Tujina

Zadnja vožnja noseče Antonele, njen Marko je na intenzivni negi

Benetke, 05. 10. 2023 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.H., U.Ž.
Komentarji
25

Še pred tremi tedni se je zdelo, da ne moreta biti srečnejša. 24-letna Antonela je dekliški priimek Peković zamenjala za Baković in večno zvestobo obljubila svojemu Marku, pod srcem je že nekaj mesecev nosila tudi njunega otroka. Mladoporočenca iz Splita sta se pozneje odpravila na medene tedne v Italijo. V torek ob 18.30 je voznik Alberto Rizzotto objavil selfie pred odprtim avtobusom s pripisom: "Prevoz do Benetk." Takrat ni slutil, da se odpravlja na usodno vožnjo, ki bo le uro in pol pozneje vzela 21 življenj. Tudi njegovo in Antonelino.

Več videovsebin
  • Varovalna ograja ni zadržala avtobusa smrti v Benetkah
    00:43
    Varovalna ograja ni zadržala avtobusa smrti v Benetkah
  • Apokaliptično prizorišče tragične nesreče avtobusa v Benetkah
    01:35
    Apokaliptično prizorišče tragične nesreče avtobusa v Benetkah

Prizori apokaliptičnega prizorišča avtobusne nesreče v Benetkah so zgrozili svet, italijanski mediji pa razkrivajo tragične zgodbe potnikov, ki niso vedeli, da bo ta vožnja tudi njihova zadnja. Med njimi je tudi žalostna usoda mladega para iz Splita.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Corriere della sera je razkril, da sta bila med potniki tudi hrvaška državljana, 24-letna Antonela in Marko Baković. Pri Indexu so nato objavili več podrobnosti iz njunega življenja. Pišejo, da sta se poročila pred le 20 dnevi, ko je Antonela svoj dekliški priimek Perković zamenjala za soprogov priimek Baković. Iz krogov blizu para so izvedeli, da je bila mlada Splitčanka v petem mesecu nosečnosti. Marko je končal gostinsko-turistično šolo, nato pa se profesionalno posvetil nogometu in zaigral za več hrvaških nogometnih klubov.

V Italijo sta odšla na medene tedne, ki so se tragično končali pod cestnim nadvozom.

Njun avtobus na hibridni pogon je bil v torek zvečer na poti iz Benetk v bližnje okrožje Marghera, ko je v Mestrah nenadoma prebil ograjo in zapeljal z nadvoza. Padel je več kot deset metrov v globino, v bližino spodaj ležečih železniških tirov, in ob tem zagorel. V nesreči je umrlo 21 ljudi, še 15 je poškodovanih.  

Nesreča v Benetkah
Nesreča v Benetkah FOTO: Vigili del Fuoco

Na seznamu umrlih je tudi Antonelino ime. Marko je hudo poškodovan, prepeljali so ga v bolnišnico, kjer so se zdravniki borili za njegovo življenje, saj je bil v kritičnem stanju. Še vedno je na intenzivni negi, vendar je njegovo stanje trenutno stabilno, navaja Index.

"V prometni nesreči v Italiji sta bila udeležena dva hrvaška državljana. Ena oseba je žal umrla, druga je težko poškodovana, vendar trenutno stabilna," so potrdili tudi pri hrvaškem zunanjem ministrstvu. Sožalje družini umrle Hrvatice je izrekel tudi premier Andrej Plenković.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Preiskovalci so izključili možnost, da je avtobus pred padcem z nadvoza trčil v drugo vozilo. Ni znakov zaviranja ali stika z drugimi vozili, so navedli, njihove navedbe pa so potrdile tudi priče. Vzrok nesreče tako uradno še ni znan, italijanski mediji pa ugibajo, da je voznik  Alberto Rizzotto, ki je pred usodno vožnjo objavil še zadnji selfi pred odprtim avtobusom s pripisom: "Prevoz do Benetk", zaradi nenadne slabosti izgubil nadzor nad vozilom.

Z beneške regije so sicer v sredo pozno zvečer sporočili, da jim je uspelo identificirati vseh 21 žrtev. Poleg že omenjenih mladoporočencev in voznika avtobusa je je bilo med umrlimi še devet Ukrajincev, starih med 70 in 10 let, štiričlanska romunska družina, hčerki sta bili stari osem in trinajst let, trije Nemci, med njimi tudi enoletna dojenčica, dva Portugalca, ki sta štela nekaj čez 50 let in državljanka Južnoafriške Republike, ki je bila stara 58 let.

Beneški perfekt Michele di Bari je ob tem dodal, da v bolnišnici ostaja 11 od 15 poškodovanih potnikov.