Tujina

Zaradi kibernetskega napada onkološki bolniki ostali brez obsevanj

Zagreb, 12. 07. 2024 14.23 | Posodobljeno pred 22 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Onkološki bolniki po junijskem kibernetičnem napadu na zagrebški klinični center (KBC Zagreb) dva tedna niso mogli na obsevanja, so potrdili v največji hrvaški bolnišnici. Medtem ko kritiki dogajanje opisujejo kot škandalozno, v ustanovi obljubljajo, da bodo zdaj delali celo v teh izmenah in ob koncih tedna.

Hekerski napad
Hekerski napad FOTO: Shutterstock

Iz KBC Zagreb so po pisanju medijev, da so zaradi hekerskega napada izginili podatki o pacientih, zato morajo onkološki bolniki čakati na obsevanje, v sporočili, da se bo delo kmalu normaliziralo, poroča net.hr.

Pojasnili so, da na dan kibernetskega napada na KBC Zagreb, 27. junija, ni deloval noben od petih linearnih pospeševalnikov. Že naslednji dan, 28. junija, sta nato po opravljenih varnostnih pregledih dve napravi začeli delovati, preostale tri pa zaradi nujnega varnostnega pregleda niso delovale do 10. julija do 13. ure.

"Ves čas so bila pravilno izvedena nujna paliativna obsevanja na dveh delujočih napravah s podaljšanjem delovnega časa zaposlenih do 23.30," so dodali. 

Kot pravijo, so morali zaradi nastale situacije izdelati nove načrte obsevanj.

Predsednica parlamentarnega odbora za zdravstvo Ivana Kekin je medtem dogajanje ocenila kot škandalozno in neverjetno.

Opozorila je, da vsako odlašanje s terapijo poveča tveganje za ponovitev bolezni.

Zmotila jo je predvsem komunikacija: "Prvi dan je pomočnik KBC prišel in rekel, da bo vse kot mora biti do jutra. To je tako nadrealistična izjava, ki govori le o tem, da nima pojma, kaj pomeni hekerski napad na zdravstveni sistem, in vprašanje je, kako je mogoče, da je pomočnik direktorja." 

V nadaljevanju pa so nato pristojni molčali o tem, kaj se zares dogaja. "Ministra pozivam, da stopi pred javnost, pred te bolnike in jim pove, kaj lahko od njih pričakujejo." 

Pomočnik direktorja KBC Zagreb Milivoj Novak je medtem celo potrdil, da se je po hekerskem napadu izgubil načrt obsevanja nekaterih bolnikov.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
12. 07. 2024 19.40
Ameriško delo!
trdovrat
12. 07. 2024 16.07
-1
Zahvalijo naj se hekerjem, bodo zaradi neobsevanja pač lažje preživeli!
Zmaga Ukrajini ...
12. 07. 2024 14.38
-2
Moskvići so se očitno specializirali na bolnišnice. Tako z raketami kot s kibernetskimi napadi.
enaleteca
12. 07. 2024 16.09
-1
Prej bi napisala, da je to maslo Severne Koreje, ki so zelo znani po tem.