Tujina

Zaradi suma goljufanja pri subvencijah naj bi aretirali solastnika Celjskih mesnin

Zagreb , 25. 10. 2024 11.07 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaška policija je v četrtek po nalogu urada Evropskega javnega tožilca (EPPO) zaradi suma goljufanja pri subvencijah, povezanih s prašičerejo, in ponarejanja uradnih dokumentov pridržala devet ljudi. Med njimi je po pisanju hrvaških medijev tudi solastnik skupine Pivac Miljenko Pivac.

Celjske mesnine
Celjske mesnine FOTO: Bobo

EPPO je v četrtek sporočil, da je uvedel preiskavo proti devetim hrvaškim državljanom in enemu podjetju. Po neuradnih informacijah, ki jih navaja hrvaški časnik Jutarnji list, gre za podjetje Vajda iz največje hrvaške živilske družbe, skupine Pivac, pod okrilje katere naj bi prešle tudi Celjske mesnine.

Časnik poroča, da so med pridržanimi poleg solastnika skupine Pivac Miljenka Pivca še nekdanji in sedanji šefi upravnega in nadzornega odbora podjetja Vajda Igor Miljak, Vilim Simon in Alen Kajmović.

Miljenko Pivac je bil do nedavnega član uprave Mesne industrije Braća Pivac, ki je del skupine Pivac. Avgusta letos se je umaknil s tega položaja in prevzel funkcijo svetovalca.

5,4 milijona evrov podpore iz evropskih sredstev

EPPO je medtem navedel, da sta nekdanji in sedanji predsednik uprave preiskovanega podjetja od marca 2018 do junija 2023 v sodelovanju s predsednikom in članom nadzornega odbora vložila več prošenj za financiranje v skupni vrednosti več kot devet milijonov evrov, vse v okviru hrvaškega programa razvoja podeželja za obdobje 2014 do 2020, zlasti za spodbujanje dobrobiti živali v prašičereji.

Skupina Pivac je lani ustvarila 888 milijonov evrov prihodkov in 30 milijonov evrov čistega dobička, s čimer je postala največje živilsko podjetje na Hrvaškem.

S podporo, ki jo v 85-odstotnem deležu financira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja, v 15-odstotnem pa država, uporabnikom povrnejo izgubljeni dohodek in dodatne stroške zaradi izpolnjevanja obveznosti, ki presegajo standardne zakonske pogoje pri reji in pitanju prašičev.

Osumljenci teh pogojev po navedbah EPPO niso izpolnjevali in so več let lažno prikazovali, da jih. Od skupno več kot devet milijonov evrov, za katere so zaprosili, so prejeli prek 5,4 milijona evrov podpore iz evropskih sredstev.

Agencija za plačila v kmetijstvu, ribištvu in razvoju je ob ugotovitvi nepravilnosti pri delovanju družbe zavrnila izplačilo zahtevane podpore za leto 2022 v znesku 3,6 milijona evrov. Izdala je tudi nalog za vračilo nezakonito prejetih sredstev, pri čemer je bilo vrnjenih približno 1,5 milijona evrov.

Hrvaška policija je preiskavo po nalogu EPPO začela že pred meseci, junija pa so poleg poslovnih prostorov Mesne industrije Vajda preiskovali tudi prostore podjetja Braća Pivac.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
25. 10. 2024 12.56
??Naj bi biu kej kaznovan gdaj./semizdi da najne bi biu
Rino Santorini
25. 10. 2024 12.48
krivca zaprite pa ne zavajajte...ljudje poiščite dokumentarec IMPACT da boste videli kako mediji ostrahujejo iz katere strani
King Kralj
25. 10. 2024 11.57
Bravo Slovenija. Tuji kriminalci z nasim denarjem kopujejo nase dobre firme. Smo unikat v svetovnem merilu.
wsharky
25. 10. 2024 11.56
+1
ja kaj pa mislite, kaj je glavni interes Hrvatov, da kupujejo slovenska velika kmetijska podjetja, zemljišča, ki jih le-ti imajo v najemu in za katere vsako leto prejmejo po 1 mio eur