Tujina

Zdravnikov je dovolj, a vsak tretji dela s skrajšanim delovnim časom

Berlin, 08. 09. 2024 13.21 | Posodobljeno pred 8 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski zdravstveni sistem je globoko v težavah, pa čeprav teh težav ni več vsak dan na naslovnicah medijev. Dolge čakalne vrste, obravnava, po kateri bolniki nimajo občutka, da so bili slišani, razpadajoče stavbe in pokvarjena oprema. Na drugi strani pa zdravstveno osebje, ki pravi, da je preobremenjeno, tarča pritiskov in celo groženj. A Slovenija še zdaleč ni edina s takšnim stanjem.

Zdravnik za računalnikom
Zdravnik za računalnikom FOTO: Shutterstock

Takole stanje zdravstva opišejo v Nemčiji: komaj kakšen termin za pregled, dolge čakalne dobe, nobene ordinacije v bližini – pogosto se govori, da nemški zdravstveni sistem propada. 

Razlog naj bi bilo pomanjkanje zdravnikov. A številke kažejo neko drugo sliko, ugotavlja časnik Die Welt. Pravijo, da se krivda pravzaprav skriva v trendu, zaradi katerega je prizadetih vse več panog. Kar pa spet ni izključno nemška težava. 

Število zdravnikov v Nemčiji nenehno raste, tako poroča Welt. Od leta 1990 se je število zdravnikov povečalo za 65 odstotkov: "In ko številke povežete s celotno populacijo, pomanjkanja ni. Ravno nasprotno. Raziskava leta 2020 je pokazala 4,5 zdravnika na 1000 prebivalcev – matematično več kot enega zdravnika več na 1000 prebivalcev kot na primer Kanada ali Velika Britanija."

Kljub temu očitki o neskončnih čakalnih dobah ne ponehajo. Deloma je to morda preprosto posledica dejstva, da se Nemčija stara in že samo to obremenjuje sistem, nadaljujejo. Vendar pa obstaja še ena, preprosta razlaga, poroča Welt. Še leta 2009 je bilo le 3,8 odstotka zdravnikov zaposlenih s krajšim delovnim časom. Trenutno je 35,2 odstotka – nekaj več kot vsak tretji zdravnik.

Münchenski raziskovalec splošne medicine in zdravstva Antonius Schneider je po njihovem poročanju izračunal, da je število opravljenih ur ORL, oftalmologov in dermatologov kljub povečanju števila zdravnikov ostalo enako. Pri splošnih zdravnikih pa je številka padla. Le v posameznih primerih, med psihoterapevti in internisti, se je povečala.

"Mladi zdravniki ne vidijo več potrebe, da bi delali 60 do 80 ur na teden," je Schneider povedal za "Welt". V devetdesetih letih so se zdravniki zaradi prenasičenosti zdravstvenih delavcev še vedno potegovali za službe. Danes mladi zdravniki vedo, da lahko preprosto zamenjajo delodajalca, če ta ni dovolj fleksibilen.

Prav zato, ugotavlja, je vse več zdravnikov, ki raje ne bi odprli svoje ordinacije. "Samostojno delo ni več tako privlačno," je za Welt povedal zdravstveni ekonomist Stefan Greß z univerze Fulda. "Mladi zdravniki želijo večjo varnost, manj nadur in v idealnem primeru brez ekonomskega tveganja."

Strokovnjaki tako menijo, da se bo moral sektor odzvati na spreminjajoče se zahteve zdravnikov. Trend zaposlovanja s krajšim delovnim časom je nepovraten, je za časnik povedal hamburški profesor zdravstvene nege Jonas Schreyögg. Del rešitve vidi na ukrepih, ki omogočajo boljše usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja, denimo varstva otrok. 

Preprosto ponujanje več mest za študij medicine, kot je minister za zdravje Karl Lauterbach načrtoval spomladi, nima želenega učinka, je pojasnil Schneider, ki izpostavlja tudi, da je mladim omogočena izbira specializacije, rezultat pa je predvidljiv: "Zaradi tega imamo veliko ortopedov in kardiologov, še vedno pa primanjkuje družinskih zdravnikov."

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
09. 09. 2024 10.17
+1
Zdravniki niso več zdravniki, ampak so lovci na denar, od takih zdravnikov ne moreš pričakovati niti pomoči na ulici če dol padeš.
nikhrast
08. 09. 2024 21.50
-4
Zdravniki delajo privatno, vse pa plača javno zdravstvo, pa ne bo zmanjkalo zdravnikov.
odpisani zasedli vlado
08. 09. 2024 20.32
+2
Odkar je v vlado stopila nesposobna golobova vlada je v sloveniji postalo zdravstvo poden od podna.Popolna skorumpiranost in guljenje pacientov za samoplačniške posega presega vse meje zavarovalnice si pa polnijo lastne žepe z provizijami pa prav tako golobova perjad kar je dokazano vendar je vse tiho,ker so biciklistom porjaveli bicikli.
VoxP
08. 09. 2024 19.37
+1
kaj pa v slo imamo kake take podatke. kakega takega časnika. ne ker je vse javno plačano od države in eden ne bo kljuval drugemu v oči
Levcekk
08. 09. 2024 16.17
+1
Jaz se pa sprašujem,če v Nemčiji tudi država zlorablja zdravstvo zoper drugače mislečih,tako kot to počne naša država.Ker me ne morejo imeti v oblasti in sem glasen ter kritičen zoper politik ustrahovanj,zlorab institucij ter korupcije v vrhu politike in država imam vsepovsod probleme.Med drugim kot invalid(kronični bolniki z odpovedjo ledvic) tudi v zdravstvo,toko so mi npr..v UKCL po ukazu politike/oblasti oz.drzava načrtno uničili transplantirano ledvico z predpisovanjem neustreznih odmerkov imunnosupresivne terapije ter istočasno zavlačevanjem z biopsijo(diagnozo)transplantirane ledvice.Nadaljne pa so zlorabili moje nestrinjanje z obravnavo kot povod za prisilno hospitalizacijo na psihiatriji in mi pripisali diagnozo psihoza oz.sizofrenija po transplantaciji ledvice in to brez vsakih simptomov z namenom,da me država/družba prikaže kot neveredostojnega govorca oz.pricevalca.Dejstvo je,da me država že dolgo in to ne glede kdo je na oblasti in v službi države policija,ki jo je treba posebej izpostaviti saj je v njeni domeni,da ima vse pod kontrolo v zvezi z menoj ter me spremlja in opravi levji delež in sicer,da daje napotke oz.ukaze kako in kaj nastopati zoper mene in me zavajati,spravljati ob pamet itd..želi tako spraviti ob pamet(zapirati na psihiatrijo) in etiketirati ter tako utišati/uničiti in tako rešiti težavo z menoj.Istocasno pa želijo vso krivdo naprtiti drugim,tako z ustrahovanje tudi bližnjim družinskim članom,da govorijo in delajo stvari proti svoji volji.Nazadnje npr..so nas želeli še bolj sproti in sicer tokrat zaradi dediščine in naprtiti krivdo za zlorabo zdravstva zoper mene in psihičnega nasilja zoper mene.Nedavno sta skupaj na POP.TV v oddaji Focus na temo zdravstvo nastopila celo PV.Golob in gospa z transplantirano ledvico(dogovorjeno in zrežirano),da bi me zavedli in bi si zdravstvo itd..oz država oprali roke in se prikazali v lepi luči.Druzba pa to podpira in obsojajo mene ter me nadlegujejo in komentirajo v smislu,da je prav,kar so mi storili oz.mi počno in naj raje zaprem gobec in utihnem itd..Glej moje objave na Facebook,Instagram Borut Zabret ,kjer sem objavil v dokaz zlorabi zdravstva zdravstveno dokumentacijo. .
Darko32
08. 09. 2024 16.41
+3
Če gledamo generalno vidimo nekaj drugega in to je gradnja obtožb na podlagi diskreditacije, kjer so vključeni POLICAJI oziroma določena ekipa na policiji, uradniki, sodniki in tudi zdravstvu, kjer je določenoa ekipa zdravnikov vpletena v sistemsko korupcijo. Tako če beremo črno kroniko vidimo, d aobtožujejo na podlagi domnev in potem vzporedno gradijo obtožbo tako, d anekaj obtožijo in potem ustvarjajo sliko o določeni osebi kakšen kriminalc je. Z tem slepilnim manevrom se prikriva dejansko sisitemska korupcja v sodstvu, javni upravi in POLICIJI. Prav tako pa del zdravnikov, kateri so vpleteni v ponarejanje zdravstvene dokumentacije počenjajo vse z namenom, da prikrijejo obolevnost na določenem podorčju. Tako smo recimo videli paradox obolevevnosti. To so predvsem zdravniki, ki so nagnjeni k mdelo po liniji najmnjšega odpora. Ti raje gredo v prirejanje dokumentacije samo zato, da nekaj prirkijejo. Sevea imajo zaščito vsodnikih in POLICAJIH, kateri sodelujejo pri tem nagnusnem početju. Žal se je videlo, da določeni zdravniki, k iso največji ponarejevalci izvidov in zdravstvene dokuemtnacije celo izvedenci po sodiščih ali pa na ZPIZ-u. Torej ali je smiselno prirejati neko dokumetnacijo in z tem nabijati stroške zdravljenja. DOločena početja so skregana z logiko in so prej del kriminalne združbe, katera deluje v ozadju in v navezah. Zato se ne smemo čuditi, če se sedaj to ugotavlja, kot piše v članku. JAz se ne čudim tem ugotovitvam in lahko samo rečem, da so žal resnične.
čevapgpt
08. 09. 2024 15.22
+8
4 ure na bolniški, 4 ure v ordinaciji. zraven pa popoldanski sp s svojo dejavnostjo v isti ordinaciji. in potem med "zdravstvenim časom" naklada kako javno zdravstvo ne more pomagat ampak naj le pride samoplačniško popoldan k njej. in taki paraziti so zaposleni v našem zdravstvu.
testosteron
08. 09. 2024 15.57
+2
Problem je v tem, da vlada podpira takšen sistem,..
E.Nigma
08. 09. 2024 15.02
+4
Slovenija: pomanjkanje zdravnikov. Odšli delat v tujino. Uvažamo nove. Nemčija: Razlog naj bi bilo pomanjkanje zdravnikov. ???
Grma53
08. 09. 2024 16.27
+2
Če pogledate v čakalnice jih je polovica v opankah ali pa z ruto ovito okoli glave. To so starši ljudi, ki so prišli delat v Slovenijo, s seboj pa so pripeljali še starše. Tudi to je cena uvoza tuje delovne sile
devlon
08. 09. 2024 14.33
+6
Previsoke place, pa pol ni vec tolk motivacije delat polni cas
NeXadileC
08. 09. 2024 14.20
+11
Glavni problem je, da zdravniki nočejo več zdraviti. Poklic je postal nobl družbena priložnost, in se vsi ukvarjajo z zaslužki, prestiżnimi posestmi, družbeno uzvišenostjo, golfom, počitnicami 4x letno na Kanarih, in obilico ljubic na jahtah.
Andrej Lon?ar3
08. 09. 2024 14.08
+4
In enako je z učitelji...
avgust.
08. 09. 2024 14.03
+8
Ni važno, samo da bo elektrika spet dražja in da bomo gradili JEK2. Za Robija je važno samo to, čeprav vse drugo propade.
King Kralj
08. 09. 2024 14.08
+2
Presneti Robi, pa kaj se je sploh vtaknil v Nemski zdravstveni sistem, da je sedaj vse narobe tam gori. Torej upravicena tvoja kritika na njegov racun. Bravo mojster.
krmeki
08. 09. 2024 13.59
+11
Pri nas pa dobivajo plačo za polni delovni čas, efektivno delajo pa s skrajšanim delovnim časom. Da ne omenjam dopustov, ki so verjetno najdaljši v EU.