pravi, da je bila stara 5 let, ko se je v Palestini dogajalo najhujše - razseljevanje Palestinskega naroda. Židi so uporabljali take vlke šibe za ta namen. Po Tvju je bilo videti kot da so Palestinci kaznovani, ker brezpravno tu živijo. Židi so jih samo s temi šibami napodili.
tornadotex
29. 08. 2024 14.16
+4
Ta ni diht...Poziva ,da naj ne polovijo Hamas...
walter2
29. 08. 2024 14.13
+4
Vsak se ima pravico branit pred napadom!Izraelu je bila ta vojna vsiljena!Tudi ob koncu 2.sv.vojne so zavezniki zbombardirali Nemčijo po dolgem in počez in tako povzročali stotisoče nedolžnih smrti Nemcev,ki niso podpirali Hitlerja.Palestinci naj nehajo podpirat Hamas in bo vojna hitro končana!
Hiško
29. 08. 2024 14.24
-5
Po vaše bi morali palestinci trpet šre naprej ponižanja in kraje ozemlja .Izrael že dolgo dela genocid nad palestinci. .Palestinci imajo pravico da se uprejo hamas ali pa ne mislim da bi pri nas se tudi uprli če bi nas nekdo zapiral v geta i kratil pravice.
Mladi? Plasto
29. 08. 2024 16.39
+1
hiško .... palestinci , so šli 5x v vojno in jo 5x izgubili .... če te nekdo 5x napade ? je tvoj prijatelj ?
Teofil
29. 08. 2024 14.10
+4
Tanja je pozvala k takojšnemu premirju kokokokrat doslej in rezultat,vojna se nadaljuje kljub najboljšemu veleposlaniku v OZN Samuelu Žbogarju
ulebule
29. 08. 2024 13.42
+10
Bluzit pa znajo in hinavščino zganjat tudi. Naredijo pa nikolo nič. To je naša zunanja politika!
Arhaist
29. 08. 2024 13.38
+4
Tem smrduhom politicnim je vseeno kaj narod jamra. placani so z NAŠIM denarjem, vedo da narod nic ne bo ker je vecina OVC… Tako to je v tem sistemu OPRANEM z MEDIJI!
kranjski janezz
29. 08. 2024 13.36
+5
Zidki ne bodo odgovarjali..oni so zmeraj nedolžni
Arhaist
29. 08. 2024 13.36
-2
Se dobro da so nasi klukci priznali palestino. Sedaj je res mir na svetu!!!
brabusednet
29. 08. 2024 13.31
+8
A ni tvoje priznanje Palestine prineslo miru,kot si lagala,kot 30 dni do specjalista.Lažnivka iz plenilske strake.Nehaj sramoto nam delat po svetu.Ti boš uvedla sankcije daj pejt na nek pregled k specjalistu boš takoj na vrsti pod zelo nujno.
medekmali medekmali
29. 08. 2024 13.27
+7
kaj še te ta 9seba dela v politiki 🤣🤣🤣🤣rusinja , bori se za ukraino in putina obtožuj ne to pa ne ker tovariš tovariša ne sme komuzimem je eno ne 🤣🤣🤣🤣
slovenc59
29. 08. 2024 13.25
+7
In ka pol vabiš ono izraelko v Slovenijo, lol !!!
1236
29. 08. 2024 13.24
+2
Kaj pa ukraina a je konec sranja Ni več zanimivo bodo OPIČJE KOZE
Pure
29. 08. 2024 13.22
+7
še enkrat probam če tokrat ne zbriše mi..... opredeljevat se na ta dva naroda kot evropejec je bv..edin otroc se mi smilijo vse ostalo se nas ne tiče ..
Delavec_Slo
29. 08. 2024 13.22
+9
Spet zame pokvarjen dan, ko tole vidim!