Tujina

'Težava rešena, Capri se vrača k normalnosti': po prepovedi vstopa turistom

Neapelj, 22. 06. 2024 16.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, M.P.
Komentarji
4

Priljubljena počitniška destinacija je turistom za krajši čas prepovedal vstop na otok Capri. Italijanski otok v Neapeljskem zalivu se je namreč soočal s pomankanjem vode, zaradi česar je tamkajšnji župan Paolo Falco sprejel tako drastičen ukrep. A kot je pozno popoldan sporočil italijanski prefekt, je "težava odpravljena, Capri pa se vrača v normalo". V četrtek je namreč prišlo do okvare vodovodne cevi na celini, ki Capri oskrbuje z vodo, otok sam pa sicer nima dovolj zalog, da bi zadovoljil tako potrebe domačinov kot turistov.

Turistom zavrnili vstop na Capri
Turistom zavrnili vstop na Capri FOTO: Profimedia

Otoku Capri oskrbo z vodo zagotavljajo lokalni rezervoarji, a brez dotoka vode s celine bi se lahko ti kmalu izčrpali. Na nekaterih odročnejših zahodnih predelih otoka je tako vode tekom dneva že zmanjkalo.

"Izredne razmere bi se z več tisoč turisti, ki dnevno prihajajo na Capri, še poslabšale," je pojasnil  župan Paolo Falco. V skladu z njegovo odredbo je bil vstop na otok dovoljen le okoli 13.000 stalnim prebivalcem, ne pa tudi turistom (razen če so imeli ti na otoku predhodne rezervacije), je poročal Rai News.

Vstop na otok je trenutno dovoljen le okoli 13.000 stalnim prebivalcem.
Vstop na otok je trenutno dovoljen le okoli 13.000 stalnim prebivalcem. FOTO: Shutterstock

Po županovem ukazu so na italijanski celini nemudoma prenehali prodajati vozovnice za trajekte do Caprija. Ladje, ki so že plule proti otoku, pa so oblasti pozvale, naj se vrnejo na celino, poročajo tuje tiskovne agencije.

A zvečer je prišlo do spremembe. Kot poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, je neapeljski prefekt Michele di Bari sporočil, da so uspeli zračni mehurček v celinskem cevovodu, ki je ustavil dotok vode, odstraniti. Kanal tako spet deluje, oskrba z vodo pa naj bi bila normalizirana okoli 20. ure.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

the kop
23. 06. 2024 08.27
turisti so itaka samo nadoga!! Kot roj kobilic!!
scipio
22. 06. 2024 18.53
+0
Takole bodo Hrvati, v ne tako zelo oddaljeni prihodnosti, zapirali Istro in Dalmacijo za turiste in vikendaše. Voda bo tudi pri nas nekoč le na karte/bone. Takrat bosta tudi gladini Blejskega in Bohinjskega jezera kake 5m nižji, Sava pa bo tekla manjša od Gradaščice. Razen ob nalivih, ko bosta obe in vse ostale reke rušilno poplavljale...Obhišne štirne bodo pomembnejše od današnjih parkirnih nadstreškov za Mercedese in Tesle...ker bodo vodovodi itak fuč...Ne, tudi jaz si ne želim tega in tega verjetno ne bom dočakal. A že kar nekaj let sem na svetu, pa o zaprtju Capria za turiste zaradi pitne vode doslej še nisem bral ali čul...Sem pa zato debelo gledal, ko sem se pred nekaj leti peljal čez Hooverjev jez na reki Colorado, kako nizek je bil vodostaj jezera glede na prvotnega. Tako kot sta mi to nakazovali višina odlivnih stolpov ob jezu in vsaj 10m visoki goli bregovi ob jezeru, ki so očitno nekoč bili pod vodo. In še jim pada. Voda...pazimo nanjo!
trdovrat
22. 06. 2024 18.13
+0
Počasi se žaba dare! 2030!!!!!!
STRIKE-ONE 333 V.I.P
22. 06. 2024 17.20
+5
Idaho kaznuje kmete s 300$ na pol hektarja zaradi porabe vode Kmetje že razglašajo stečaje.