Tujina

Pismo o umiku ameriških sil iz Iraka poslano po pomoti, Hrvaška in Nemčija umikata svoje vojake

Washington/Bagdad, 07. 01. 2020 06.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ameriške vojaške sile ostajajo v Iraku, zatrjujejo tako Pentagon kot Bela hiša. Pismo, ki naznanja umik njihovih sil in sprožilo pravo zmešnjavo, je bilo iraškim oblastem poslano po pomoti. Medtem je Nemčija sporočila, da del svojih sil umika iz Iraka v Jordanijo in Kuvajt. Svoje vojake umika tudi Hrvaška, stranka Levica pa zahteva tudi umik slovenskih sil.

Po tem, ko je v ponedeljek zvečer odjeknila novica, da je poveljnik ameriških enot v Iraku, William H. Seely, v pismu sporočil tamkajšnjim oblastem, da se ameriške sile pripravljajo na umik iz države, kar je pred dnevi tudi zahteval iraški parlament, je novico kasneje zanikal ameriški obrambni minister Mark Esper"Kakršnakoli odločitev o umiku sil ni bila sprejeta. Ne vem, kaj je to pismo. Poskušamo ugotoviti, od kod je prišlo," je za novinarje dejal Esper. In zatrdil, da sile ZDA ne zapuščajo Iraka.

Omenjeno pismo, v katerem je med drugim zapisano, da bodo ZDA "v prihodnjih dneh in tednih premestile svoje sile",  je bilo poslano po pomoti, kar je kasneje potrdil tudi Pentagon. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pred novinarje je stopil še načelnik generalštaba, general Mark Milley, in pojasnil, da je bilo pismo napaka. Po njegovih besedah je pismo zgolj osnutek, ki pa ni bil podpisan in ne bi smel biti poslan. "Šlo je za napako, za nepodpisan osnutek, saj premikamo sile." 

Tudi on je poudaril, da se ameriške sile z območja Iraka ne umikajo. Kaj natanko naj bi sedaj sledilo, očitno ne vedo niti v Washingtonu, Milley je dejal zgolj, da problem rešujejo skupaj z Iračani. 

ZDA imajo na območju Iraka nameščenih približno 5200 vojakov.
ZDA imajo na območju Iraka nameščenih približno 5200 vojakov. FOTO: AP

Dopisnik BBC medtem piše, da so mu viri iz vrst koalicijskih sil dejali, da naj bi s pismom želeli zgolj sporočili iraškim oblastem, da ZDA premeščajo sile iz Zelene cone, kjer je tudi ameriško veleposlaništvo v Bagdadu, da bi zagotovili večjo zaščito na drugih območjih, ne pa tudi umika sil. Da je ponoči več helikopterjev letalo v in zunaj območja Zelene cone, kar naj bi bil del priprav na premeščanje sil, piše tudi francoska tiskovna agencija AFP

Od Solejmanija naj bi se po poročanju iranskih medijev poslovilo več kot milijon ljudi.
Od Solejmanija naj bi se po poročanju iranskih medijev poslovilo več kot milijon ljudi. FOTO: AP

Celotna zmešnjava glede sil ZDA na območju Iraka se je zgodila, medtem ko se na tisoče žalujočih Irancev poslovlja od generala Kasema Solejmanija, vodje elitnih enot iranske revolucionarne garde, ki je bil v petek ubit v ameriškem napadu. Solejmanija bodo pokopali danes v njegovem rojstnem mestu Kerman. 

Nemčija, Italija in Hrvaška iz Iraka umikajo svoje sile

Danes je Nemčija sporočila, da iz varnostnih razlogov umika del svojih sil iz Iraka. 30 od 120 vojakov bodo premestili iz Iraka v Kuvajt in Jordanijo. Gre za sile, ki so nastanjene v Bagdadu in Tajiju, preostalih 90 nemških vojakov pa se nahaja v iraškem Kurdistanu, v severnem delu države. Tu so nastanjeni tudi slovenski vojaki, ki delujejo pod nemških vodstvom. 

Slovenski vojaki ostajajo v bazi v Erbilu na severu Iraka, so za STA potrdili na obrambnem ministrstvu. Njihov umik sicer zahteva stranka Levica, ki napoveduje sklic izredne seje odbora za zunanjo politiko. 

Svoje sile pa umika sosednja Hrvaška, razkriva Večernji List. 14 hrvaških vojakov se je iz Bagdada v Kuvajt umaknilo včeraj zvečer. Svoje vojake je iz območja Bagdada umaknila tudi Italija. 

V Iraku sicer deluje Natova misija (NMI), ki predvsem usposablja iraške vojake, ter Globalna koalicija zoper Daesh, ki je bila ustanovljena septembra 2014, po tem ko je skrajna skupina Islamska država zavzela večje dele ozemlja Iraka in Sirije. V njej sodeluje 77 držav in organizacij, med njimi tudi Slovenija. 

Pripadniki globalne koalicije usposabljajo iraške vojake.
Pripadniki globalne koalicije usposabljajo iraške vojake. FOTO: AP

Del enot, ki pod vodstvom Nata usposabljajo tamkajšnje varnostne sile, bodo premestili. Umik Natovih vojakov že poteka, tako so med drugim v Kuvajt že prepeljali hrvaški kontingent, je pred tem poročal tudi nemški tednik Der Spiegel.

"Varnost naših ljudi je za nas prioriteta," je dejal predstavnik Nata. Zato so se odločili za začasno premestitev dela enot na različne kraje v in zunaj Iraka. Točnih podrobnosti iz varnostnih razlogov ni navedel, je pa zagotovil, da bo Nato ohranil svojo prisotnost v državi. Zavezništvo je že konec preteklega tedna začasno ukinilo usposabljanje iraških varnostnih sil.

V Iraku nastanjenih 5200 vojakov

ZDA imajo v bazah po vsem Iraku nastanjenih 5200 vojakov, ki naj bi predvsem nudili podporo lokalnim silam pri preprečevanju morebitnega ponovnega vzpona Islamske države. Ameriške sile tako predstavljajo ključni del in večino koalicijskih sil. 

Po napadu na Solejmanija je v nedeljo iraški parlament soglasno pozval k umiku ameriških sil, v odgovor pa je ameriški predsednik Donald Trump zagrozil z uvedbo sankcij proti Bagdadu. "Tam imamo izjemno drago bazo. Izgradnja nas je stala več milijard. Ne bomo odšli, razen če nam ne povrnejo denarja," je dejal novinarjem.  

Besedno vojno, predvsem preko Twitterja, Trump bije tudi z Iranom - v ponedeljek je tako med drugim tvitnil, da "Iran ne bo nikoli imel jedrskega orožja". Besede, ki so sledile napovedi iranskih oblasti, da bodo po napadu na Solejmanija prenehale upoštevati določila iranskega jedrskega sporazuma iz leta 2015. 

Danes je iranski parlament razglasil ameriško vojsko za "teroristično organizacijo". V rojstnem kraju Solejmanija pa potekajo pogrebne slovesnosti

KOMENTARJI (441)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
08. 01. 2020 09.26
Takih pomot se ne dela, zlasti v vojski, ko gre vprašanje o življenju in smrti. To so preveč resne stvari, da bi se iz njih norčevalo. #sicer pa...kakor za koga
BUONcaffee
07. 01. 2020 20.24
+4
Trump največje zlo za svetovni mir in demokracijo v svetu.
reaf
07. 01. 2020 15.04
+15
Trump bo zagotovo zapisan v zgodovino kot "bad guy" V lexikonih bo delal družbo Hitlerju, Musoliniju, Stalinu, Pol Potu, Mugabeju in podobnim tičem! Trump je prava sramota in žalitetev za vse ameriške predsednike ... tako po bontonu (ki ga ne premore), kot po pameti! Trump je žalitev za ves preostali svet, ki spremlja to njegovo tragi komedijo zmešnjav ... Trump je trenutno ob Erdoganu in Kim Jong Unu, največja žalitev človeštva !!!
puspan
07. 01. 2020 17.23
+4
BUONcaffee
07. 01. 2020 20.24
+4
reakcionar
07. 01. 2020 14.29
+5
Na Delo.si pa zgleda da si želijo, da bi Iran imel jedrsko bombo, če gre sklepati po kolumni. Saj bi se po njihovo tako lahko zavaroval od Amerike, ki dela gorje po svetu. Tko nekako.
Transformerji
07. 01. 2020 14.19
+8
V vseh vojnah se gre samo za koristoljubje, denar, za bogastva, vse ostalo so same neumnosti! Nemčija je bila naš sovražnik, sedaj nam v okviru EU komandira! Vse vojne so narejene samo zaradi pogoltnosti in prevlade. Kakšna demokracija, enakopravnost, vsi slogani, tudi iz uvoda naše Ustave, so samo na papirju! NWO mora tudi tam narediti red, saj ni predvidenih toliko vladarjev.
puspan
07. 01. 2020 17.24
-10
Tebi je tudi nekdo pral in poškodoval možgane, transformator.
KrTakoNeki
07. 01. 2020 14.12
+13
Izgradnja nas je stala več milijard. Ne bomo odšli, razen če nam ne povrnejo denarja...mislim, da jih nihče ni silil ali prosil, naj gradijo...
reakcionar
07. 01. 2020 13.50
-18
Američani so bili naši zavezniki v WW2. Pomagali so partizanom z orožjem in municijo. Nesebično in prostovoljno so priskočili v pomoč Evropi, ki je bila pod okupacijo. Žrtvovali so življenja svojih vojakov, pa čeprav njihova velika država ni bila napadena in bi se lahko držali po strani ter naredili sporazum z Hitlerjem. Ampak se niso. Pomagali so Rusom in Angležem z "land lease" krediti in orožjem. Na koncu so osvobodili pol Evrope in celoten Pacifik ter prinesli demokracijo in svobodo, prvič v zgodovini večine evropskih držav. Z Maršalovim načrtom so ponovno zgradili porušeno Evropo in Japonsko in iz bivših sovražnikov naredili prijatelje. Poglejte si na posnetkih kako srečni so bili prebivalci nemških mest, ko so jih "okupirali", dejansko pa osvobodili ameriški vojaki v WW2. Tega zgodovina ne pomne, da bi poraženci svoje okupatorje pričakali z takšno radostjo. Pri meni je doma v omari ameriška zastava, ki jo vsakega četrtega julija izobesim poleg slovenske.
Skunk Works
07. 01. 2020 14.10
-7
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
MarioSuper99
07. 01. 2020 14.21
+10
Se strinjam s tabo a hkrati, če pogledaš dejstva po ww2, se je miselnost te države drastično spremenila... po ww2 se jasno vidi, da USA ni premogla normalnega življenja v "miru", saj jih je orožarski in naftni lobij gnal naprej, da so si ustvarjali navidezne vojne. Na žalost, take USA kot je bila med ww2 že zdavnaj ni več in ne pozabi dobrega starega reka: "Ne sedi na lovorikah"... Vsekakor se pa strinjam s tvojim zapisom glede pomoči v ww2 itd.
reaf
07. 01. 2020 14.22
+7
Kar si napisal, drži! Ampak Trumpovska Amerika je čisto nekaj drugega kot je bila Rooseveltova!!! Zarad Amerov&co. smo izgubili Trst !!!
Uporabnik1735100
07. 01. 2020 14.28
+9
Kar je bilo, je bilo. Že vsaj 20 let pa so ZDA sinonim za največje zlo. Sprijazni se.
Malinha
07. 01. 2020 14.37
+5
".. kako srečni so bili prebivalci nemških mest," ki so hlinili, da ne vedo kaj se dogaja v bližnjih koncentracijskih taboriščih. Katere so ameriški vojaki dali pripeljati na mesta zločina, da bi videli kot polena zložena in popolnoma shirana trupla. Sicer pa, za tak čisti reakcijski izdelek iz Trstenjakove se ni za čudit.
komarec
07. 01. 2020 14.49
+7
A atomske bombe so poslali pa na mesto sladoleda, ak kaj. Kamor so prišli so bile žrtve. Vsak narod ima svojo kulturo, imajo pravico do samoodločbe, do načina življenja in ne vem za kaj se morajo oni vmešavati v to. Kjer so se vmešali so se zaradi interesov, to so dejstva.
Cervantes Saavedra
07. 01. 2020 15.22
+5
ZA reakcionar: Pomoč ZDA v 2. svetovni vojni zoper agresijo Trojnega pakta na čelu s Hitlerjem je res neprecenljiva. A ne smemo pozabiti na vlogo Sovjetske zveze, ki je v Evropi nosila največji del bremena borbe (materialno in v ljudeh) zoper Hitlerjevo vojsko. – V ameriških časopisih iz 2. svetovne vojne pa je zaslediti stalne dvome, ali je prav, da so se vključili v vojno – in javnost so (sebično) prepričevali, da bi sicer Hitler premagal Anglijo, Japonci pa Avstralijo, nato bi si podredili Azijo in Južno Ameriko, na koncu pa bi izolirane ZDA brez svojih interesnih sfer bile lahek plen. Bolje se je torej bojevati zoper Hitlerja na tujem kot doma.
Hej Slovani
07. 01. 2020 13.45
+18
Tile Ameri. Umikajo se iz vseh sporazumov, kršijo vse sporazume (trgovisnke, podnebne, ne dovolijo Iranskemu zunanjemu misnistru na sedež OZN, itd...), pobijajo vse povprek, pa kljub temu jim vsi lezemo v rit. Če kaj, je imel pa Tito kohones in bi to javno povedal, da kar delajo je skregano z zdravo pametjo. Ne pa tako kot naši politiki, ki gredo vsi na vse štiri še predno jim to USA sploh ukaže! Pa da se razumemo, nisem Titoist ampak, kar je res, je res!
gekados
07. 01. 2020 13.53
+3
PUTINOVI?
07. 01. 2020 13.39
+4
američani so pobil vse ki so to pismo poslal....
nightifly
07. 01. 2020 13.38
-3
Umik slovenskih vojakov ? Zakaj le ? V cigavem imenu je slov. vojska tam doli in kaksne naloge ima ? Ce je to v imenu UN ,potem naj ima jajca ,da izpolni svoje obveze . To pomeni,da si verodostojen partner ne pa neka pussy-ka ,ki zbezi ob prvi petardi . Ko bo poslanstvo koncano naj pridejo domov . Do takrat pa naj vsaj izpolnijo svojeobveznosti .
Transformerji
07. 01. 2020 13.09
+3
Vprašanje brez veze, bi pa rad dobil odgovor: Hrvati umikajo svoje vojake, naši bodo pa ostali. Je to kaj v zvezi s sosedskimi odnosi?
brabusednet
07. 01. 2020 12.44
+9
Bodo naše banke še naprej prale Iranski denar,če spoka tam spodaj.
Mauzahecmauzares
07. 01. 2020 12.09
+2
Nedemokratično, do Zahoda, ker ima Iran vojake na lastnem ozemlju.
BUONcaffee
07. 01. 2020 11.58
+7
Tisti v supargah drži ameriško zastavo. Zagotovo je naš, ker nima niti za škornje.
BUONcaffee
07. 01. 2020 11.56
+2
Saj ameriških vojakov ne potrebujemo niti v Sloveniji. Nekoristni so, pa tudi dragi.
BUONcaffee
07. 01. 2020 11.55
+1
Kdo pa bo plačal račun???? Trump????
gekados
07. 01. 2020 13.54
+5
Bolfenk2
07. 01. 2020 11.54
+33
Čakajte malo. Američani pravijo, da so v Irak prinesli demokracijo, sedaj pa nočejo upoštevati navodila najvišje iraške demokratične institucije in vztrajajo tam kot okupatorji.
BUONcaffee
07. 01. 2020 11.53
+3
Zagotovo ima Trump dosti nemških genov.
Cervantes Saavedra
07. 01. 2020 11.52
+7
ZA (nepri)pravi (07.01.2020, 10:07:45): »Kako sedaj z Nemci? Si pozabil, kdo je bil naš zaveznik v Normandiji 2014?« - Kot da bi bil ciciBAN (NATLAČEN). Nemčija je edina država nekdanjih Sil Osi s priklopniki vred, ki je resnično in uradno obračunala s svojo preteklostjo iz 2. svetovne vojne. In današnja Nemčija je tako lahko zanesljiv zaveznik demokratičnemu delu sveta, v Normandiji in drugod, tudi takemu (večinskemu) delu Slovenije. Duh nacistične Nemčije pa se še vedno druži s takim duhom po svetu in pri nas. Duh, ki zaudarja tudi v nekih komentarjih na portalih.
pravisprehajalec
07. 01. 2020 12.09
+0
Sančo, # ki je resnično in uradno obračunala s svojo preteklostjo iz 2. svetovne vojne. # Vidiš to Slovenijo še čaka...
Cervantes Saavedra
07. 01. 2020 15.27
+2
ZA (nepri)pravi: Tako je. Nemčija je obračunala s svojo nacistično preteklostjo, našo opozicijo in RKC to še čaka. Kar bo nikoli, morda pa niti takrat. - Očitno te skeli Sančovo oštro sedlo.
BUONcaffee
07. 01. 2020 11.51
+8
Kaj so pa naši vojaki sploh šli delati dol????? A služit Trumpu???? Na zadnje bodo nastradali kot Kurdi, če bodo ubogali Trumpa.