Tujina

Združeno kraljestvo oblast nad otočjem Chagos prepušča Mavriciju

London, 03. 10. 2024 15.40 | Posodobljeno pred 52 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Velika Britanija je sporočila, da se odpoveduje suverenosti nad oddaljeno, a strateško pomembno skupino otokov v Indijskem oceanu. Oblast nad otočjem tako po več kot pol stoletja prepušča Mavriciju, ki bo lahko začel s programom poselitve otokov, ne pa tudi atola Diego Garcia. Tam bo namreč Združeno kraljestvo ohranilo vojaško bazo.

Z dogovorom, ki so ga dosegli po večletnih pogajanjih, bo Združeno kraljestvo otoke Chagos predalo Mavriciju, poroča BBC. Obvestilo sta v skupni izjavi delila premier Združenega kraljestva Keir Starmer in Mavricija Pravind Jugnauth. Pogodba sicer še ni dokončna, a obe strani sta obljubili, da bosta do zaključka skušali priti čim prej.

Med otoki, ki se jim Velika Britanija odpoveduje po več kot pol stoletja, je tudi tropski atol Diego Garcia, ki ga ameriška vlada uporablja kot vojaško oporišče za svoje mornariške ladje in bombnike dolgega dosega. A ameriško-britanska baza na atolu bo ostala tudi po odpovedi suverenosti. Gre za ključen dejavnik, ki je omogočil sklenitev dogovora v času naraščajočega geopolitičnega rivalstva v regiji med državami na Zahodu, Indijo in Kitajsko.

Atol Diego Garcia
Atol Diego Garcia FOTO: Shutterstock

"Gre za prelomni trenutek v našem odnosu in dokaz naše trajne zavezanosti mirnemu reševanju sporov in vladavini prava," sta zapisala Starmer in Jugnauth. Voditelja sta dodala, da sta zavezana zagotavljanju dolgoročnega, varnega in učinkovitega delovanja obstoječega oporišča na atolu Diego Garcia, ki igra ključno vlogo pri regionalni in svetovni varnosti.

Združeno kraljestvo bo Mavriciju ob tem zagotovilo paket finančne podpore, vključno z letnimi plačili in naložbami v infrastrukturo, afriška država pa bo tako lahko začela s programom ponovne naselitve na otočje Chagos, ne pa tudi na Diego Garcia. Združeno kraljestvo bo namreč tam nadaljevalo z delovanjem vojaške baze.

'Zgodovinski sporazum', a prebivalci otočja v pogajanja niso bili vključeni

Pogajanja, ki so pripeljala do dogovora, so se sicer začela že v času pretrekle britanske vlade. Ameriški predsednik Joe Biden je pozdravil zgodovinski sporazum. "To je jasen dokaz, da lahko države z diplomacijo in partnerstvom premagajo dolgoletne zgodovinske izzive, da dosežejo miroljubne in obojestransko koristne rezultate," je dejal ter dodal, da je s tem zagotovljena tudi prihodnost vojaške baze, ki igra ključno vlogo v nacionalni, regionalni in svetovni varnosti.

Otočje Chagos
Otočje Chagos FOTO: Shutterstock

 Vendar pa vsi niso tako navdušeni nad sklenjenim sporazumom. Prebivalec Združenega kraljestva, druga generacija priseljencev iz Chagossa, Frankie Bontemps je za BBC povedal, da se počuti izdanega in da ga je novica razjezila. Poudaril je namreč, da prebivalci otočja niso bili nikoli vključeni v pogajanja. "Ostajamo nemočni in brez glasu pri določanju lastne prihodnosti in prihodnosti naše domovine," je poudaril.

V zadnjih letih se je Združeno kraljestvo zaradi želje po ohranitvi britanskega ozemlja v Indijskem oceanu soočalo z naraščajočo diplomatsko izolacijo. Različni organi Združenih narodov, vključno z vrhovnim sodiščem in generalno skupščino, so bili med pogajanji v večini na strani Mavricija, od Britanije pa so zahtevali predajo "zadnje kolonije v Afriki".

Izgon več kot tisoč prebivalcev otočja Chagos

Vlada Mavricija je dolgo trdila, da je bila leta 1968 v zameno za lastno neodvisnost od Združenega kraljestva nezakonito prisiljena predati otočje Chagos. Britanska vlada je takrat z ZDA že vodila tajna pogajanja glede namestitve vojaške baze na največji atol Diego Garcia.

Kasneje se je Velika Britanija opravičila za prisilno premestitev več kot 1000 otočanov s celotnega arhipelaga. Obljubila je, da bo otoke predala Mauritiusu, ko jih ne bo več potrebovala za strateške namene. Toda Združeno kraljestvo je vse do nedavnega vztrajalo, da Mavricij nima zakonite pravice do otokov.

Majhna otoška država Mavricij se je desetletja trudila pridobiti resno mednarodno podporo glede tega vprašanja. Peščica otočanov Chagosa, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove v poznih 60. in zgodnjih 70. letih prejšnjega stoletja, pa je zoper britansko vlado sprožila več tožb. 

Mednarodno mnenje glede otočja se je začelo spreminjati šele nedolgo nazaj. Moči so združile afriške države, ki so začele glede vprašanja dekolonalizacije močno pritiskati na Združeno kraljestvo. Po brexitu pa je na več mednarodnih forumih podporo stališčem Združenega kraljestva odreklo vse več držav. Meddržavno sodišče (ICJ) v Haagu je leta 2019 odločilo, da bi morala Velika Britanija opustiti nadzor nad otočjem Chagos in ga predati Mavriciju.

Prebivalci Mavricija so takrat začeli s kampanjo v Združenih narodih, na sodiščih in v medijih. Brez britanskega dovoljenja so celo pristali na otočju ter tam razobesili svojo zastavo.

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rde?a pesa in hren
03. 10. 2024 17.26
Hja, ne pa tuid Diego Garcia... to pove vse...
CDROM
03. 10. 2024 17.25
+2
Nekako se take poteze niso izkazale za dobre, kar se tiče prebivalstva. Lep primer je bil, ko so vrnili Kitajski in čez nekaj let se je pokazala njihova "suverenost" do prebivalstva, ki močno obžaluje tako potezo, ki jo je naredila VB.
Komunisti_povsod so
03. 10. 2024 17.21
+2
Angleži so se zbali so se, da bi na naslednjem zasedanju OZN kdo udaril po govorniškem odru.
Komunisti_povsod so
03. 10. 2024 17.21
+1
Še posebej če je to nekdo, ki trdno stoji za svojim udrihanjem.
Komunisti_povsod so
03. 10. 2024 17.23
To pomenim, da po udrihanju ne pade po tleh.
XVXC
03. 10. 2024 17.18
+2
Ne razumem naslova. Priznam. Priznam. Benz
Betuul
03. 10. 2024 17.17
+0
Spele naj iz otoka tiste vojaške jauke in naj da mir tam živečim! A mora Angla povsod svoj nos vtikat
yanay
03. 10. 2024 17.15
-3
V preteklosti so države, ki so si s silo podjarmile določene države in jih razglasile za kolonije, tam s silo tudi vladale. Tam ni bilo prostora za človekove pravice, ni bilo skrbi za ohranjanje okolja, temveč se je eksploatiralo naravne vire brez vseh zadržkov. Domačini, ki so delali v rudnikih ali v drugih industrijskih postrojenjih, so bili živa sila brez vseh pravic, veliko jih je umrlo zaradi zastrupitev, saj ni nikogar brigalo za varnost pri delu, veliko pa jih je umrlo, ko so zahtevali človeško obravnavo, pa je niso nikoli dočakali. Pohlep elit se ne ozira na nikogar. Tudi sedaj ni kaj dosti drugače, samo spremenili so metode delovanja, ki so veliko bolj sofisticirane, neoliberalizem je to zapakiral v navzven všečno embalažo, ko pa pogledaš vsebino, se pa ne razlikuje kaj dosti od tiste v preteklosti.
heroj2000
03. 10. 2024 17.13
-1
Kako lepo, da se VB odrekla svojega ozemlja. Ne moreš verjeti. Od koga so ga pa sploh oni kupili? Ukradli? Si prisvojili?
Rains
03. 10. 2024 17.07
+3
Saj bo tako ali tako kmalu KItajska začela stegovati prste po njem.
ivan z Doba
03. 10. 2024 17.04
+3
Kompromis je vedno boljši od spopada
Nace Štremljasti
03. 10. 2024 17.04
-1
lopovi angleški kradli po celem svetu korel pa postopa z kamelo burleske v živo
anatomija
03. 10. 2024 17.09
+2
Rusi imajo še vedno kolonije po vsej federaciji in hočejo še nadalje krasti tujo zemljo
asdfghjklč
03. 10. 2024 17.24
+1
Recimo kalingrad ... a ne, rusofilići ...
Laki je malo nervozan
03. 10. 2024 17.00
+3
Obvestilo sta v skupni izjavi delila premierja Združenega kraljestva, Keir Starmer, in Mavricija, Pravind Jugnauth.Zakaj pa so tu vejice vmes?
dj.ill.itch
03. 10. 2024 16.58
+3
manj uspešno poveličevanje kolonialne zlorabe naravnih virov
Jože50
03. 10. 2024 16.53
+4
Ne vemo kaj na to poreče Golob.
Dragica Cegler
03. 10. 2024 17.10
+2
Bo udaril po mizi ,pa bo otočje del Slovenije.
Sanherdin
03. 10. 2024 16.47
+2
Združeno kraljestvo!???? Kakšno smešno ime za propadlo državo.
asdfghjklč
03. 10. 2024 17.25
+1
Tako kot je bilo nekoč smešno ime Sovjetska Zveza, ki je dejansko propadla, tako je smešno ime rusija ... Bolj bi bilo ok za to državo, da bi se imenovala Vodkalandija.