Tujina

'Nato tudi v primeru ruske invazije v Ukrajino ne bo poslal bojnih enot'

Kijev, 30. 01. 2022 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ameriška misija pri ZN je dan, preden predsedovanje Varnostnemu svetu ZN za mesec februar od Norveške prevzame Rusija, za ponedeljek sklicala odprto zasedanje o ruskih grožnjah mednarodnemu miru in varnosti zaradi kopičenja ruskih enot na meji z Ukrajino. Da Nato tudi v primeru ruske invazije na Ukrajino v to državo ne bo poslal svojih bojnih enot, pa je medtem zagotovil generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

ZDA so kritične do ruskega stopnjevanja napetosti.
ZDA so kritične do ruskega stopnjevanja napetosti. FOTO: AP

Ameriška misija je sporočila, da bo zasedanje za Rusijo priložnost, da pojasni svoja stališča oziroma kaj pravzaprav počne. Rusija naj bi na meji s Ukrajino nakopičila več kot 100.000 vojakov in zahodne države menijo, da se predsednik Vladimir Putin pripravlja na invazijo.

Zasedanje bo oživilo spomine na slavne diplomatske dvoboje v času hladne vojne, na primer med kubansko jedrsko krizo leta 1962. "Zaprosili smo članice Varnostnega sveta za javno sejo o grozečem obnašanju Rusije," je sporočila ameriška veleposlanica pri ZN Linda Thomas Greenfield.

Namestnik ruskega veleposlanika pri ZN Dimitrij Poljanski pa je njeno izjavo označil za neutemeljene obtožbe in domneve. "Upamo, da članice Varnostnega sveta ne bodo podprle javnomnenjske predstave, ki škoduje slovesu Varnostnega sveta," je sporočil ter namignil, da bo Rusija morda skušala zasedanje preprečiti.

Zasedanje lahko blokira vsaka članica Varnostnega sveta, če ji uspe zbrati devet glasov, vendar pa so v Washingtonu prepričani, da Rusiji to ne bo uspelo. Stalne članice Varnostnega sveta, med katerimi je poleg ZDA, Velike Britanije in Kitajske tudi Rusija, pri tem nimajo pravice do veta.

Tako kot druga zasedanja o Ukrajini od leta 2014, ko je Moskva zavzela Krim, bo tudi to priložnost za razpravo brez ukrepov, ker bo Rusija potem lahko vložila veto. Formalnega ukrepa Varnostnega sveta po zasedanju ne pričakujejo niti ZDA.

Na zasedanju bo predvidoma lahko nastopila tudi Ukrajina, ki bo nizala obtožbe na račun Rusije skupaj z zahodnimi državami, Rusija pa bo dobila priložnost, da obtožbe zanika in zahod obtoži širjenja zveze Nato v vzhodno Evropo in ogrožanja ruske nacionalne varnosti.

ZDA upajo tudi, da lahko vnesejo nekaj razdora v odnose med Moskvo in Pekingom, ki je bil doslej v Varnostnem svetu ZN izjemno načelen, ko je šlo za vprašanja zaščite suverenosti, ozemeljske nedotakljivosti in nevmešavanja v notranje zadeve držav.

Stoltenberg: Nato tudi v primeru ruske invazije v Ukrajino ne bo poslal bojnih enot

Da Nato tudi v primeru ruske invazije na Ukrajino v to državo ne bo poslal svojih bojnih enot, medtem pravi generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg

"Nimamo načrtov namestiti Natovih bojnih enot v Ukrajino," je v pogovoru za britanski BBC Stoltenberg odgovoril na vprašanje, ali bo Nato v primeru ruske invazije v Ukrajino poslal svoje enote.

To, da bo napad na eno članico sprožil odziv vseh, velja le za članice Nata, ne pa za tesne partnerice, kot je Ukrajina, je še pojasnil. Dodal je, da članice Nata pomagajo pri gradnji zmogljivosti ukrajinske obrambe, zagotavljajo tudi opremo in defenzivno orožje.

"Okrepili smo tudi prisotnost v vzhodnih članicah in bomo to še storili, če bo treba," je še dejal generalni sekretar zavezništva.

Povedal je, da je nedavno govoril z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, britanskim premierjem Borisom Johnsonom in predsednikom ZDA Joejem Bidnom. Strinjali so se, da je treba v odnosu do Rusije še naprej zasledovati "uravnotežen pristop". Na eni strani sporočati, da so pripravljeni podpreti Ukrajino in uvesti sankcije proti Rusiji, na drugi strani pa še naprej delati za politično rešitev.

Velika Britanija razmišlja o krepitvi sil

Britanski premier Johnson je medtem sporočil, da Velika Britanija razmišlja, da bi Natu ponudila podvojitev števila svojih vojakov, ki so nameščeni v Vzhodni Evropi. "Našim oboroženim silam sem naročil, naj se pripravijo za napotitev po Evropi prihodnji teden, da bomo lahko naše zaveznice v Natu podprli na kopnem, v morju in v zraku," je povedal. Napotitev dodatnih britanskih vojakov bi "Kremlju poslala jasno sporočilo", je še dejal Johnson po poročanju BBC.

Velika Britanija ima v Estoniji nameščenih več kot 900 pripadnikov vojske, na Poljskem pa 150. V Ukrajini medtem več kot sto pripadnikov britanske vojske deluje v okviru misije, namenjene urjenju. Britansko zunanje ministrstvo naj bi sicer že v ponedeljek v parlamentu predstavilo predlog strožjih sankcij proti ruskim strateškim in finančnim interesom, povezanim neposredno s Kremljem."Zakonodaja nam bo omogočila, da bomo zajeli veliko bolj raznolike tarče, da ne bo nikogar, ki bi mislil, da ga sankcije ne morejo prizadeti," je povedala britanska zunanja ministrica Liz Truss.

Lavrov: Ukrajina ni pripravljena za članstvo v Natu

Ukrajina po mnenju ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova ni pripravljena na članstvo v zvezi Nato. Zavzel se je za spoštljive odnose z ZDA in zanikal, da bi Rusija ogrožala Ukrajino. Lavrov je v pogovoru za rusko televizijo poudaril, da se Natova obrambna črta še naprej pomika proti vzhodu in se je zelo približala Ukrajini. Ta po njegovih besedah ni pripravljena na vstop v zavezništvo in tudi "ne bi prispevala k okrepitvi Natove varnosti".

Zavzel se je sicer za dobre, enakopravne in medsebojno spoštljive odnose z ZDA. Dodal je, da Moskva ne želi ostati v položaju, "ko je naša varnost vsakodnevno prekršena".

"Ne želimo vojne, nikakor je ne potrebujemo," je danes dejal vodja ruskega sveta za nacionalno varnost Nikolaj Patrušev. "Celo Ukrajinci, vključno z uradniki, pravijo, da ne obstaja grožnja," je še poudaril. 

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (361)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
30. 01. 2022 21.37
+1
Sedaj so tako Amerikanci in Stoltenberg iz NATO/OTAN PRIZNALI,da Ukrajina ni članica te severnoatlantske vojaške povezave,ter ne bodo vojaki,ki jih na DEBELO VOZIJO V VSE DRŽAVE,ČLANICE NATO/OTAN,TER JIH"PARKIRAJO",ZA POTREBO.česa?.JE PA V UKRAJINI BILA IN JE ŠE NAVADA ZAPOSTAVLJATI IN TERORIZIRATI JUDE.TEGA POBEGLI JUDJE ALI Z POTNIMI LISTI IZSELJENI V IZRAEL ALI V AMERIKO,TER DRUGE DRŽAVE NE BODO OPROSTILI.kOT NISO TATAROM ZA POKOLE IZVRŠENE NAD SVOJIMI LJUDMI MED DRUGO SVETOVNO VOJNO,KO SO SE TATARI VDINJALI HITLERJU.ENAKO MADŽARI,ROMUNI IN BOLGARI.SOVRAŠTVO JE EKSTREMNO.iN V AMERIKI JE OGROMNO JUDOV BOGATIH,TUDI V VOJAŠKI INDUSTRIJI.TI NE BODO DOVOLILI POKOLA TISTIH ROJAKOV,KI SO ŠE OSTALI V UKRAJINI.ŠMOREN,DA TE KAP!ZELENSKAJ IMA PRAV,KO REČE,DA SO AMERIČANI TISTI,KI DELAJO ZMEDO,RUSI,SO ITAK NA SVOJI ZEMLJI.AMATERSKI ZUNANJI MINISTRI,VEŠČI LE PISARN,NE BODO HODILI PO ROVIH V UKRAJINI.RUSI JIM NISO DOVOLILI PRITI NA ČAJ V RUSIJO.NE POMAGA DIPLOMATSKI POTNI LIST.
ETNEM
30. 01. 2022 19.51
+1
Hujskajo te Ameri in Pobegli Evropejci uboge Ukrajince na koncu jih bodo tok nažgali da bodo oni Ruse napadli. Mislim da je ta zahodna Ameriška in Britanska strategija toliko izpeta da Rus ne bo nasedu. So pa veliki glumci in znajo kaj zrežirat kot so mnogokrat na pokvarjeno. V glavnem pravijo da nočejo tja pridet se borit pol MARŠ od tam ker samo zaradi vas je tako kot je in to po celem svetu. Še kot turiste bi jih omejil itak so ratali drugorazredni turisti. Doma ne morejo cest očistit od snega kot se spodobi tukaj pa ubogi narod spravljajo v nevarnost ker na koncu bo itak spet siromašni narod nasrkal.
Walter Pravicek
30. 01. 2022 18.14
+1
V vseh vzhodnih državah NATO/OTAN članic mrgoli"starih znancev"civilnih in vojaških obveščevalcev.MOŠKIH IN ŽENSK,RUSOV,DOMAČIH POMOČNIKOV ZA AMERIČANE IN RUSE,RAZNE DRUGE SLUŽBE.Se poznajo.Ne misliti,da ti ne razotkrivajo Rusom kje,koliko je česa.Le nekaj je vojnav tajna:ALI VSE TO DELUJE?TO JE NAJBOLJ POMEMBNO!!!Za rakete pa vedo v NATO/OTAN.SE JIH BOJIJO,UPRAVIČENO!KOT ZA DRUGO STRAN VEDO VSE RUSI.LE PREMIKI NA NOVE POLOŽAJE JIH MALO ZMEDEJO.A NE ZA DOLGO.VSE IMAJO V ROKAH ŠOLANI OFICIRJI,TEHNIKI,INŽENIRJI.BITI RUSKI INŽENIR PA JE VRHUNSKA IZOBRAZBA.MI "NAVADNI LJUDJE"NE VEMO O VSEM ARSENALU NIČ,BOMO LE ČUTILI,KO BO,ČE BO POČILO.
Walter Pravicek
30. 01. 2022 17.44
+1
V Ukrajini je že ta hip toliko belopoltih"starih znancev",ki posljujejo vedno tiho,tajno.
Korintos11
30. 01. 2022 17.27
+2
Še pomnite tovariši ko je NATO, njene članice, bombardiral in ubijal po bližnjem vzhodu?
Walter Pravicek
30. 01. 2022 17.44
+0
So tak delali na komando.Vojak mora ubogati!
Korintos11
30. 01. 2022 17.25
+3
Zakaj si vojno v Ukrajini želijo Ameri i deca kraljice?
Walter Pravicek
30. 01. 2022 17.45
+0
PESKOVNIK JE PRESTAVLJEN!IGRAJO DECA ŽIKINO KOLO V NJEM!
MiViOniOnitamkijihni
30. 01. 2022 17.24
+2
SEVEDA KER ZA AMIJE SE NIHČE VEČ NOČE BORITI
bebest
30. 01. 2022 17.21
+2
Američani se bodo borili do zadnjega Ukrajinca.
Walter Pravicek
30. 01. 2022 17.49
+1
Tako je vedno bilo.Gremo,razkažimo orožje,pa PO PORAZU pobegnimo v Ameriko k mamici,oni pa se naj cufajo.A kdo in z kom?Domača vojska z vstajniki.Z ameriškim orožjem.Tonin bi moral izprositi nekaj,ne,da Slovenija drago plačuje z krediti nakupe,potem pa v hangar,do naslednje"misije".Dobre volje!
DemokracijaMolka
30. 01. 2022 17.16
+3
Evropski vojno-pripravljalni poligon, kot je bila Španija za časa Franka. #razmisli
Walter Pravicek
30. 01. 2022 17.56
+1
V ŠPANIJI so Nemci"testirali"orožje,tudi potem SMO IMELI v JNA kopijo z imenom ŠAREC.To je nemški MG 42 ,kaliber 7,9mm-postoji tudi MG3 z kalibrom 7,62mm,še danes v mnogih vojskah po svetu.NASPLOH IMAJO VSI RADI ODLIČEN MG3,KER JE MUNICIJA VEČ KOT ODLIČNA.DO 1000 METROV "SEKA"!!Preverjeno,potrjujem!(puškomitraljez z postoljem pa mitraljez.)
LevLandau
30. 01. 2022 17.14
+1
Če ne bi NATO teroristi posiljevali druge za njihov vstop v to fekalijsko organizacijo (oni pravjo temu lobiranje, jaz pravim podkupovanje), bi se 90% stvari rešilo samo od sebe. Kdo se še ozira sploh na ta fleksing ZDA mišic, ki postajajo tako zelo patetične, da meji na komedijo.
Walter Pravicek
30. 01. 2022 18.05
+0
OD DOMA ODKLANJAJO SVOJO FEKALIJO,NUDIJO DOLARJE,IŠČEJO ZEMELJSKE VIRE,KJER ŠE OPBSTAJAJO.KAJ BO,KO IZ RUSIJE NE BO VEČ PLINA,KER GA BO ZMANJKALO?AMERIKI PA TUDI?KAJ BO Z ARABSKIMI DEŽELAMI,KO BO NAFTA IZČRPANA?AMPAK DO TEDAJ GREMO MI PO KOMANDI IZ WASHINGTONA D.C:!TAKO SO SI ZAMISLILI TAM.VENEZUELA JIH NE MARA NITI NAMALANE-TEDAJ PRILIKA ZA NAMESTITEV RUSKIH RAKET V VENEZUELI.KUBANCI KOMUNISTI,DELAVCI,TAKSISTI,TER OSTALI,KI DELAJO ZA DROBIŽ.(KDO SE NA KUBI Z TUJKO POROČI IMATA DVOJNE ŽIVILSKE KARTE,ČE SOPROGA ODPOTUJE-PRIMER VSLOVENKE-,LAHKO MOŽ,ČE IMA DENAR KUPI ZASE VEČ ŽIVIL.) AMERIČANE SOVRAŽI DO SMRTI.TO POVEDO NAPISANI IN RISANI POLEG PODOB CASTRA,CHE GUEVERA TER DRUGIH, NJIHOVI SLOGANI PO STENEH NA HIŠAH!
Prihaja
30. 01. 2022 17.12
+1
Vse te laži... Spravljiv ton natovcev me skrbi. Pripravljajo lažni napad?
Walter Pravicek
30. 01. 2022 18.06
+1
BERI HINAVSKI Z OBTOŽBO RUSIJE.A DRONI VSE POSNAMEJO,TUDI RUSI IMAJO TE IGRAČE.IN ŠPIJONSKE AVIONE,KI RAZBEREJO NE POSNETKU ZNAMKO PRILEPLJENO NA KUVERTI.
koral45
30. 01. 2022 17.10
+2
Saj Rusi ne bodo napadli Ukrajine vsaj tako so zagotavljali, bomo videli koliko lahko verjameš rusom.
Walter Pravicek
30. 01. 2022 21.40
+1
LAHKO MIRNO SPIŠ.LAVROV NAJPAMETNEJŠI MED ZUNANJIMI MINISTRI OBLE,BO UREDIL.KAJ ON POVE DRŽI.NAŠ ŠE VAJENČEK NI.
Enota NAprej
30. 01. 2022 17.09
+2
Holivud ze dela film kjer zda vse premaga
Walter Pravicek
30. 01. 2022 21.41
+1
Ja filmi a la Rambo.A film je film,kot oni tipček ko je onu ustrelu,pa ni krif.Ja kdo pa je revolver naladu?
Joakim
30. 01. 2022 17.09
+2
Tile so že tečni z tem nagovarjanjem Rusov na agresijo. Vsak, ki ima malo pojma ve, da z 100000 vojaki, ki naj bi jih imeli Rusi na meji ne moreš nikakor napasti države velikosti Ukrajine.
DemokracijaMolka
30. 01. 2022 17.17
+2
Walter Pravicek
30. 01. 2022 21.50
+1
OB SEVERNI MEJI Z UKRAJINO jih je že 120.000,A Rusi nočejo napada v celoti,hočejo ozemlje Rusov na vzhodu:Doneck,Lugansk,morebiti vse do Dombasa.NIČ več.O Krimu,ladjah,podmornicah se ne čuje nič.O Črnem morju tudi ne.Toraj?
Rade 74
30. 01. 2022 16.47
+7
Živeli vsi Slovani,kako ni bili močni,da se združimo v eno konfederacijo.
Aijn Prenn
30. 01. 2022 16.53
+7
Ne potrebuješ nobene konfederacije, potrebuješ samo voljo za sodelovanje in trezen razum, da razločiš kaj je namen zahodnjakov.
Walter Pravicek
30. 01. 2022 21.53
+1
SLOVANI SMO IN BOMO OSTALI,V bodoče bi bilo fajn imeti dobre,POŠTENE odnose,trgovina,menjava mnenj in morebiti skupna kosila,če pridejo bratranci na obisk.Z Anglofili to ne gre po tej lepi SLOVANSKI navadi.
vicente
30. 01. 2022 16.43
+4
jim bo Putin zaprl Plin,in potem bo tudi v nemciji in franciji zima kot v rusiji
tekač
30. 01. 2022 16.32
+10
Rusi, pa niso Afganistan, Irak, Vietnam......
koral45
30. 01. 2022 17.07
-2
Prvi so rusi pokadili v Avganistanu, ste že pozabili...
Cogo
30. 01. 2022 16.29
-11
Je…š ti tak NATO, ki že vnsprej pove, da nam Rusi lahko pred pragom teptajo sosede, pa tufi mrdnili ne bomo.
Rade 74
30. 01. 2022 16.44
+3
Cogo,dej razloži nam koga oziroma katere naše sosede teptajo3 Rusi???Lepo te prosim.Edino škodo,ki so jo Rusi povzročili Evropi je bila takrat,ko sobzaprli pipco za plin.In to na konto Ukrajine,ker jim je že desetletje dolžna 3 miljarde usd.Zato pa so si Nemci zgradili direktno povezavo.
LevLandau
30. 01. 2022 17.08
+1
@Cogo: Kdo ti pa brani, da se ne odpraviš tja gor u Ukrajino ? Tisti ki se širokoustijo pa trkajo po prsih (v tvojem primeru dojkah), po navadi na terenu tudi najmanj pokažejo. Za rezervo odnesi s seboj rezervne spodnjice. Taprve bodo zagotovo postale polne .
Walter Pravicek
30. 01. 2022 16.21
+12
Stoltenberg z neverjetno visoko plačo je hlapec Amerike.Če bi bil kaj moža bi Bidnu povedu"ta svoje",mu pojasnil,da gre za SLOVANE,da se ti ne bodo tepli,če Ukrajina naredi novo mejo,se skrči po kvadraturi,ter Rusi vzamejo svoje k materi Rusiji.Tudi možnost,da Rusi pritisnejo na gumbe za izstrelitev medcelinskih raket z atomskimi in jedrskimi izstrelki obstaja.To ni Libija,Irak,Afganistan,Afriške bose in nage uporne milice,to je MEDVED.In,če bi imel ta sekretar obraz bi VSE EU države pozval k takojšnji prekinitvi dobave orožja Ukrajini,obleganje v državah,članicah NATO/OTAN VZHOD,ter ustavil konvoje v te države,avione na letališča,ter ladje v severne luke.V črno morje itak ne upajo.Ampak potem mu nebi bilo potrebe biti Bidnov hlapec,niti Johnsonov.A tadva itak nista iz EU!
Rade 74
30. 01. 2022 16.45
+0
sanyo
30. 01. 2022 16.12
+6
NATO ha ha se hlacke tresejo…ja pol sploh ne potrebujemo ta NATO….vreca brez dna!