Tujina

Žensko ima za predsednico le vsaka sedma država - bo med njimi tudi ZDA?

Washington/Ljubljana, 18. 08. 2024 19.33 | Posodobljeno pred 30 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Nika Kunaver
Komentarji
198

Mesec dni po konvenciji republikancev, kjer so že tretjič potrdili Donalda Trumpa za predsedniškega kandidata, se bo jutri začela še konvencija demokratov, na kateri bodo v boj za predsedniški stolček tudi uradno poslali Kamalo Harris. Zdajšnja podpredsednica je v javnomnenjskih anketah začela prevzemati vodstvo, kar pomeni, da bi Združene države lahko dobile prvo žensko na najvišjem položaju v državi. Žensko ima sicer za predsednico le vsaka sedma država na svetu, tudi Slovenija.

Slabi dve leti je minilo, ko smo pri nas, v Sloveniji, gledali zgodovinski prihod prve predsednice države Nataše Pirc Musar. Le nekaj mesecev pred Pirc Musarjevo je sicer po 32 letih od osamosvojitve Urška Klakočar Zupančič postala prva predsednica državnega zbora.

V svetu je sicer bolj malo voditeljic, naj gre za predsednice držav ali predsednice vlad. Po nekaterih podatkih ima le vsaka sedma država Združenih narodov žensko voditeljico.

Kamala Harris
Kamala Harris FOTO: AP

Med najbolj prepoznavnimi političarkami zadnjih let je zagotovo Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije, ki jo je, spomnimo, pred leti turški predsednik ponižal pri sedežnem redu, ko je stol ponudil zgolj predsedniku Evropskega sveta. Ne pod turško in zastavo Evropske unije, na koncu je sedela na kavču.  

"Predsednico Von der Leyen bi morali posesti na povsem enak način, kot so predsednika Evropskega sveta in turškega predsednika," je aprila 2021 poudaril Eric Mamer, glavni tiskovni predstavnik Evropske komisije.

In kmalu bi lahko prvič v zgodovini prvo predsednico države dobile tudi Združene države Amerike. Ženske so se sicer že večkrat potegovale za enega najmočnejših stolčkov na svetu. Victoria Woodhull, kot prva konec 19. stoletja, ko ženske v ZDA sploh še niso imele volilne pravice.

Med najbolj znanimi pa je v zadnjih letih bila Hillary Clinton, ki jo je z dokaj tesno zmago premagal prav Donald Trump, ki je pred dnevi napovedal enak scenarij s Kamalo Harris. "No, ženska je. Predstavlja določene skupine ljudi. Ampak povedal bom tole: ko bodo ljudje izvedeli več o njej, bo imela nižjo podporo. Že vidim, vidim jo, kako strmoglavlja v javnomnenjskih anketah," je dejal Trump. 

Na svetu sicer poleg ZDA obstajajo številne države, ki še niso imele ženske predsednice. Na primer Nemčija, ki pa je po drugi strani imela kanclerko Angelo Merkel. Pa Italija, Španija, Francija. Velika Britanija pa je imela tri premierke, Margaret Thatcher, Thereso May in Liz Truss

Zunaj Evrope pa, ko govorimo o velesilah, na predsedniški stolček še niso sedle ženske na Kitajskem in prav tako ne v Rusiji. 

KOMENTARJI (198)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
19. 08. 2024 17.05
-12
Pa ne vidite da biti predsednik ni isto kot biti premier. V parlamentarnem sistemu je funkcija kot predsednik, monarh ali guverner samo protokolarna, nemški predsednik nima nobene politične avtoritete.
Grma53
19. 08. 2024 16.47
+1
Mi imamo predsednico, pa bi bilo bolje, če bi imeli mojo mačko.
VladaPada
19. 08. 2024 15.56
-1
ŽENSKO PREDSEDNICO IZ LEGLA KOMUNISTOV IMA SAMO SLOVENIJA Z IZVOLITVIJO kamale bosta dve državi, ki bosta imeli dve komunjarki na predsedniškwm stolu. Je razlika v ženskah čeprav mislite da je to edin kriterij samo da je ženska. Komunistov noben ne mara saj so še edimi živeči naciji ki na propalestinskih protestih dvigujejo desnico v zrak. Lahko vam dokažem saj je veliko posnetkov...
Kollerik
19. 08. 2024 15.44
+1
Edino, kar je Trumpy vredu napravil je to, da je leta 2019 skupaj s svežnjem protokovidnih ukrepov podpisal tudi ukaz o obveznem sodelovanju vlade z vsemi, ki so tako ali drugače srečali NLP. In po tem je končno prišlo do nujnega preboja. Zaslišanje pilotov v kongresu.itd... Od 216 primerov so znali pojasnit samo enega....
Kollerik
19. 08. 2024 15.46
+2
Ostalih 215 primerov demonstrira naravnost sanjsko tehniko s fantastičnimi zmožnosti....
Kollerik
19. 08. 2024 15.40
+1
Trumpy proti Harrisovi izgleda, kot star, prostaški senilnež 😁
zdravkob
19. 08. 2024 13.54
-2
Kako bo Kamala predsednica, ko pa ne zmore pet stavkov povezat. Vedno se zaplete v "word salad" brez vsebine, brez vsega. Bog nam pomagaj, če ji uspe.
brusilec
19. 08. 2024 14.00
+2
:D a ti si kdaj poslušal njegove govore, Trumplnove?
BAJADERA
19. 08. 2024 14.01
+0
Ameriškim demokratom je vseeno kdo od "njihovih" je predsednik, ker ko imajo moč, ne potrebujejo človeka ki vodi. Za to imajo organizacije ki jih ureja globoka država. Še Stevie Wonder bi lahko bil nominiranec demokratov, tudi če ne ve kje, pod kaj in zakaj se podpiše. Pa OK, vso spoštovanje do Stevieja, je legenda. Gre za sarkazem, ki ga pa levi ne bodo razumeli.
brusilec
19. 08. 2024 14.06
-1
a dej, a zato so demokrati zamenjali Bidena? ti opisuješ republikance, ki so zatrapani v svojega antikrista, ki ga imajo za kristusa
brusilec
19. 08. 2024 14.18
-1
ne moreš verjeti kaj dela ustrahovanje in laganje.. koliko dosežeš.. ja, pod Bidenom je inflacija, amoak ne samo v zda ampak po celem svetu.. drugače pa vse cifre o nasilju, umorih... vse samo lažejo, da bi prestrasili svoje ofce... beeeeee :D. ma to je cela zgodovina desničarjev, ustrahovanje in navidezna moč.. pa laganje in obračanje.. da gre demokratim samo za denar, medtem ko oni držijo vojno industrijo pri življenju, oboroževali bi že vrtce.. :D patetično do konca..
brusilec
19. 08. 2024 14.27
+0
prevod random Trumpln govora ... Sploh ne. Mislim, da država — poglejte, ustvaril sem več kot milijon delovnih mest, odkar sem predsednik. Država cveti, borza postavlja rekorde. Imamo največjo zaposlenost, kar smo jo kdaj imeli v zgodovini naše države. Imamo rekordno poslovanje. Imamo najvišjo stopnjo navdušenja. Torej, vodja Wal-Marta, ki ga poznam in je zelo prijazen človek, je podal politično izjavo. Mislim, da bi storil enako. Veste zakaj? Ker želim zagotoviti, da je moja izjava pravilna, in ni bilo mogoče — ni bilo mogoče dati pravilne izjave tako zgodaj. Moral sem videti dejstva, za razliko od mnogih novinarjev — za razliko od mnogih novinarjev. Vem, David Duke je bil tam. Želel sem videti dejstva, in dejstva, ko so prišla na dan, so bila zelo dobro predstavljena. Pravzaprav je vsak rekel, da je bila njegova izjava lepa. Če bi jo podal prej, bi bilo to dobro. Tega nisem mogel storiti prej, ker nisem vedel vseh dejstev. Iskreno, ljudje še vedno ne poznajo vseh dejstev. Bilo mi je zelo pomembno — oprostite, oprostite. Bilo mi je zelo pomembno, da pridem do dejstev in pravilno, ker če bi podal hitro izjavo — in prva izjava je bila podana brez veliko vedeti, razen tega, kar smo videli. Druga izjava je bila podana z znanjem, z velikim znanjem. Še vedno so stvari — oprostite, še vedno so stvari, ki jih ljudje ne vedo. Želim podati izjavo z znanjem. Želel sem vedeti dejstva. V redu.
BAJADERA
19. 08. 2024 14.44
haha. Deluzioniran si ko zblojen jelen na mušnicah
Tinika1
19. 08. 2024 13.50
+1
kamela nikoli in nikdar
nestabilen
19. 08. 2024 13.40
-1
Popularnost Kamale je tako napihnjena da kaj takega ZDA ne pozna.Njeni shodi so prazne dvorane,potem to z AI spremenijo v polne.Na neodvisnih spletnih straneh si to lahko pogledate.18.septembra bo izrecena kazen Trumpu;scenarijev je vec,leto zapora v Rikerju,leto zapora brez da gre sedet in se nekaj drugih.Trump tozi sodnisko zbornicoo za 100 miljonov zaradi vse te komedije okoli njega.V kljucnih drzavah razen ene je Trump mocno v vodstvu.Odvisna bo odlocitev vrhovnega sodisca kdo lahko voli.Ce bo lahko volilo 11 miljonov migrantov ki jih je Biden prav zato "uvozil" potem je vse mozno.
ManOwaR
19. 08. 2024 13.51
+0
Trumpovi shodi so dobri, najboljši, boljši in večji kakor največji shodi ki so bili kadarkoli shojeni :D Ko pa pogledaš sliko teh shodov, pa je pol dvorane prazne, kako zdej?
brusilec
19. 08. 2024 13.55
+2
mater ste patetični stemi lažmi.. pa če je napihnjeno, zakaj se obremenjujetr? ja pol bo pa trumpln gladko zmagal, vi pa. lepo spat.. lahko noč :)... aja ne, se že pripravljate na ponovno ukradene volitve.. :D ai za fotkenin videe.. in milijoni provat fotk z telefonov privat oseb? a tudi te kontrolira AI.. najbrž tudi njihove oči.. joj joj.. glava me boli ko moram postavljati takšna vprašanja :) ok, Trumpln je nanboljši in največji predsednik vseh časov, vstajenje jezusa, čeprav so njegovi otroci judje..
BAJADERA
19. 08. 2024 14.04
+0
saj naši levaki verjamejo, da je Kamala napolnila hangar na letališču, 40000 ljudi..hahhaha. Vsi telefone v rokah. Ko slike približaš, na telefonih beli ekrani, niti en posnetek iz teh telefonov se ne najde na spletu in kot zadnje, v AMeriki ni ŠANS, da toliko ljudi gre na letališče, kaj šele v nek hangar. Prav PATETIČNO. Pa da se ne menimo o ljudeh z 8imi prsti, dolgimi vratovi..itd....
brusilec
19. 08. 2024 14.10
+1
ah bajadera.. vi pa res verjamete vsaki pravljici :) pojdi preverit originalne fotke, ne pa neke modifizirane posnetke na Yt
jank
19. 08. 2024 13.29
+2
Kakšno nasprotje med kandidatoma. Na eni strani patološki narcis, predator, prestopnik, vulgaren, agresiven in nevzgojen starec Trump, z veliko dediščino prestopnika zakonov, na drugi strani topla, uglajena in zelo izobražena kultivirana dama, nekoč prva tožilka Kalifornije, varuhinja vladavine prava, brez negativnih bremen preteklosti. Ja, to je soočenje dveh Amerik, vse manj civilizirane razbojniške in arogantne ter druge kultivirane, očitno večinske, ki se zavzema za kulturo dialoga in na njej temelječi demokraciji, z upoštevanjem vseh mogočih razlik med ljudmi in proti vsiljevanju prepovedi splava.
lokson
19. 08. 2024 13.51
-1
Jank, danes, si pa ugasnil tudi Frenka in dvojnega. Tvoj zapis, je podobno, kot bi zapisal, da sta Muki in Janull nepogrešljiva dela naše družbe. Kamala, je navadna utopista, v svojem woke mehurčku, brez realnega pogleda na dogajanja. Levaška mašinerija, je podobno kot pri nas, Franciji Angliji zagnala neverjetno propagando. Za Kamalo se novači po univerzah, kjer perejo možgane mladim odprtim umom. Za Kamalo, so vsi zblojenci, aktivisti in ostala anarho svojat, katera je pod to woke politiko doživela razcvet. Mediji strašijo priseljence, da v slučaju zmage Trumpa sledi deportacija. Osebki 66. spolov so na okopih, ker se bojijo. da bo njihovega razgrajanja in vsiljevanja agend konec. Sedaj sami sebe identificirajo kot žrtve, sicer ne vem koga. Kdo bo proizvajal BDP, oni!!!!!, te prosim.
elektroncek
19. 08. 2024 13.21
+0
ta je še hujša kot biden ..še bolj nesposobna in še nižji IQ
BAJADERA
19. 08. 2024 13.20
+0
Kaj pa zaj ko so še Swiftiji prestopli množično na stran Trumpa?
acromega
19. 08. 2024 13.19
-3
Stabilni genij in njegovi volivci.
Banion
19. 08. 2024 13.17
-1
zmagalo bo ker bo tudi ona samo lutak kot je bil beden. Ameriki vladajo mračne sile ki svet rienjo v vojno
Heprk
19. 08. 2024 13.15
+1
upam da ne, kramp, ceprav je cudn, je resitev za trenutno stanje
tom74
19. 08. 2024 12.51
+2
Že von der je presežek
Artechh
19. 08. 2024 12.35
+5
Z razlogom, že družinski proračun zapravijo za brezveze, kaj bi bilo šele z državnim 😂
OvcjiPastir
19. 08. 2024 12.16
+0
Tud ZDA bo med njimi.
gara?86
19. 08. 2024 12.15
+6
Žensko ima za predsednico le vsaka sedma država - bo med njimi tudi ZDA? Ne bo. Če američani hočejo dobro svetu in sebi bodo izvolili Trumpa.
jank
19. 08. 2024 11.57
+2
Trump je zares najboljši protikandidat Harrisovi. Vedno ko odpre neumna usta, se Harrisovi dvigne odstotek priljubljenosti. Lahko samo opazuje, posluša vrhunske Trumpove neumnosti in si mane roke. On se ob takem Trumpu sploh ne rabi oglasiti. Prav bi bilo, da bi se mu po volitvah zahvalila za izjemno in zastonj reklamo.
lokson
19. 08. 2024 12.10
+0
jank
19. 08. 2024 12.13
+1
Ti pa si gladek, zato noriš za neuravnovešenim in nevarnim paradajz blont idolom.
lokson
19. 08. 2024 13.31
+0
No, no. Ne gre se toliko za Trumpa, kot za kronično nesposobnost Kamale. Tvoj idol, je očitno 100 kilski bradati pajac, z miniko in štikli. To voli Kamalo in vsa aktivistična svojat. Če je to prihodnost Amerike in sveta, kar izvoli. Jaz ne.
detect
19. 08. 2024 11.54
+2
smeji se pa enkratno.