Tujina

Zibajoči Putin: Da, obstreljujemo civilno infrastrukturo. Ampak kdo je začel?

Kremlin, 10. 12. 2022 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Svetovni splet je obkrožil videoposnetek ruskega predsednika Vladimirja Putina, kako nazdravlja na uspehe v posebni vojaški operaciji. A kot kaže, je ob praznovanju spil kakšen kozarček preveč. Med pitjem penine in pozibavanjem z leve proti desni je naslovil tudi 'posebno vojaško operacijo' v Ukrajini ter izpostavil, da bo Rusija z napadi na energetsko omrežje nadaljevala. Dan za tem je znova svaril pred "naraščajočo grožnjo jedrske vojne".

Putin je na srečanju z 'junaki Rusije' nazdravil na njihove uspehe v 'posebni vojaški operaciji'. Poudaril je, da je Rusija z napadi na ukrajinsko civilno infrastrukturo le odgovorila na ukrajinsko obstreljevanje njihove.
Putin je na srečanju z 'junaki Rusije' nazdravil na njihove uspehe v 'posebni vojaški operaciji'. Poudaril je, da je Rusija z napadi na ukrajinsko civilno infrastrukturo le odgovorila na ukrajinsko obstreljevanje njihove. FOTO: Profimedia

"Vi ste začeli, ne mi," je medtem ruski predsednik Vladimir Putin v govoru naslovil Ukrajince. Med pitjem penečega vina je nato nihajoči predsednik dodal, da so obstreljevanja ukrajinske energetske infrastrukture odgovor na uničenje dela Krimskega mostu, ki celinsko Rusijo povezuje s polotokom Krim. Ukrajina odgovornosti za eksplozijo ni prevzela, piše Politico

"Veliko se govori o naših napadih na civilno infrastrukturo. Da, to počnemo. Ampak kdo je začel?" je nadaljeval. Kot že rečeno, se je posnetek domnevno pijanega govora znašel tudi na družbenih omrežjih. V nekaj dneh je bil predvajan že več kot 600.000-krat, zibanje Putina pa so opazili tudi uporabniki omrežij.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med drugim je na nenavadno držo ruskega predsednika opozoril tudi švedski ekonomist Anders Åslund, ki je bil v devetdesetih letih prejšnjega stoletja svetovalec ruski in ukrajinski vladi. Po poročanja Politica je dejal, da se Putina sicer drži sloves abstinence. "To je prvič, da vidim Putina pijanega. Kot po navadi govori neumnosti, a zdi se, da se zaveda, da je zguba. Zelo zanimivo. Vsi Rusi bodo videli, da je pijan in šibak," je še zapisal v odzivu na posnetek.

A Putin je oceno, da se mu zdijo napadi na ukrajinsko kritično infrastrukturo smiselni, že prejšnji teden delil z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem. Kot je dejal, se mu ti napadi zdijo "neizogibni", saj tudi Kijev cilja na pomembno rusko civilno infrastrukturo, je poročal ukrajinski angleški časopis Kyiv Post.

V tem tednu je sicer ruska vojska z napadi na ukrajinsko energetsko infrastrukturo nadaljevala. Ukrajina je zato prešla na izredne zaustavitve elektrike. S tem ukrepom želi stabilizirati svoje električno omrežje, je povedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Dodal je, da je bila oskrba z elektriko prizadeta tudi v sosednji Moldaviji, kar po mnenju ukrajinskega predsednika dokazuje, da so dejanja Rusije "grožnja ne samo Ukrajini, ampak celotni regiji". 

Omenja možnost spremembe strategije uporabe jedrskega orožja

V petek je nato Putin že drugič v tem tednu odprto izpostavil možnost, da bi Rusija spremenila svojo vojaško doktrino v delu, kjer piše, da ne bo prva uporabila jedrskega orožja. Pred nekaj dnevi pa je posvaril pred naraščajočo grožnjo jedrske vojne, piše CNN

Vladimir Putin je znova izpostavil možnost uporabe jedrskega orožja.
Vladimir Putin je znova izpostavil možnost uporabe jedrskega orožja. FOTO: AP

"ZDA ima v svoji strategiji to že zapisano – preventivni udarec. Mi pa ne. Mi smo v svojo strategijo vnesli le povračilni napad," je dejal na tiskovni konferenci. V nadaljevanju je poudaril, da to pomeni, da bo Rusija zagotovo prejela jedrski udarec, tudi, če se odzove. "Padec sovražnih raket na ozemlje Ruske federacije bi bil neizogiben". 

 V ruski doktrini piše, da naj vojska po jedrskem orožju poseže le v skrajni sili in samo, če je bila država že napadena s slednjim. Kasneje je izpostavil, da so spremembi sicer "le razmišlja", a da jim razlika v doktrinah predstavlja grožnjo. 

V četrtek pa je na letnem zasedanju kremeljskega sveta za človekove pravice še trdil, da bo Rusija jedrsko orožje uporabila le v primeru, če bo napadena. Ob tem je zahodne medije in organizacije obtožil protiruske nastrojenosti ter ocenil, da se bo vojna v Ukrajini verjetno zavlekla.