Tujina

Izrael napadel sirsko pristaniško mesto

Sana/Washington, 17. 10. 2024 08.00 | Posodobljeno pred 7 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izrael je ponoči izvedel napad na sirsko pristaniško mesto Latakija. Napad, ki ga je potrdila tudi nevladna organizacija Sirski observatorij za človekove pravice, je ranil dve osebi. Latakija je ves čas državljanske vojne pod nadzorom vladnih sil, v njeni bližini pa je tudi oporišče ruske vojske. Pred tem je ameriško obrambno ministrstvo sporočilo, da so njihove sile napadle skladišča orožja hutijevcev na območju Jemna, ki jih nadzoruje šiitska uporniška skupina. Gre za nadaljevanje zahodnih bojnih operacij proti hutijevcem, ki iz solidarnosti s Palestinci v Gazi napadajo tovorne ladje v Rdečem morju.

Sirsko mesto Latakija.
Sirsko mesto Latakija. FOTO: Profimedia

Sirski observatorij s sedežem v Združenem kraljestvu navaja, da je Izrael ciljal skladišče orožja v Latakiji. 

Sana je poročala o dveh ranjenih civilistih in gmotni škodi, kot tudi o požarih, ki naj bi nastali ob sestrelitvi nekaterih "sovražnih tarč".

Izrael pogosto obstreljuje sosednjo Sirijo, katere del od leta 1967 tudi okupira, a napade le redko komentira. Ti napadi so se še dodatno okrepili od začetka izraelske kopenske invazije v Libanonu.

Napadi so usmerjeni predvsem na skupine, ki jih podpira Iran. Med te spada tudi libanonsko gibanje Hezbolah, ki je zaveznik sirske vlade. Hezbolah se je med sirsko državljansko vojno tudi aktivno boril na strani državne vojske.

Latakija na sredozemski obali je bila v preteklosti le redko tarča izraelskih napadov. V bližini mesta se nahaja tudi letalsko oporišče Hmejmim, ki ga od leta 2015 koristi ruska vojska.

Ameriški B-2. Z njimi so napadli pet podzemnih skladišč orožja na območju Jemna.
Ameriški B-2. Z njimi so napadli pet podzemnih skladišč orožja na območju Jemna. FOTO: AP

ZDA z bombniki napadle podzemna skladišča orožja v Jemnu

Kot so pojasnili iz Pentagona, je ameriška vojska z bombniki B-2 izvedla več napadov na pet utrjenih podzemnih skladišč orožja na območju Jemna, ki ga nadzorujejo hutijevci. "Šlo je za edinstven prikaz sposobnosti ZDA, da lahko ciljamo na objekte, ki jih želijo nasprotniki obdržati izven našega dosega, ne glede na to, kako globoko so zakopani in utrjeni," je v izjavi dejal ameriški obrambni minister Lloyd Austin

Nezakoniti napadi hutijevcev še naprej ovirajo prost pretok mednarodne trgovine, grozijo z okoljsko katastrofo in ogrožajo življenja nedolžnih civilistov ter ameriških in partnerskih sil, je v izjavi po izvedbi napadov na Jemen še povedal Austin.

Jemenski mediji, povezani s hutijevci, so poročali o napadih na prestolnico Sana in kraj Sada na severozahodu države, navaja katarska televizija Al Jazeera.

ZDA in Združeno kraljestvo so prve tovrstne napade na hutijevce izvedli januarja letos, kljub temu pa jemenski uporniki odtlej niso prenehali z oviranjem ene najpomembnejših plovnih poti na svetu.

Medtem je bil v izraelskem napadu na Libanon ubit tamkajšnji župan. Izraelske sile so namreč zadele sedež občine, kjer so se v času napada usklajevali za dostavo pomoči prebivalcem in razseljenim zaradi vojne.