Tujina

Biden: Članice G7 bodo Ukrajini zagotavljale varnost pred kakršnokoli agresijo

Vilna, 12. 07. 2023 13.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ameriški predsednik Joe Biden je poudaril, da s pripravo dolgoročnih varnostnih jamstev članice G7 ne bodo čakale na to, da bi Ukrajina postala članica Nata in da Moskva še vedno dvomi v moč in enotnost zavezništva. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je voditeljem G7 zahvalil za podporo in dodal, da se Ukrajina zaveda, da je vojaška pomoč Zahoda odvisna od razmer na bojišču. Na dogajanje so se že odzvali iz Kramlja, kjer so potezo G7 označili za potencialno zelo nevarno napako in izrazili upanje, da bo glede tega Zahod "pokazal modrost".

"Danes smo članice skupine G7 objavile skupno izjavo o podpori Ukrajini, v kateri jasno zagotavljamo, da bo naša podpora Ukrajini trajala dolgo v prihodnost," je po koncu vrha zveze Nato povedal Biden.

Ta izjava omogoča, da posamezne članice G7, pa tudi druge države začnejo pogajanja o dvostranskih dolgoročnih varnostnih jamstvih z Ukrajino, je pojasnil. Poudaril je, da ne bodo čakali na to, da bi Ukrajina postala članica Nata.

"Ukrajini bomo zagotavljali varnost pred kakršnokoli agresijo, do katere bi lahko prišlo," je še povedal, pri čemer ni podal podrobnosti.

Pomoč Ukrajini tudi pri razvoju obrambne industrije, usposabljanju njenih sil in kibernetski obrambi

Kot so članice G7 zapisale v izjavi, nameravajo v okviru teh dvostranskih dogovorov Ukrajini zagotavljati varnostno pomoč in sodobno vojaško opremo, tako za kopenske, letalske kot tudi pomorske sile. Prednost bodo imeli zračna obramba, topništvo in izstrelki dolgega dosega.

ZDA, Kanada, Združeno kraljestvo, Francija, Nemčija, Italija in Japonska bodo Ukrajini pomagale tudi pri razvoju obrambne industrije, usposabljanju njenih sil in kibernetski obrambi. Obenem so napovedale sodelovanje na področju obveščevalnih dejavnosti, še piše v izjavi, objavljeni na spletni strani britanske vlade.

Skupaj s Kijevom pa bodo pripravile tudi paket ukrepov za primer agresije v prihodnje, da bo lahko Ukrajina branila svoje ozemlje in suverenost. V primeru novega ruskega oboroženega napada se bodo takoj posvetovale z Ukrajino, da bi določili, kako ukrepati.

Ukrajina se je medtem zavezala, da bo nadaljevala sprejemanje reform na področjih pravosodja, boja proti korupciji, gospodarstva in varnosti. Obljubila pa je tudi napredek na področju obrambnih reform, vključno z okrepitvijo civilnega nadzora nad vojsko.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je na skupni novinarski konferenci z voditelji skupine sedmih industrijsko najbolj razvitih držav in predsednikoma evropskih institucij zahvalil za zagotovila o jamstvih.

"Ukrajinska delegacija domov odhaja z veliko varnostno zmago za Ukrajino, za našo državo, za naše ljudi, za naše otroke. Odpira povsem nove priložnosti na področju varnosti," je povedal po prvem zasedanju Sveta Nato-Ukrajina, s čimer sta strani okrepili politične odnose.

Izjavo podprle tudi Španija, Portugalska, Nizozemska, Islandija, Norveška, Danska, Poljska in Češka

Nemški kancler Olaf Scholz je medtem izrazil prepričanje, da so z današnjo izjavo dolgoročno okrepili vojaško pomoč Ukrajini. Podobno pa je menil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, poročajo tuje tiskovne agencije.

Rishi Sunak,  Olaf Scholz in Emmanuel Macron
Rishi Sunak, Olaf Scholz in Emmanuel Macron FOTO: AP

Izjavo skupine G7 so po besedah španskega premierja Pedra Sancheza podprle tudi že številne druge države. Med temi so poleg Španije še Portugalska, Nizozemska, Islandija, Norveška, Danska, Poljska in Češka. 

Von der Leyenova: EU je ključna partnerica

Deklaracijo je pozdravil tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Na novinarski konferenci je pozdravil dejstvo, da so se "številne zaveznice zavezale k zagotavljanju dolgoročne varnostne pomoči Ukrajini," rekoč da je potrebno zagotoviti, "da bodo po koncu te vojne vzpostavljene kredibilne rešitve za varnost Ukrajine, da se zgodovina ne bi ponovila".

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes še pred javno naznanitvijo deklaracije sporočila, da bo EU pri tem ključna partnerica.

"Še naprej bomo podpirali gospodarsko vzdržljivost Ukrajine, da se bo lahko uprla ruski agresiji. Rusiji bomo še naprej nalagali stroške s sankcijami. Od Rusije bomo še naprej zahtevali odgovornost za njene vojne zločine. In še naprej bomo podpirali občudovanja vredna reformna prizadevanja Ukrajine na njeni pristopni poti," je zapisala v izjavi za javnost.

Volodimir Zelenski po končanem srečanju: Obljube zahodnih voditeljev pomenijo pomembno varnostno zmago za Kijev.
Volodimir Zelenski po končanem srečanju: Obljube zahodnih voditeljev pomenijo pomembno varnostno zmago za Kijev. FOTO: AP

Kremelj varnostna jamstva G7 za Ukrajino označil za grožnjo varnosti Rusije

"S tem, ko dajejo varnostna jamstva Ukrajini, spodkopavajo varnost Rusije," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Dodal je, da gre po mnenju Moskve pri tem za napako, ki je lahko zelo nevarna.

Po besedah Peskova bi skupina G7 s podelitvijo varnostnih jamstev Ukrajini ignorirala mednarodno načelo "nedeljivosti varnosti" in kršila varnost Rusije. Izrazil je tudi upanje ruskih oblasti, da bo Zahod v luči tega "pokazal modrost".

Zelenski prepričan, da je vrh Nata približal zmago Ukrajine

Zelenski je na novinarski konferenci po vrhu Nata vztrajal, da obljube zahodnih voditeljev pomenijo pomembno varnostno zmago za Kijev in ponovil, da so mu članice Nata zagotovile, da "bodo Ukrajini pomagale in jo podpirale, dokler bo to potrebno".

Prav tako je opozoril, da Ukrajina ne bo nikoli barantala za svoje ozemlje, "četudi gre le za eno vas z enim ostarelim prebivalcem". Hkrati pa je izrazil prepričanje, da zavezniki Ukrajine ne bodo izdali s takšnim pogojem za vstop v Nato, poroča britanski BBC.

Biden je medtem pohvalil ukrajinsko ljudstvo in ga označil za nezlomljivo. Opozoril je, da se Rusiji ne sme dovoliti, da s silo zasede ozemlje svoje sosede in ponovil, da bi "Moskva lahko vojno končala že jutri".

"Ruski predsednik Vladimir Putin še vedno dvomi o naši moči. Še vedno stavi na to, da se bosta prepričanje in enotnost med ZDA ter našimi zavezniki in partnerji porušila," je dejal Biden in dodal, da se Putin moti, če misli, da lahko "zdrži dlje kot Ukrajina".

V svojem govoru po koncu vrha Nata v Litvi se je dotaknil tudi podnebnih sprememb, ki jih je označil za največjo grožnjo človeštvu. Ob tem se je vprašal, ali bo mednarodni skupnosti uspelo zaustaviti podnebno krizo, preden bo prepozno, in pozval k sodelovanju pri soočanju s tovrstnimi izzivi.

Volodimir Zelenski in Jens Stoltenberg
Volodimir Zelenski in Jens Stoltenberg FOTO: AP

Zelenski pred drugim dnem zasedanja: Jamstva ne smejo nadomestiti članstva

Zelenski se je sicer v Vilni z voditelji držav članic Nata oziroma skupine G7 pogovarjal o varnostnih jamstvih za Ukrajino. Poudaril je, da gre za jamstva, dokler njegova država ne bo postala članica zavezništva, in da ne smejo nadomestiti članstva.

"Najboljše jamstvo za Ukrajino in Ukrajince pa je članstvo v Natu," je poudaril Zelenski, pri čemer je izrazil razumevanje, da članice ne želijo povabiti Ukrajine v zavezništvo, dokler bo tam trajala vojna.

Dodal je, da so rezultati vrha, na katerem so članice zagotovile, da bodo Ukrajino povabile v Nato, ko bodo izpolnjeni pogoji za to, dobri. "Če bi dobili vabilo za članstvo, pa bi bilo to optimalno," je dejal Zelenski, ki je bil v torek kritičen zaradi negotovosti držav Nata.

Stoltenberg je medtem poudaril, da je Nato z zavezo, da bo Ukrajina postala članica, pri čemer ji ne bo treba izpolniti akcijskega načrta, poslal pomembno sporočilo. Tudi on je pozdravil izjavo skupine G7 o varnostnih jamstvih za Ukrajino.

Ukrajinski predsednik in generalni sekretar Nata sta se sestala pred ustanovnim zasedanjem Sveta Nato-Ukrajina, s katerim bosta strani okrepili politične odnose.

"Gre za telo, ki lahko sprejema odločitve in v katerem se sestajamo kot enakopravni partnerji," je pojasnil Stoltenberg in poudaril, da je to le eden od korakov k članstvu Ukrajine v zavezništvu.

"Danes se srečujemo kot enakopravni partnerji, veselim pa se že, da se bomo nekoč sestajali kot zavezniki," je še povedal.

KOMENTARJI (421)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
13. 07. 2023 17.06
+22
Rishi Sunak, Olaf Scholz in Emmanuel Macron, so predsedniki držav Britanije, Nemčije, in Francije, ki so NEKOČ BILE MED NAJMOČNEJŠIMI DRŽAVAMI NA SVETU, pa poglejte jih sedaj , VAZALI ZDA in Ukrajine, hlapčki.
nikhrast
13. 07. 2023 21.38
-21
bory, niso vsi predsedniki držav, poglej katere države imajo parlamentarni sistem in kater imajo predsedniški sistem.
nikhrast
14. 07. 2023 15.18
-16
Vedno se omenja kako neobveščeni so Američani, po minusih vidim da Slovenci niso nič boljši.
SREBRNIBREG.
13. 07. 2023 14.13
+6
Še sreča, da imamo G7. Kako so ti patroni obvarovali Irak, Sirijo, Afganistan, Palestino, Jemen...
zdravkob
13. 07. 2023 13.06
+3
Predvsem kibernetska obramba, to je najbolj važno. G7 bo zagotovil varnost pred prihodnjo vojno! No to je druga važna stvar. Toda Ukrajine ne bo več. Tako tudi prihodnje vojne ne bo več.
Crazy_Horse
13. 07. 2023 12.28
+8
jamstvo g7 !!??? nato katastrofa v ukrajini nato borci bežijo iz ukrajine pravijo dost je !!!!! izpoved Rhsy Byrne za sky aus....
Posteni
13. 07. 2023 13.43
-8
nikhrast
13. 07. 2023 14.14
-9
Preprosti
13. 07. 2023 10.28
+7
Igre brez meja. Pod pretvezo finančne pomoči. Nato si pridno prazni skladišča "zastarele tehnologije" in še bogato bodo poplačani. In to igro z žarišči na tujem ozemlju se gredo jenkiji odkar pomnim.
ROMELS
13. 07. 2023 10.49
-4
Rusi počnejo isto. Še več, izpraznili so vse areste in ne potrebujejo več paznikov, katere so lahko poslali na fronto, ker jim je zmanjkalo arestantov..
Preprosti
13. 07. 2023 11.06
+4
Res je a fokusiral sem se na prodajo streliva. Najbolj mi je grozno k vedno nastradajo nedolžni ljudje k se niso mogli umakniti, itak pa je uničeno njihovo domovanje
ROMELS
13. 07. 2023 10.09
-8
Ruski imperializem je grožnja za male države.
Thor
13. 07. 2023 10.06
+7
Članice G7 bodo Ukrajini zagotavljale varnost pred kakršnokoli agresijo !!!!! ahahahaha kateri klovn pred tem pa kako je ameriki in zaveznikim zmanjkalo municije 155mm in zdaj pošiljajo prepovedano kasetno municijo !!!!!! amerika in nato bosta še bolj poražena kot v afganistanu in vjetnamu skupaj ..... SLAVA RUSIJI......
OvcjiPastir
13. 07. 2023 10.06
-6
Če ne bi prišlo do te vojne, ne bi nikoli vedel, da je človek lahko tako opran v glavi kot so naši rusofili.
na22mor
13. 07. 2023 09.50
+8
od toliko ameriške pomoči in oh in sploh, se mi zdi da je za ukrajino najjboljše da se kar cela preda Rusiji, če nič drugega jo bo vsaj cenejše pršl
Honeybear
13. 07. 2023 09.52
-3
Zakaj bi se če so jih ukrajinci stamanli in sploh nevemo kaj se v rusiji dogaja?
Honeybear
13. 07. 2023 09.47
+7
Kaj se tok teh rusov bojijo če ne morejo že prenehati vojno bi nato že morel dominirat rusijo in to se po anketah strinja 80% ameriških prebivalcev.
Professor
13. 07. 2023 09.41
+8
Zakaj G7 skupinica ne zagotovi varnost Ukrajini zdaj ko je najbolj potrebno? Zakaj Ukrajina po hitrem postopku ne postane članica NATO? Odgovor na zastavljena vprašanja je : "Ker ZDA ne želijo zagotoviti varnost Ukrajini. Želijo le čim več mrtvih v tej vojni." Interes ZDA drago stane EU in Ukrajino vendar se zaenkrat tega ne zavedamo. Ko se bomo - bo prepozno.
Vladimir Bog
13. 07. 2023 09.03
+3
Najprej sem mislil, da je hišnik, kasneje pa sem videl, da je zeleni oblečen kot Fidel Castro.
Dolar Kramp
13. 07. 2023 08.47
+4
Kaj je smešno?
Pravica.
13. 07. 2023 08.56
+8
Res je, kako se lahko smeji, ko je toliko žrtev. "Mali" ljudje se žrtvujejo, on se pa smeji. Zakaj se ljudje ne uprejo "vodilnim".
cool1
13. 07. 2023 09.45
-3
Ta nasmeh je samo gesta prijaznosti , nič drugega. Res pa je , da nima prav, ko pa toliko Ukrajincev pošilja tako rekoč v smrt !
petb
13. 07. 2023 10.37
Glede na renome, oziroma 1. mestu na lestvici korupcije, bi se vsakemu smejalo, če bi mu neprestano pošiljali milijarde.
FIRBCA
13. 07. 2023 08.33
+6
hehehehehe saj to nalogo so imeli ze nemci in francozi pred 2014 pa so zatiskali oci, da se je izvajalo saj vsi ze vemo kaj nad ljudmi, ko niso bili za tisti sistem.
Justice4all
13. 07. 2023 08.32
+10
G7 pa varnost??? Nevarnost prihaja iz Ukraine,fašizem se prebuja...Varnost pred čem?
Indawood
13. 07. 2023 08.11
+9
Bidna treba uzet z rezervo. On zagotavla tolk varnosti da drek premeša ... in tolk casa ga bo mesal da bo zmešal
St. Gallen
12. 07. 2023 21.55
-7
Na PopTv so na #poročila dejali, da je @strankaSDS tovarna "trolov" na @_tweeteer_ družabni platformi. Ok...Priznam, tudi meni vcasih "troli" gredo na organ, ampak grem staviti, da je levih precej vec, kot ta desnih...
Posteni
13. 07. 2023 08.05
+3
Sdsovck.. ves kaj pomwni trol spl9h ?? To ce meni ni vsec to kar delate desni (politika) in njihovi slexilci ne pomeni da sem trol.. in vas je damo na tem portalu vec kot levih kar se z realnostjo pac ne sklada..
Rains
12. 07. 2023 21.48
-18
Zaradi ene agresivne vojnoželjne Rusije mora cela Evropa trpeti.
Grunf TNT
13. 07. 2023 09.39
+7
Zaradi agresije krvoločne in zločinske ZDA na Irak, Libijo, Sirijo... Imamo na milione potencialno nevarnih migrantov v Evropi...
petb
13. 07. 2023 10.42
+1
Mi pa s temi ZDA veselo sodelujemo. Kot se reče, kdor žakelj drži, je toliko kriv, kot tisti, ki not daje.
Na pol ovca
12. 07. 2023 21.47
-3
Vidim da ta varnost nekoč res G7 držav a že nekaj časa ne več, odlično deluje
St. Gallen
12. 07. 2023 21.57
-4
Torej... ni vec vprasanje zakaj Vrecko še ni odstopila ampak zakaj se ni aretirana... prav zastopim?
reakcionar
12. 07. 2023 21.43
+12
Zelenskiy je edini moški ki mu je dovoljeno, da na vrhu NATO zasedanja, ali pa zasedanja G7.......NE nosi srajce in kravate! Vsi ostali si morajo zategnit kravato in zapet gumbe srajce do vrata. On pa lahko zmeraj s svojo (pol)vojaško kratko majico hodi okoli.
Zverinjak
13. 07. 2023 08.53
+8
Vprašanje je, si jo je do sedaj sploh opral, govorim o njegovi zeleni majici 😂 ga danfa na 10.000km 😂