Tujina

Zaradi požara južno od Aten evakuirali prebivalce

Atene, 19. 06. 2024 19.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, K.H.
Komentarji
4

Na območju kraja Koropi 30 kilometrov južno od grške prestolnice Atene je izbruhnil obsežen požar. Oblasti so odredile evakuacijo prebivalcev. Zaradi požara, ki ga širi močan veter, so ustavili promet na avtocesti do predmestja Aten. O žrtvah za zdaj ni poročil.

Kot je videti na posnetkih lokalne televizije, gori skladišče, plameni pa so zajeli tudi suhi privez za čolne ter polja suhe trave in oljk. Doslej so evakuirali dve vasi na območju, poroča tiskovna agencija Reuters.

Tiskovni predstavnik gasilcev je dejal, da je danes zanje zelo težak dan, saj vsakih deset minut izbruhne nov požar.

Vzrok požara še ni znan, pri gašenju pa ob okoli 50 gasilcih sodelujejo tudi štiri letala za gašenje, šest helikopterjev ter več kot 10 gasilskih vozil. Samo v torek je po državi izbruhnilo več kot 40 požarov v naravi.

Gozdni požari so v tej sredozemski državi sicer običajni, vendar postajajo zaradi vse bolj vročih in suhih poletij, ki jih znanstveniki povezujejo s podnebnimi spremembami, tudi vedno bolj uničujoči. Letos so do 1. maja zabeležili že 3543 gozdnih požarov, kar je 22 odstotkov več kot lani.

Na območju Aten ni deževalo že več tednov, zato so nekatera območja povsem suha, medtem ko so v državi beležili za ta čas neobičajno visoke temperature, ki so ponekod dosegale 44 stopinj Celzija. V minulem tednu so našli mrtve tri tuje turiste, ki so se ob žgočem soncu odpravili na sprehod, tri turiste pa še vedno pogrešajo.

Po lanskih gozdnih požarih, zaradi katerih je moralo otok Rodos zapustiti 19.000 ljudi, na severu Grčije pa je umrlo 20 ljudi, so oblasti letos okrepile pripravljenost na požare z zaposlitvijo več osebja in dodatnim usposabljanjem, še navaja Reuters.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Resnica v obraz
19. 06. 2024 20.51
+2
V ZAPRESICU gori zbirališče odpadnega materiala..HRTV
PomisliNaSonce
19. 06. 2024 21.54
Ja se je takoj videlo, kp je pri nas na severu temnilo nebo. Mora bit precejšen požar. Točno ob tisti uri, ko naj bi začelo goret, je zaplinilo nad Alpam...
Resnica v obraz
19. 06. 2024 20.48
+2
Pred eno uro ogromen temen dim severozahodno od Zagreba...še je traja...
KatiFafi
19. 06. 2024 20.48
+3
A od Grčije objavite samo kadar je kaj slabega? Ob tem, da ima najbolj čisto morje in čudovite plaže pa nikoli, tam pa samo hrvaške fekalije forsirate.