Tujina

ZDA in Nemčija preprečili ruski atentat na vodjo Rheinmetalla

Berlin/Washington, 11. 07. 2024 18.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V začetku leta so ameriški obveščevalci odkrili zaroto ruske vlade, ki je načrtovala atentat na izvršnega direktorja velikega nemškega proizvajalca orožja. Gre za podjetje Rheinmetall, ki za Kijev proizvaja granate, v prihodnjih tednih pa bo prav v Ukrajini odprlo tudi tovarno oklepnih vozil. Podatki, ki so jih razkrili obveščevalci, pa medtem opozarjajo tudi na dejstvo, da je Rusija v svojih prizadevanjih po ustavitvi podpore Kijevu pripravljena iti tudi prek trupel evropskih državljanov.

Rusija je po Evropi že več kot pol leta, večinoma prek posrednikov, izvajala različne saboterske akcije, od požigov skladišč, ki so povezana z orožjem za Ukrajino, do drugih dejanj vandalizma, poroča CNN. S tem skuša Moskva ustaviti pretok orožja z Zahoda v Ukrajino ter zmanjšati javno podporo Kijevu.

A ameriški obveščevalni podatki so zdaj razkrili, da je Rusija pripravljena iti še veliko dlje od navadnega vandalizma. Po poročanju medija je namreč Rusija v svojih prizadevanjih pripravljena celo umoriti nekatere tuje državljane.

CNN se je pogovarjal s petimi ameriškimi in zahodnimi uradniki, ki so z dogodki seznanjeni. In kaj so razkrili? Zarota je bila po njihovih besedah del niza ruskih načrtov za izvedbo atentatov na evropske voditelje obrambne industrije, ki podpirajo ukrajinska vojaška prizadevanja. Najbolj dodelan med njimi pa je bil načrt za umor vodje nemškega proizvajalca orožja Rheinmetalla Armina Pappergerja.

Armin Papperger, izvršni direktor nemškega Rheinmetalla
Armin Papperger, izvršni direktor nemškega Rheinmetalla FOTO: AP

Ameriški obveščevalci so po odkritju načrtov za umor nemudoma obvestili Nemčijo, kar je potrdil tudi visoki uradnik nemške vlade. Nemško veleposlaništvo v Washingtonu sicer informacij ni želelo komentirati, medij pa je za komentar zaprosil tudi rusko veleposlaništvo v Washingtonu.

Predstavnica ameriškega sveta za nacionalno varnost (NSC) Adrienne Watson je medtem komentirala le, da ruska prizadevanja jemljejo izjemno resno ter da se zadnje mesece intenzivno osredotočajo prav na ruske sabotaže. Povedala je, da so ZDA o tem vprašanju razpravljale tudi z nemškimi zavezniki v Natu ter da dejavno sodelujejo pri razkrivanju in preprečevanju tovrstnih dejavnosti. "Jasni pa smo bili tudi, da dejanja Rusije zaveznic ne bodo odvrnila od nadaljnje podpore Ukrajini," je še dodala.

Poročil o atentatu ni želel komentirati niti tiskovni predstavnik Rheinmetalla Oliver Hoffman. Dejal je le, da po rednem posvetovanju z varnostnimi organi vedno sprejmejo potrebne ukrepe.

Slovenska vojska je predstavila vojaška vozila
Slovenska vojska je predstavila vojaška vozila FOTO: Damjan Žibert

Pappergerjevo podjetje Rheinmetall je največji in najuspešnejši nemški proizvajalec 155-milimetrskih topniških granat, ki jih dobavljajo Ukrajini. Podjetje pa načrtuje še večjo podporo napadeni državi. V Ukrajini bo namreč v prihodnjih tednih odprlo tovarno oklepnih vozil, kar pa je po mnenju vira, s katerim je govoril CNN, za Rusijo zelo zaskrbljujoče.

Podjetje je sicer povezano tudi z našo državo. Slovenska vojska je namreč decembra 2022 v operativno uporabo prevzela 40 taktičnih tovornih vozil 8x8 proizvajalca Rheinmetall MAN.

Preiskave in aretacije po Evropi

Uradniki Nata so o akcijah Rusije razpravljali tudi v Washingtonu, kjer je potekal vrh ob 75. obletnici vojaškega zavezništva. Nato si prizadeva izboljšati izmenjavo obveščevalnih podatkov med državami članicami, s čimer bi imeli večjo možnost odkrivanja kriminalnih dejanj. A pripravljenost Rusije, da poseže tudi po bolj smrtonosnih ukrepih, je sprožila tudi številna vprašanja o tem, kako bi se moralo zavezništvo odzvati.

CNN se je pogovarjal z več viri, ki so dejali, da so ameriške vojaške baze po Evropi prejšnji teden prvič v desetletju prešle v povišano pripravljenost. Od ZDA naj bi namreč prejele obveščevalne podatke, ki so nakazovali, da bi bilo lahko ogroženo ameriško vojaško osebje in objekti.

Aprila pa so aretirali tudi dva nemško-ruska državljana, ki naj bi v imenu Rusije načrtovala več bombnih napadov in požigov, katerih tarča naj bi bili tudi ameriški vojaški objekti. Mesec pred tem so v Londonu več oseb obtožili sodelovanja z ruskimi obveščevalnimi službami pri zažigu skladišča, povezanega z Ukrajino. 

Na Poljskem še vedno poteka preiskava požara, ki je uničil največje trgovsko središče v Varšavi, za katerega sumijo, da bi bil lahko povezan z Rusijo. Francoske oblasti pa so prejšnji mesec pridržale rusko-ukrajinskega državljana, ki naj bi za akcijo, ki jo je orkestrirala Moskva, izdeloval bombe.

Visoki uradnik Nata ocenjuje, da je trenutno odličen čas za ruske sabotaže na Zahodu, kjer so ali pa še vedno potekajo številne volitve.

KOMENTARJI (170)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
12. 07. 2024 19.22
+1
Armin Papperger, izvršni direktor nemškega Rheinmetalla, je človek ki ima milijonsko plačo , in zakaj , zato ker prodaja orožje za ubijanje ljudi, takim se reče TRGOVCI Z SMRTJO, ali se njegova družina sploh zaveda , da njihovo LUKSUZNO ŽIVLJENJE plačujejo otroci z svojimi življenji, zato vam iskreno povem, ČE KAKŠEN TAK TRGOVEC Z SMRTJO KONČA ....... MI NI POPOLNOMA NIČ ŽAL , ŽE URO PO NJEGOVEM KONCU SE BO POJAVILO 100 KONKURENTOV ZA IZPRAZNJENO MESTO, KAKO ŽE PRAVI REK "OD MEČA JE ŽIVEL, OD MEČA JE KONČAL"
nestabilen
12. 07. 2024 17.42
+1
To so bli verjetno kar Nemci,ki jim je dosti vojne.
walter2
12. 07. 2024 16.18
+2
Nobene škode nebi bilo,če bi odstranili tega vojnega dobičkarja!
MrNurmic .
12. 07. 2024 15.44
+0
Bla,bla,bla.če bi ga Rusi hoteli ubiti bi bil.mrtev
AJOJ_SI
12. 07. 2024 15.21
+1
Saj druge alternative nimajo ker se zahod noče pogovarjati o MIRU.
AJOJ_SI
12. 07. 2024 15.20
+2
Edino pravilno delujejo Rusi saj tako bodo direktno kaznovali ljudi ki so krivi za poboje v Ukrajinsko Ruskem vojnem konfliktu in tako bi morali kaznovati vse zahodne vodilne za proizvodnjo in prodajo orožja...
zdravkob
12. 07. 2024 14.31
+2
Škoda, k niste preprečili razstrelitve Severnega Toka. To bi bilo bolje, kot pa da si take izmišljate.
NeXadileC
12. 07. 2024 12.32
+1
V NATO-vi Deklariciji z Washingtonskega Vrha (Washington Summit Declaration), od 10.07.2024, je nedvomno in jasno napisana izjava, v enem jasnem stavku, "Tako dolgo, dokler obstajajo nuklearna orožja, bo NATO ostal nuklearno zavezništvo." ("As long as nuclear weapons exist, NATO will remain nuclear alliance"). To nedvomno pomeni, da je Slovenija tudi del Nuklearnega Zavezništva. Rusi so se seveda, odzvali na to z namero da spremenijo svojo nuklearno doktrino.
300 let do specialista
12. 07. 2024 12.24
+1
So se v Washingtonu lepo dogovoril kaj in kako, stroji propagande meljeljo kot še nikdar, ne verjame vam več nihče, nihče, ki misli z lastno glavo.
zdravkob
12. 07. 2024 12.20
+2
CNN je spet odkril Ameriko! Tem medijem danes ne moreš verjeti niti besede, čeprav je morda celo res.
DR. RNR
12. 07. 2024 12.09
+2
Ce bi ga nacrtoval,bi tudi bil izveden.
Razumnež
12. 07. 2024 11.52
-5
Tik-tak..... Putler.....tik tak. Prej ko žival crkne prej bo mir.
Mclaren
12. 07. 2024 11.42
-2
To ti je putan ideologija, vse pospravit, da bo lahko on samodržec uresničeval sanje o veliki Rusiji...
marre
12. 07. 2024 11.02
-5
Jah seveda, enkrat KGB-jevec, vedno KGB-jevec. Iste metode so bile v uporabi v časih hladne vojne in to je še vedno učinkovit in poceni način kako destabilizirati nasprotnika. Sploh sedaj ko je današnja Rusija le bleda senca tistega kar je nekoč bila SZ, tako po vojaški kot ekonomski moči in ne more parirati zahodu.
Aijn Prenn
12. 07. 2024 11.34
+1
Uh, kolk te bojo putinovi bratje spljuvali...
Rains
12. 07. 2024 11.02
-4
Rusi še svoje brez kakršnihkoli zadržkov pobijajo, kaj ne bodo tujcev!
Mclaren
12. 07. 2024 11.42
-2
Balerion
12. 07. 2024 10.59
+8
Vrh NATA in kar naenkrat na vsakem koraku propaganda.
SlobodaNE
12. 07. 2024 10.43
+5
Putin je res hud do Ukrajine nima pa prav nobenega sovraštva do Evrope dojemite že to
ivan res grozni
12. 07. 2024 10.47
-2
Torej verjamete, da se le šali, ko v osrednjem moskovskem dnevniku izjavlja, da se bori "samo" za ozemlja, ki so bila kdaj ruska. Nazadnje so bile 60 let pod rusko okupacijo Estonija, Litva in Latvioja.
SlobodaNE
12. 07. 2024 10.48
+9
Zmaga Ukrajini ...
12. 07. 2024 11.00
-8
Hahahaha,... preveč se vpletate rusofilići in nihče drug. Sicer se pa tudi že enkrat odločite - ali se putler bori proti ZAHODU (kot radi navajate, gre za putlerjevo vojno proti NATO, UK, zahodu,...), ali gre za navaden poskus kraje tujega ozemlja? In mimogrede - SAMO 14 DNI PRED ZLOČINSKIM NAPADOM JE PO MEDIJIH HOBCAL, KAKO SO UKRAJINCI NJIHOVI BRATJE,... danes pa očitno ne skriva več svojega nacizma, ko odkrito blebeta, da Ukrajine ni, da sploh ne obstaja, da ukrajinski narod sploh ni ukrajinski,... In taki kot vi zagovarjate takega nacista. Očitno. Sicer pa imaš prav vsaj kar se tiče tega, da je "hud". Hud je kot sosedov mešanec, ki bevska in se jalovo zaganja v vsakogar. Očitno mu gre zelo za nohte, in čas njegovega konca se hitro bliža. V nedogled tole pobijanje po Ukrajini ne bo šlo. In mimogrede še to - kakšen bolnik moraš biti, da zagovarjaš nekoga, ki raketira največjo otroško bolnišnico (za rakave otroke) v Ukrajini? Pokvarjen do obisti..., da ne rečem še kaj drugega. Ti dojemi že enkrat, da zahoda prav malo brigate rusofilići, skupaj z nacijem putlerjem in njegovimi bolanimi tezami. Evropa hoče svoj mir in imela ga bo. Dojemi to že enkrat.
Rains
12. 07. 2024 11.00
-6
Saj bi se Rusi tudi vpletali, če bi mi vojaško napadli Belorusijo recimo, verjemi mi. Mi se še premalo vpletamo. Rusija ne postavila svoje jedrske rakete na naš (EU / NATO) prag v Belorusijo.. Lukašenko in ruski propagandisti non-stop grozijo z njim, mi pa se praktično ne odzovemo. Rusi so za dosti manj začeli vojno.
Balerion
12. 07. 2024 11.04
+8
Kje so dokazi, da so to Rusi bombardirali? Govori se, da je to izvedel zahod, ker se je Zelenski želel ppgajat in so mu z napadom to preprečili, ker so zaostrili razmere. In Putin je tako neumen, da napadr bolnico 1 dan pred vrhom NATA?
Balerion
12. 07. 2024 11.09
+10
anatomija
12. 07. 2024 11.47
-3
Balerion
12. 07. 2024 11.55
+3
Verjetno ker se je cel zahod spravil na Rusijo?
Koiv
13. 07. 2024 15.47
+1
Prišli so po Jude, nisem se zavzel za njih ker nisem Jud. Prišli so po Rome, nisem se zavzel za njih ker nisem Rom. Prišli so po mene, ni bilo nikogar da bi se zavzel za mene.
Zmaga Ukrajini ...
13. 07. 2024 16.38
-1
Zelo lep (in pretresljiv) zapis, ki do potankosti povzame vso simptomatiko rusofilije.
štrekeljc
12. 07. 2024 10.30
+5
Sezona kislih kumaric?
slayer2
12. 07. 2024 10.19
+9
Zguba ukrajini, raje se brigaj za svojih pet mačk, ker moški te noben ne bo povohal!!!
slayer2
12. 07. 2024 10.17
+3
To bo to ja!!!