Tujina

'Izrael ni zagotovil inkubatorjev za novorojenčke, širijo se bolezni'

Gaza , 17. 11. 2023 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
A.K., STA, N.V.
Komentarji
263

Izraelska vojska je ponoči nadaljevala z obstreljevanjem Gaze, vendar zaradi izpada komunikacij v večjem delu enklave ni natančnih podatkov o žrtvah in obsegu škode. Pred tem je Izrael po navedbah obrambnega ministra Joava Galanta prevzel nadzor nad zahodnim delom mesta Gaza. V Gazi se bolezni širijo hitreje, kot smo pričakovali, je danes opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in pojasnila, da je to posledica prenatrpanosti zavetišč v enklavi, kjer zaradi izraelske blokade že dlje časa primanjkuje hrane in čiste vode.

Zaradi izpada komunikacij in interneta so tudi ustavili odhod ranjencev, tujcev in Palestincev z dvojnim državljanstvom iz Gaze prek mejnega prehoda Rafa na jugu, je sporočil neimenovan varnostni vir v Egiptu. 

Po navedbah katarske televizije Al Jazeera je bilo v enem od izraelskih zračnih napadov na območje begunskega taborišča Džabalija na severu Gaze ubitih najmanj 11 Palestincev, v napadu vzhodno od mesta Han Junis na jugu enklave pa še najmanj deset.

Minister Galant je pred tem v četrtek sporočil, da je vojska prevzela nadzor na zahodnim delom mesta Gaza. "Začela se je naslednja faza," je napovedal, ne da bi pojasnil, kaj natanko misli s tem. Po njegovih besedah sicer izraelska vojska operacije v Gazi nadaljuje z natančnostjo in odločnostjo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Danes je nato načelnik generalštaba izraelske vojske Herzi Halevi napovedal razširitev operacij na območju Gaze. "Čeprav nas čaka še veliko dela, se ga uspešno lotevamo," je ocenil. Ob tem je poudaril, da je treba poveljnike Hamasa likvidirati "sistematično", infrastrukturo gibanja pa uničiti. V luči tega po besedah Halevija vojska tudi širi operacije.

Izraelska vojska medtem nadaljuje s preiskovanjem bolnišničnega kompleksa Al Šifa, kjer je, kakor trdi, odkrila vojaško opremo, poveljniške in nadzorne centre Hamasa ter informacije in posnetke o talcih, ki jih je gibanje zajelo med napadom na Izrael 7. oktobra. Galant je omenjeno označil za "pomembne najdbe".

Po navedbah ministrstva za zdravje v Gazi so izraelske sile v bolnišnici uničile radiološki oddelek, oddelek za opekline in oddelek za dializo. Prav tako naj bi zasliševale zdravnike, paciente in razseljene, ki so se zatekli v bolnišnico.

V Al Šifi so tudi našli posmrtne ostanke vojakinje, ki naj bi bila ena od talk Hamasa. Gre za Noo Marciano, 19-letno vojakinjo, katere smrt je izraelska vojska sicer potrdila že v torek. V današnji izjavi je sporočila, da so njeno truplo vojaki izvlekli iz objekta ob bolnišnici Al Šifa. Po navedbah Hamasa je bila vojakinja ubita v izraelskem obstreljevanju.

'Izrael ni zagotovil inkubatorjev'

Direktor bolnišnice Al Šifa je znova poudaril, da novorojenčki potrebujejo takojšnjo pomoč, vendar trenutno v bolnišnici primanjkuje zdravil, piše Al Jazeera. "V nekaterih primerih smo prisiljeni pustiti paciente umreti, ker smo nemočni, ne moremo izvesti nobene operacije, najmanj kar lahko storimo, je, da jim damo nekaj zdravil proti bolečinam, da jim omogočimo, da umrejo v miru," je dodal dr. Muhammed Abu Salmija.

Po napadu v Gazi
Po napadu v Gazi FOTO: AP

Izraelska vojska je sicer v začetku tega tedna dejala, da bo bolnišnici zagotovila inkubatorje, vendar je Salmija dejal, da je to laž. Veliko novorojenčkov je že umrlo, je dodal, ker je zmanjkalo kisika v inkubatorjih.  "Izraelske okupacijske sile trdijo, da so bolnišnici zagotovile inkubatorje, vendar to ni res. Poleg tega ne potrebujemo inkubatorjev, v bolnišnici jih že imamo, vendar nam primanjkuje goriva."

WHO opozarja na hitro širjenje bolezni v Gazi

Po navedbah predstavnika WHO za Zahodni breg in Gazo Richarda Peeperkorna, so v gosto poseljeni palestinski enklavi zabeležili že več kot 70.000 primerov akutnih okužb dihal in več kot 44.000 primerov diareje, kar bistveno presega pričakovanja organizacije.

Ob tem WHO opozarja, da so v Gazi zaradi pomanjkanja goriva zaprti obrati za razsoljevanje. To pomeni, da ljudje pijejo onesnaženo vodo, kar še dodatno veča tveganja za bakterijske okužbe. Prav tako se v enklavi več ne pobira smeti, kar je ustvarilo okolje za žuželke in glodavce, ki lahko prenašajo bolezni.

Gaza
Gaza FOTO: AP

Izraelska vojska vdrla v osrednjo bolnišnico v Dženinu

Izraelska vojska naj bi izvedla več novih racij na zasedenem Zahodnem bregu. V Dženinu so vojaki vdrli v osrednjo bolnišnico Ibn Sina, poroča palestinska tiskovna agencija Wafa. V domnevnem napadu izraelskega drona so bili v istem kraju ubiti trije ljudje, najmanj 14 pa je ranjenih, poročajo palestinski viri.

Okoliščine teh smrti so zaenkrat sicer nepojasnjene. Po navedbah tiskovne agencije Reuters, na katero se sklicuje britanski BBC, so bili trije Palestinci ubiti v napadu izraelskega brezpilotnega letalnika. Izraelska vojska je kasneje sporočila, da je bilo v taborišču v nočni operaciji ubitih pet oboroženih ljudi. Ni jasno, ali gre za isti ali ločen incident.

Več palestinskih virov je poročalo, da so izraelski vojaki vstopili v bolnišnico Ibn Sina in prisilili tamkajšnje zdravstvene delavce, da jo zapustijo. Po navedbah katarske televizije Al Jazeera so jih približno eno uro zasliševali, nato pa izpustili.

Omenjena bolnišnica se nahaja na območju begunskega taborišča Dženin, kjer je izraelska vojska redno posredovala še pred napadi gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra. Da je izraelska vojska vstopila v taborišče, je poročal tudi APF. 

Izraelska vojska v Gazi
Izraelska vojska v Gazi FOTO: AP

Racije je izraelska vojska po poročanju Wafe izvedla tudi v mestu Ni'lin blizu Ramale, ki leži okoli sto kilometrov južno od Dženina. Tam naj bi pridržala najmanj 28 ljudi, navaja BBC.

Izraelska vojska je medtem sporočila, da so bili v streljanju na kontrolni točki v mestu Hebron, prav tako na Zahodnem bregu, ubiti štirje ljudje, domnevno trije "teroristi Hamasa" in izraelski vojak. Ubiti borci Hamasa naj bi načrtovali strelski napad na izraelsko vojsko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V času najnovejše zaostritve konflikta je izraelska vojska po navedbah Palestincev na Zahodnem bregu prijela več kot 2000 ljudi. Izraelska vojska trdi, da jih je prijela več kot 1400 in da jih je večina povezanih s Hamasom. V racijah in spopadih je bilo ubitih najmanj 180 Palestincev in trije Izraelci. Vse več pa je tudi poročil o nasilju judovskih naseljencev nad Palestinci.

Na vse večjo nevarnost, da se vojna z območja Gaze razširi na zasedeni Zahodni breg, v četrtek opozoril visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Volker Türk.

ZN: Civilisti v Gazi se soočajo z neposredno grožnjo stradanja

"Zaradi bližajoče se zime, nevarnih in prenatrpanih zavetišč ter pomanjkanja čiste vode se civilisti soočajo z neposredno možnostjo lakote," je v izjavi bila neposredna direktorica agencije s sedežem v Rimu.

McCain od začetka izraelske blokade Gaze opozarja na pomanjkanje, s katerim se soočata več kot dva milijona Palestincev. Znova je poudarila, da je nemogoče zagotoviti ustrezno količino hrane z zgolj enim odprtim mejnim prehodom.

Bombardiranje Gaze
Bombardiranje Gaze FOTO: AP

Hrana in voda le skozi mejni prehod Rafa

Omejene količine hrane in vode v Gazo lahko vstopajo le skozi mejni prehod Rafa med Gazo in Egiptom, ki je edini prehod, ki ni pod nadzorom Izraela. Zaradi pomanjkanja goriva je oteženo tudi dobavljanje hrane znotraj enklave, še opozarja WFP.

V ofenzivi na Gazo, ki so jo izraelske sile sprožile 7. oktobra v odgovor na smrtonosne napade palestinskega gibanja Hamas na ozemlju Izraela, je bilo doslej ubitih 11.470 ljudi, več kot 29.000 je ranjenih. Izraelske sile so po navedbah ZN v tem času poškodovale ali uničile najmanj 11 pekarn, zaradi pomanjkanja goriva, vode in nafte pa od prejšnjega tedna ne deluje niti ena pekarna na severu enklave.

Izrael je danes sporočil, da bo dnevno vstop na območje Gaze omogočil dvema tovornjakoma z gorivom. Za to naj bi se odločili po pozivu Washingtona, potem ko so zaradi pomanjkanja goriva v palestinski enklavi prenehale delovati številne kritične storitve in je vse več opozoril o širjenju bolezni.

"Vojni kabinet je pristal na posebno prošnjo ZDA, naj priskrbimo dva tovornjaka z gorivom dnevno, da bi omogočili delo obratov za obdelavo odpadnih vod (...), ki jim zaradi pomanjkanja elektrike grozi ustavitev delovanja," je na brifingu povedal svetovalec Netanjahuja za nacionalno varnost Cači Hanegbi.

Kot je dodal, bodo gorivo uporabili tudi za delovanje kanalizacij in vodnih sistemov, s katerimi upravlja agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA). "Odločitev smo sprejeli, da bi preprečili širjenje epidemij. Ne potrebujemo epidemij, ki bodo škodile civilistom ali našim borcem. Če bodo epidemije, se bodo spopadi ustavili," je še dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Še pred tem je o odobritvi dostave goriva poročal drug vladni vir, ki pa je poudaril, da je pogoj za to, da gorivo ne pride v roke gibanja Hamas.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (263)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Wolfman
20. 11. 2023 09.00
+1
Izraelci mrzlično iščejo tzeroriste po bolnicah, da bi le lahko upravičili genocid nad palesdtinskimi civilisti v bolnicah, ampak niso ne prijeli niti enega Hammasovca ali terorista, ker jih ni bilo tam!
morski val
18. 11. 2023 19.59
+0
Ga. Tanja Fajon, ali še vedno neomajno podpirato to izraelsko morijo? Kdaj bodo eu sankcije proti Izraelu? Proti Rusiji že dvanajst paketov sankcij, čeprav ni izvajal takšne morije v Ukrajini. Zakaj dvojna merla?
Covid 19
17. 11. 2023 21.01
+16
Na vrhu svetovne politike niso več ljudje,so zveri, dinozavri in apatično ljudstvo,ki spremlja morijo kot videoigrico. Mislim, da je potreben svetovni reset.Svet se mora rešiti norcev.
nikhrast
19. 11. 2023 16.17
-11
Pa kako se boš rešil Hamasa, Putina, pa Kima...
Wolfman
20. 11. 2023 11.50
+7
Ampak točno oba našteta sta upornikia etmu židekovemu vladanju in svetovni trgovini.
borjac
17. 11. 2023 18.38
+15
Kaj jim ni še dovolj pobijanja tem morilskim Židom, sedaj pobijajo že dojenčke v inkubatorjih, kaj skrivajo ti nedonošenčki kakšno bombo, nož mogoče........ živi zid Hamasa, mar jih zlaga Hamas v kakšen zid, to je samo ena resnica in ta je da hočejo Židje iztrebiti Palestince, kar jim ne bo uspelo pobiti pa izgnati.
nikhrast
19. 11. 2023 16.21
-10
Že od leta 1948 Palestinci napadajo Izrael, pa vedno potegnejo ta kratko, uničenje Izraela, premirje pa ne.
ZLATKO JAKLIN
17. 11. 2023 17.30
+6
Podporo jim deje pa sam dirigent - Amerika. Zakaj so že v sredozemlju? Da podpirajo genocid-iztrebljanje. Roka miru. Pridejo-naredijo kažin-pa grejo.
rdeča petokraka
17. 11. 2023 17.35
+7
Ubijati dojenčke in otroke je genocid. Ne more biti kaj drugega. Iztrebljanje nacije !
ReAnDa
17. 11. 2023 17.16
+7
Lažnivi "lastniki" Jeruzalema.
Biba leze biba gre
17. 11. 2023 17.14
+6
Izrael in Netanjahu je zlo in hudič. Tisti, ki podpira hudica in zlo. Je sam tak. In med nami živijo sadisti in to je volilno telo. Ki voli janso in desne lopove.
Rafael Kramar
17. 11. 2023 17.28
-12
Pridete na vrsto, levaki. Samo, da Janša pride nazaj pa bomo poračunali za tale čas gibanja Svobode!!
Rock8
17. 11. 2023 21.41
+4
Con-vid 1984
17. 11. 2023 16.56
+9
Isis-Ra-El in Moloch, izbrani od satana.
biggie33
17. 11. 2023 16.56
+8
Najbolj ironično je dejstvo, da je bil Izrael eden večjih financerjev hamasa.. tako kot so ZDA financirale bodočo Isis..
antirepresija
17. 11. 2023 16.51
-4
Saj boste morda nekoc dojeli s kaksnimi ljudmi imate opravka. Verjetno bo takrat sicer ze prepozno. Zal ste vecinoma dobri ljudje in izhajate iz sebe, ampak to je drugi svet, druga mentaliteta. Ne bo mira dokler bo sovrastvo Palestincev do Zidov vecje kot pa ljubezen do svojih otrok. Palestinska mati hvali svojega sina Muhammada Taraireha, ki je v bližini Hebrona na Zahodnem bregu umoril 13-letno judovsko deklico v njeni postelji (med spanjem). Vlomil je v njen dom in zabodel Hallel Yaffa. Mati pravi, da se je pravilno odlocil: "Moj sin je junak, ponosna sem nanj".
bu?e24 1
17. 11. 2023 17.07
+4
Aha kaj pa un izrealski moto vojakov one shot two kills ko nosečnce v trebuh streljajo snajperom
Biba leze biba gre
17. 11. 2023 17.13
-1
Lej ti verjameš mainstream medijem, ki potvarjajo resnico, tako kot o covidu.
antirepresija
17. 11. 2023 17.18
+0
Malo se potrudi in poisci. Imas celo video direkt iz Palestine in to Mamo, ki hvali svojega sina. Problem je v tem, da ti noces verjeti,da je tako, pa se lazje soocis s problemom, da ga potlacis in obsodis druge (v tem primeru mene), da pac ne vemo kaj beremo. Edini ki ves, si ti. Se vedno pa ne spremeni dejstva, da tako pac je. Imas naslednji posnetek, ko foter svojega 7 letnega sina sili metati kamenje v izraelske vojake (to je bilo pred 7. oktobrom) in mu govori ,vrzi kamen, vrzi v njih, tudi ce te ubijejo, bos postal mucenik. Ampak bos moral pac dati glavo iz peska ven in malo zaceti gledati vse strani, ne samo to kar tebi odgovarja. Zato pa smo tam kjer smo, ker se vecina ljudi vnaprej odloci v kaj hoce verjeti, potem pa isce podporne informacije, vse ostale informacije pa ignorira in jih obsodi, da so laz. To je prav smesno.
jugalo
17. 11. 2023 16.48
-1
Čakaj malo, hamas “gaza” je teroristicno napadel Izrael ki ima svojo prof. vojsko, obglavili nevem koliko druzin med njimi celo dojencke, naredili masaker na festivalu in je tu predstavljen kot zrtev???!!! Kaj ste normalni… ljudje z tako miselnostjo kot so v gazi ki vsaj 80% civilistov podpira hamas nebi smeli niti dihat zraka… in tu so predstavljeni kot žrtve… le kaj so mislili da bo!! Pol je UA isto agresor ki so nevem koliko let izvajali teror na rusko zivecem prebivalstvu na UA?! In zbrke sprovucirali ruse!!Neeeee to pa ne, to je pa drugo… ovce ene!!! Islam je razsirjen po vsem svetu zato tako mnenje! Ajmo Izrael!! Ne daj se proti terorizmu!!
lili88
17. 11. 2023 17.05
+7
A je bil Hamas ustanovljen leta 1948????????
Biba leze biba gre
17. 11. 2023 17.17
+3
Kaj ima poboj novorojenčkov z ostalimi. To so izgovori. Da pobijejo čim več palestincev. Nekateri pa verjamejo, da je Izrael z Židi pošten. Oni če se bodo odločilo lahko izbrišejo katerokoli narod želijo.
rdeča petokraka
17. 11. 2023 17.32
+4
jugalo
17. 11. 2023 17.32
-2
Podpirate terorizem, kak moraš to bit v glavi… terorizma ne opravicuje nic! Ekstremističkni islam pa to dela ze vec in vec let! Upam da jih izbrisejo, taki ljudje z takim razmišljanjem ne zasluzijo zivlenja!!
bohinj je zakon
17. 11. 2023 16.45
+6
Izrael in inkubatorji za palestince? Se vi norčujete iz situacije? Izraelska soldateska v Gazi uničuje vse kar leze in gre. Nima časa, da se ukvarja z inkubatorji. Načrt je jasen: popolni izgon in uničenje palestincev.
antirepresija
17. 11. 2023 16.43
+0
Kako so proslavljali Palestinci 7. oktobra! Imate posnete na netu. Ko so jim ugrabljene talce vozili iz rave zabave, so pljuvalji po njih. Veliko so jih takoj pobili, nekatere posili in tako dalje, vse so sami posneli in objavili na netu. Ampak boste morali malo poiskat, ker pri nas se servira samo ena stran. Celo po mnogih evropskih mestih so se na "shodih" zbrali priseljenci, ki vedno navijajo za svoje, pa ce gre za terorizem ali kaj drugega, ni vazno. Proslavljali so in se veselili kot mi za novo leto. A potem pa par dni zatem, ti isti spet masirajo po evropskih mestih in cvilijo, ker jim izraelci vracajo. PA saj to ne mores verjeti, kaksen cinizem.
Anion6anion
17. 11. 2023 16.23
+13
Židje ne dajo inkubatorjev ker se bojijo da bodo ti dojenčki čez 20 let pripadniki Hamasa.
antirepresija
17. 11. 2023 16.40
-2
Se prej, saj ne rabis bit polnoleten, da se pridruzis teroristicni celici.
bojer
17. 11. 2023 16.20
+7
Kaj vse že imamo združene narode, varnostni svet, svetovne javnosti,...... a Izraelci se v "fris" smejejo vsem na počez. Samo ena taka, kakšni inkubatorji, če ni energije....
biggie33
17. 11. 2023 16.12
+9
Kje so sankcije mednarodne skupnosti?? Bodo izdali kake tiralice? Bo Izrael izključen iz olimpijskih iger? Kaj pa iz swifta bi jih lahko vrgli.. pa jahte bi lahko zasegli..
202021
17. 11. 2023 16.13
-3
biggie33
17. 11. 2023 16.41
-1
Ni več ostali, so samo še anglosasi in EU..
zakotnik
17. 11. 2023 16.10
+2
kdaj bodo sankcije. in obtoznica za netanjahuja za v haag???? dvolicnost in hinavscina eu nima meja
misekmali
17. 11. 2023 16.10
+8
Kje je danes slovenska združba "Za otroke gre"
GAYPROPAGANDA
17. 11. 2023 16.23
-2
Tam ni homoseksualcev! So jih pobili! Torej ni interesa!
LuxVeritas
17. 11. 2023 16.04
+0
eni so plesal 7 oktobra nekateri pa.plesejo sedaj. zalostno ampak resnixno.
misekmali
17. 11. 2023 16.03
+5
Ali Fajon še cvili, da moramo le počakati na uradne ugotovitve enkrat v prihodnosti? Nimamo časa ministrica!