Tujina

Zdravnik priznal poskus umora maminega partnerja z lažnim 'cepivom'

Newcastle, 07. 10. 2024 18.12 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Britanski zdravnik, ki se je preoblekel v medicinskega brata in pod pretvezo, da gre za cepivo proti covidu-19, partnerju svoje mame vbrizgal strup, je na sodišču priznal krivdo. Grozi mu "znatna" zaporna kazen.

53-letni Thomas Kwan je na sodišču v Newcastlu priznal, da je takrat 71-letnemu Patricku O'Hari, partnerju svoje mame, vbrizgal smrtno nevaren strup, ki razžira meso. Svoj načrt je izvedel s pomočjo prevare in pod pretvezo, da je medicinski brat, ki mora O'Haro prednostno na domu cepiti proti covidu-19. Na dom je prišel v preobleki, z lasuljo, brki, brado in zaščitno masko, tako da ga ni prepoznala niti njegova mati, ki je bila v času dejanja doma in je z njim tudi komunicirala. 

Tožilci so poskus umora opisali kot "enega najbolj dovršenih zločinskih načrtov v zadnjem času"

Kwan je sprva zanikal poskus umora, a je po tem, ko je tožilstvo prejšnji teden predstavilo obtožnico, danes krivdo za poskus umora priznal. Sodnica je dejala, da Kwanu grozi "znatna" zaporna kazen. Sodbo bodo razglasili 17. oktobra. 

Preiskovalci so ugotovili, da je Kwan umor načrtoval več mesecev s pomočjo slamnatih podjetij, ponarejenih dokumentov in dovršenih krink. Zdravnik je izkazal tudi "enciklopedično znanje" o strupih in je preučeval, kako se izogniti umoru, je minuli teden na sodišču povedal tožilec Peter Makepeace KC

Thomas Kwan
Thomas Kwan FOTO: Profimedia

Svoj načrt je izvedel novembra lani, ko je O'Hari poslal pismo, ki je bilo videti kot uradno obvestilo britanskega zdravstvenega sistema NHS. V pismu je zapisal, da je bil moški zaradi svoje starosti na prednostnem seznamu za poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 in da bo cepljenje opravljeno na domu. 

"Kot bi si najbrž vsak od nas, se je gospod O'Hara ujel v vabo; ni imel niti najmanjšega suma, da gre za kaj drugega kot za pravo pobudo za oskrbo skupnosti od NHS, ki jo je toplo pozdravil in bil zanjo hvaležen," je dejal Makepeace.

Kwan je v hišo svoje matere prišel v dolgem plašču, s kapo na glavi, kirurškimi rokavicami in medicinsko zaščitno masko ter zatemnjenimi očali. Izvedel je 45-minutni pregled 71-letnika in mu dal za izpolniti vprašalnik. Med drugim mu je vzel vzorec krvi in urina ter izmeril krvni tlak. Tudi svoji nič hudega sluteči materi je izmeril krvni tlak, ko ga je to prosila. 

Fotografija Kwana pod krinko
Fotografija Kwana pod krinko FOTO: Policija Northumbrije (Northumbria police)

Ko je O'Hari vbrizgal strup, je ta zavpil od bolečine. Kwan pa je svojo žrtev prepričal, da bolečina ni neobičajna, po "cepljenju" pa naglo spakiral svojo opremo in odšel.

Bolečina ni prenehala in O'Hara je začel sumiti, da je nekaj hudo narobe in je odšel na urgenco. Zdravstveno osebje je domnevalo, da bolečino čuti preprosto zato, ker je bil medicinski brat nespreten. Naslednji dan so se mu na roki pojavili veliki mehurji, mesto vboda pa je spremenilo barvo. Osebni zdravnik ga je nemudoma napotil v bolnišnico, kjer pa zdravniki niso razumeli, kaj se dogaja.

Ko so ugotovili, da ima O'Hara nekrotizirajoči fasciitis, redko in smrtno nevarno bolezen, ki začne razžirati meso, so mu strokovnjaki v več ponavljajočih se postopkih odstranili dele roke, na intenzivni negi pa je preživel več tednov. 

Kwan je sicer z ženo in sinom živel v hiši na posestvu na območju Teessidea. Tožilstvo je izpostavilo, da je imel "globoko zaskrbljujoč, dolgoročen interes, ki meji na obsedenost" s strupi in kemičnimi toksini ter njihovo uporabo pri ubijanju ljudi. Med hišno preiskavo je policija v njegovi garaži našla različne kemikalije, med drugim tudi tekoče živo srebro, talij, žveplovo kislino in arzenik. Našli so tudi zrna ricinusovega olja in kavne filtre, pa tudi recept za izdelavo ricina iz ricinusa.

Kwan ni razkril, s kakšno vrsto strupa je poskušal ubiti svojo žrtev. Policija je sprva sumila, da je uporabil ricin. Kemični strokovnjak z ministrstva za obrambo pa meni, da je bolj verjetno uporabil jodometan, ki se po navadi uporablja kot pesticid za zaplinjevanje. Če to drži, je to prvi zabeležen medicinski primer, ko je bila ta snov vbrizgana v človeka. 

53-letnik naj bi sicer skoval še dva alternativna načrta za umor, poleg "cepljenja" s strupom. Enega od teh je razkril dokument, ki so ga našli v Kwanovi hiši in naj bi bil iz "Moške športne zveze severne Anglije", ki je bil naslovljen na "Patricka". V ponarejenem pismu so mu ponujali brezplačne pijače in pripravljene jedi po pošti v zahvalo za njegov prispevek zvezi. 

Kwan je priznal, da je dejanje storil zato, da bi bil edini dedič po materini smrti. Umor je načrtoval vse odkar je njegova mati Jenny Leung v svoji oporoki zapisala, da bo O'Hara lahko ostal v njeni hiši v Newcastlu, v primeru, da bo umrla pred njim. Zaradi te odločitve se je odnos med materjo in sinom zaostril do te mere, da je morala posredovati policija, ko je Kwan novembra 2022 vdrl v njen dom. Kwan naj bi bil "obseden z denarjem" in je celo namestil vohunsko programsko opremo na prenosni računalnik svoje matere, da jo je lahko na skrivaj spremljal njene finance. 

Kwana so sicer v Sunderlandu poznali kot cenjenega in izkušenega osebnega zdravnika. 

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RobespierreWithGuillotine
07. 10. 2024 19.39
+1
To ne more biti res, saj so zdravniki zavezani Hipokratovi prisegi …
Boka972
07. 10. 2024 19.36
+2
Vse za denar.
zapiramvamustaaa
07. 10. 2024 19.32
+1
Tej vakserji brihtni pa lih niso da ne prepoznajo sina od njihove partnerke.Saj ni res pa je.A še pomnite kako so mediji v propagandi pisarili da uni ki se cepijo imajo višji IQ?No pretentati pa jih res ni težko🤣🥲
300 let do specialista
07. 10. 2024 19.32
+2
Ja saj ni edini, saj so uradno in javno pozivali k cepljenju z zvarki, 50% voda, 50% strup, rezultat so današnja pokopališča. Pika, fertik.
zapiramvamustaaa
07. 10. 2024 19.34
+1
Odvisnost ni hec.Žal so po prvem špiku postali odvisniki od te kemije.
zapiramvamustaaa
07. 10. 2024 19.30
+2
Vakserje(odvisnike) nikoli ne izuči.Pod vso silo hočejo novo dozico pa čeprav za ceno življenja.
Uporabnik1888402
07. 10. 2024 19.15
+3
Kot zdravnik je izbral najbolj neumen nacin umora. Ocitno ni vedel kaksna bo reakcija cloveka.
slimy12
07. 10. 2024 19.11
+2
ticapas
07. 10. 2024 18.55
+1
"naši" zdravniki niso nič boljši
Pujček
07. 10. 2024 18.41
-2
Cepil bi ga preprosto z Pfizerjem in počakal, da ga poje rakič. Neučakan u p.m.
MucaNeGrize
07. 10. 2024 18.33
+2
to so te opevane zahodne vrednote, kultura in tradicija...kwan je že na pogled lep in milega izraza, kot naši janševiki...iz oči mu sije globoka vera in tradicija, kar simpatični nosek, kot pri vinku povsodenak - samo še poudari ...