Tujina

Začenjajo se pomorske vaje Rusije in Kitajske, namenjene krepitvi odnosov

Moskva/Peking, 20. 12. 2022 06.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kitajska in Rusija začenjata pomorske vaje v Vzhodnokitajskem morju, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Državi, ki sta že tradicionalno partnerici, z vajami samo še bolj krepita sodelovanje v vse bolj napetem zahodnem Pacifiku.

"Aktivni del vaje bo vključeval izstrelitev raket ter streljanje iz artilerijskega orožja na zračne ter morske cilje, pa tudi vadbo skupnih protipodmorniških akcij s praktično uporabo orožja," so zapisali pri obrambnem ministrstvu.

V vajah, imenovanih Maritime Cooperation 2022, bodo sodelovali vodilna ladja ruske pacifiške flote, raketna križarka Varjag, rušilec Maršal Šapošnikov in dve korveti ruske pacifiške flote, so zapisali v izjavi in dodali, da bo mornarica kitajske Ljudske osvobodilne vojske poslala dva rušilca, dve patruljni ladji, večnamensko oskrbovalno ladjo ter dizelsko podmornico. Sodelovala naj bi tudi letala kitajske vojske.

Raketna križarka ruske pacifiške flote Varjag
Raketna križarka ruske pacifiške flote Varjag FOTO: AP

"Glavni namen vaje je okrepiti pomorsko sodelovanje med Rusko federacijo in Ljudsko republiko Kitajsko ter ohraniti mir in stabilnost v azijsko-pacifiški regiji," je zapisano v izjavi.

Kitajska pa je sporočila, da je cilj kitajsko-ruskih pomorskih vaj, ki se uradno začenjajo v sredo, "nadaljnja poglobitev sodelovanja med stranema, katerih zavezništvo se je le še dodatno okrepilo po invaziji Moskve na Ukrajino," poroča Independent.

Tradicionalni zaveznici Rusija in Kitajska sta te vaje še bolj okrepili, da bi nasprotovali liberalnemu zahodnemu političnemu redu pod vodstvom ZDA, poroča Independent. Kitajska tudi v Združenih narodih ni kritizirala ruske invazije na Ukrajino, obsodili so zahodne sankcije proti Moskvi in obtožili Washington in Nato, da sta izzvala Vladimirja Putina. Rusija jim podporo vrača, močno jim namreč stojijo ob strani sredi napetosti s Tajvanom.

Ni pa to njuna prva skupna vaja. Kitajska je septembra v Rusijo poslala več kot 2000 vojakov skupaj z več kot 300 vojaškimi vozili, 21 bojnimi letali in tremi vojaškimi ladjami, kjer so skupaj z Rusi priredili vojaško vajo.

Vladimir Putin in Ši Jinping
Vladimir Putin in Ši Jinping FOTO: AP

Vojaške vaje se začenjajo v napetem času, ravno ko je Japonska sporočila, da bo povečala svoj obrambni proračun in pridobila orožje dolgega dosega. Japonci se pri tem sklicujejo na vse večje grožnje njihovemu varnostnemu okolju. Nedavno sta Kitajska in Rusija priredili zračne vaje v bližini japonskega zračnega prostora in naredili obhod japonskih otokov. 

Že meseca novembra so bombniki Tu-95 ruskega letalstva in kitajski bombniki H-6K patruljirali nad japonskim in Vzhodnokitajskim morjem, poroča AP News.

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zmaga Ukrajini ...
20. 12. 2022 17.23
-1
rusi so najjači na vojaških paradah in kvazi vojaških vajah...🤣
Na pol ovca
20. 12. 2022 17.57
+1
Ne tako jaki kot oprani levičarji tvojga kova
anatomija
20. 12. 2022 15.00
+2
Glede natančnosti super natančnega orožja kot trdijo Rusi se ne bi čudi če bi potopili celo Kitajsko mornarico . Se bi pa strinjal , da bi bilo nenamirno
Zmaga Ukrajini ...
20. 12. 2022 17.19
-1
hahahahaha.... Res ne bi bilo prav nič nenavadno zanje.🤣🤣🤣
c00kies
20. 12. 2022 19.10
+0
@anatomija, kratek spomin, ja? Projekt Castle Bravo 1954, testiranje termonuklearne bombe na Bikinih. Namesto 6Mt TNT jim zraste goba težka kar 15Mt TNT. So se kavbojci krepko zaračunali in pozabili na sekundarno reakcijo z Litijem-7. Vedeli so, da je šlo nekaj hudo narobe, pa so zviznili. Sosednje, POSELJENE atole so evakuirali komaj 3 dni po termonuklearni reakciji, tako da so domačini na otokih "fino" zboleli z radiacijsko boleznijo. Rak? Vprašaj pokojne? Toliko o šlampariji. Pa sej niso bili edini. Britanci so atomske metali v Avstralijo in onesnažili svete kraje Aboriginov, Francozi pa so jih metali v Sahari. Ukrajinka se pa reži 🤦 bolano.
Zmaga Ukrajini ...
20. 12. 2022 20.23
-1
Evo ga,... pacient coki spet na "okopih". A morda veš koliko jih je umrlo ob osvajanju Aleksandra Velikega? Kaj pravi Sadhguru o njem.... »There is a story about Alexander the Great. I don’t know why he is called “Great.” What is great about the man? From the age of sixteen till he was thirty-two when he died, for sixteen years non-stop, the man fought, killing thousands of people – people he never knew. He would just come to a new country, kill the people and say »I have conquered«. He lived an utterly idiotic life and died a miserable man. He is called “Alexander the Great” but they forgot his last name – it should be “Alexander the Great ldiot.”« Skratka tipično za vas putofile je kazanje s prstom drugam in patetičen poskus preusmerjanja pozornosti v zgodbe, ki niti vsebinsko, niti časovno ne sodijo v okvir tega članka. Res moraš biti težek bolnik, da mi očitaš, ker se smeijim komentarju uporabnika @anatomija. Glej, da se ti ne zarežiš nikoli več – do konca življenja. Ker se je namreč skozi zgodovino človeštva zgodilo že tako veliko grozot, da je vse skupaj ena ogromna tragedija. No, če bi znal razmišljat, bi to vedel. Kakor bi vedel tudi to, kakšno je stanje pri rusih,... preberi sosednji članek z naslovom: »Prestreženi klici ruskih vojakov: Dovolili so, da nas pokoljejo«, pa morda malce razmisli o tem koga podpiraš. Zaradi tvojega idola je umrlo že preko 200.000 ljudi, iz rusije zbežalo več kot 1.200.000 ljudi, iz Ukrajine pa več milijonov! TO SE DOGAJA DANES !!! To poudarjam zato, ker si pacient gotovo spet zamešal časovno dogajanje. In prihrani si sapo s kruljenjem o tem, da gre za zahodno propagando. Temu verjamete samo putofili, in nihče drug. No, zdaj pa še kaj zacvili o Vietnamu, Libiji, Siriji,...
c00kies
21. 12. 2022 13.43
@Ukrajinka, daj razloži ti meni, kaj natančno je imel Aleksander Veliki skupnega s komentarjem @anatomija? Nič. Je res? Je. Kaj natančno ima moj komentar skupnega s komentarjem @anatomija? Vse. Si sploh razmislila o tem kaj sem napisal? Nisi ne, ker si kar intinktno stresla frustracije čez tipkovnico in bo kar bo. Ti dam bolj sodoben primer? V Izraelu se Ameriške protizračne rakete Patriot obrnejo ob izstrelitvi in padejo po civilni infrastrukturi. Bolje? Tako kot se je Rusom to zgodilo s sistemi S300. Googlaj, če te zanima. Sej prav, da se kdo pozabava na račun ruskih raket, bomb itn., ker se dogajajo res hudi incidenti, pa vendar spomnim, da so tudi Ameriške bombe, rakete itn. svojega "denarja vredne". Če bi znala razmišljat bi to tudi dojela. In kdo je rekel da podpiram Putina? Vsakič ko ti narišem, da ne podpiram nikogar, ti enostavno ne potegne kaj to pomeni. Glej, z velikimi črkami ti napišem, NIKOGAR. Ne Putina, ne Bidena, ne Zelenskega, ne Von Der whatever, ne Šolcija, ne Makrona, NIKOGAR. Če bi imel en od teh voditeljev vsaj zrno pameti v glavi, te vojne nikoli ne bi bilo. Sem pa naveličan vsesplošnega podcenjevanja in norčevanja iz Rusije, ker se ljudje res ne zavedate igre z ognjem. Retardiranci tvojega kalibra (ja, prav si prebrala - milo za žajfo) enostavno niste sposobni konstruktivnega razmišljanja in ne dojamete absolutno ničesar pa če vam človek napiše ali nariše. Zato pa vas buzeriram s komentarji in tako bo, dokler bova jaz in internet živa. Sprijazni se. Peace out.
kita 1111
20. 12. 2022 12.08
+5
Od kod rusom toliko orožja ,če vsi mediji pišejo kako jim že vsega primanjkuje
tornadotex
20. 12. 2022 13.55
+4
Rusi imajo še orožja, vendar zastarelega, neuporabnega za moderno vojskovanje....to se vidi na Ukrainski fronti, kjer se Ukrainci režijo ruskemu orožju...
Korintos11
20. 12. 2022 15.16
+1
nekajpavem
20. 12. 2022 10.11
+1
Če se zahodu ne bi tresle hlače, te novice nihče ne bi omenil. Tako pa je potrebno umetno ustvarjati neprijatelje... Strah iznad razuma.
felixkp
20. 12. 2022 10.24
-2
A bi si lahko prosim preverili spletno stran uradnega Pekinga....le toliko, da ugotovite kdo in kako ustvarja sovražnike in pumpa narod.
Kdorkoli
20. 12. 2022 10.29
+1
mastrion
20. 12. 2022 09.39
+12
Kako si lahko Rusija privošči vojaške vaje, če pa so totalno broke 🤔
Korintos11
20. 12. 2022 10.01
-4
Na kopnem so na kolenih, po morju pa lahko le še plujejo.
magura
20. 12. 2022 10.23
+6
Rusija ni nikakor ˝broke˝ - je pa res, da nima več takega dostopa do zahodnih dobrin - ampak oni so trdoživi in bodo vse prenesli - edino vodke jim ne sme zmanjkati, ker potem pa je vsega konec !...
MathewM
20. 12. 2022 10.44
+6
magura: trdoživi so, oni bodo travo prej jedli, kot da izgubijo ponos ali se prodajo zahodu. Je pa zanimivo dejstno, da slovenci na prebivalca več alkohola zaužijemo kot Rusi.
kr en33
20. 12. 2022 11.37
+1
@MathewM: glede na to kaksne bebce imamo izvoljene se ne cudim o zauzotem alkoholu. Vsekakor vsi "hranijo" svoje drzavljane s prirejenimi novicami je pa dejstvo, da Kitajci, Rusi, Iranci in Severno Korejci ze dekade zivijo pod Ameriskimi sankcijami (ki jih EU hlapci podpirajo). En krat se te drzave povezejo.. ampak Americani niso tolk daljnoglene, ne glede na to koliko jih ljudje povelicujejo..
MathewM
20. 12. 2022 11.59
+0
Če greš pogledati na Culture Compass, boš videl, da zahodnjaki sploh nismo dalnogleni. Da bi pri nas kak voditelj delal v dobro 10, morda 50 ali več let naprej, nemogoče. Gledajo max 2,5 leta, potem so pa že priprave na volitve. Kot narod, nismo dosti boljši.
mastrion
20. 12. 2022 12.22
+1
Napisal sem v sarkazmu, spremljam vojno...
Bolfenk2
20. 12. 2022 09.38
+0
Bodimo pošteni. Agresiven je zahod ki je širil Nato proti Rusiji. Ko je Nato prišel na Ruske meje je Rusiji dobesedno postavil nož na grlo. Morali so reagirati ali pa bi postali kolonija zahodnega kapitala. Enako je s Kitajsko. A kdo pozna kašno vojno dejanje Kitajske proti tretji državi? Le Tajvan hočejo nazaj kjer tako živijo Kitajci. Če so se vzhodni in zahodni Nemci združili v eno državo zakaj bi preprečevali to Kitajcem. Ameriške ladje so v kitajskem morju, ne kitajske pred Florido. Kdo je potem agresiven? Logično, da se Kitajci in Rusi obrambno povezujejo, ker zahod ogroža ene in druge.
ivan res grozni
20. 12. 2022 09.54
+3
Govorite na pamet. Preberite na spletu intervju Gorbačova za ameriški medij. "O NATU se nismo nikoli pogovarjali." Zakaj ne? Ker so nekateri hoteli po razpadu SZ v njem tudi Rusijo. Pravilno so ugotovili, da bo v prihodmnosti izziv Kitajska. In zakaj so se vzhodnoevropske države vključile v NATO? Zaradi zločinov ruske vojske v Gruziji in Čečeniji. V NATU so videle zaščito pred Rusijo kot danes Švedska in Finska.
Korintos11
20. 12. 2022 10.27
+0
ivan, ti verjameš Angeli? Je lepo opisala Minsk1 in Minsk2!
Korintos11
20. 12. 2022 10.28
-1
ivan, Švedi še dolgo ne bodo videli NATA!
rdeča petokraka
20. 12. 2022 12.20
anatomija
20. 12. 2022 18.31
+1
bolfenk Vzhodni in zahodni Nemci si združitev oboji podpirali . Ali združitev s Kitajsko podpira tudi Tajvan ? Baltske države tudi mejijo na Rusijo , pa juh ni napadla . Kako bi lahko to razložil ? Pa ne podpiram ZDA . Ravno nasprotno . Bi pa se strinjal z Nato-m brez ZDA
Luther
20. 12. 2022 09.36
+3
Za ZDA obstajata danes dva sovražnika. Rusija in Kitajska. Proti obema je zelo težko zmagati. ZDA se bodo v roku 10 let povezale z Rusijo.
ivan res grozni
20. 12. 2022 09.55
-4
Rusija bo prosila za vstop v NATO, ko ji bo Kitajska vzela Sibirijo. Prepozno!!!
Korintos11
20. 12. 2022 10.28
+1
MathewM
20. 12. 2022 10.47
+3
ivan, saj ne vem....si komediant? NATO kot tak bo prej razpadel, preden se mu bo Rusija pridružila. Reformirati se očitno ne more.
Luther
20. 12. 2022 11.03
+1
Ivan res grozni. Ravno to kar si napisal, je tisto kar bo RF in ZDA združilo. ZDA dobro vedo, da je katastrofa za njih, če Kitajska zavzame Sibirijo. To je že enkrat hotela Japonska po vojni leta 1905 in so to namero Japonski preprečile ZDA. I Prej bodo ZDA sklenile zavezništvo s RF kot s Kitajci. O tem ni dvoma.
Bonsa
20. 12. 2022 09.31
-5
Dobro, da imamo razvito Japonsko na svoji strani. Rusov nas pretirano ne rabi bit strah, ker imajo opremo iz časa naših dedkov.
borjac
20. 12. 2022 10.06
+2
Praviš da imate razvito Japonsko na svoji strani, kdo ste vi ?? ZDA, torej ali si kdo domišlja da Japonski spomin traja samo 20 let ?? Japonska kultura je 3000 letna , njihov spomin traja tisočletja, ali si resnično kdo domišlja, da bodo kdaj Japonci sploh pozabili na dve Atomski bombi, ki so jih ZDA vrgli na Hirošimo in Nagasaki, Japonci ne pozabijo in ne odpustijo, tisočletja pomnijo, to da so bili Vladajoče cesarstvo na Pacifiku, zato so bili in bodo Japonci zmeraj samo na Japonski strani.
MathewM
20. 12. 2022 12.49
+1
borjac: jap. Folk je neverjetno domišljav in misli da bo prevlada ZDA, ki traja le dobrih 70 let in je že v zatonu, trajala večno. Realnost pa je, da ji bodo zgodovinski učbeniki čez ene 100 let namenili mogoče stran, mogoče dve.
Korintos11
20. 12. 2022 09.15
+7
To pa gre Amerom v nos, vsak se že iz njih norca del le če ima čas.
ivan res grozni
20. 12. 2022 09.57
+0
Samo rusofili. Nerazvita Rusija dosega vsega 7 % ameriškega bruto produkta. Že samo Kalifornija ima bruto produkt dveh Rusij.
Korintos11
20. 12. 2022 10.02
+3
Tebe pa res skrbi tota Rusija, kako je pa te v ukrajini?
MathewM
20. 12. 2022 10.49
+1
ivan: kaj pomaga ZDA silni bdp, če je pa 90% vsega nima nobene veze z realnim rektorjem.
OrodniK
20. 12. 2022 09.07
-4
A je moskva že izplula?
c00kies
20. 12. 2022 09.15
+9
Je ladja Moskva sploh pomembna v tem kontekstu? Mar ima Rusija eno samo vojaško ladjo? Vprašam. Američani so med drugi vojno izgubili vsako peto podmornico in še po vojni so jim izginjale podmornice. Podcenjevanje sovražnika je prvi korak v smrt.
Resnica v obraz
20. 12. 2022 09.22
+6
ivan res grozni
20. 12. 2022 09.58
+1
ivan res grozni
20. 12. 2022 09.59
-2
Med najhujšo svetovno vojno, ne v policijski akciji.
Opazujemvas
20. 12. 2022 08.59
-3
In kaj sedaj, zaradi tega igranja vojske bi se naj zahod bal, ah dajte no. Lepo bodo vse poslikali preučili , da bodo kasneje lahko v primeru kakšnega napihovanja iz ene ali druge strani lahko zradirali, če bo to potrebno. Se pa vidi, da so Kitajci postali vojaška sila številka dva, Putinova vojska razen številčnosti in nuklearnega orožja ni nič v primerjav s Kitajci.
c00kies
20. 12. 2022 09.09
+5
Ammm, Kitajci so vojaška velesila št. 1. Američane so prehiteli že lep čas nazaj in tega se Američani še kako prekleto zavedajo. Zato pa ponovno stekajo neomejena sredstva v vojaški arzenal kot v času hladne vojne. Staro robo prodajajo po 3x ceni naivni in trčenj Evropi, da se sami oborožijo z novimi igračami ter se morebiti pripravijo na spopad na Pacifiku s Kitajci. Ko pa bo zares počilo, pa smo opleli vsi, nobenih izjem.
ivan res grozni
20. 12. 2022 10.01
-5
Kitajska rada sodeluje, da vidi funkcioniranje Rusije, ki ji bo najkasneje v dvajsetih letih vzela Sibirijo. Vsaki dve leti poveča svoj bruto produkt za en ruski.
ivan res grozni
20. 12. 2022 10.03
-4
Niso jih še. Na minulem kongresu so si zadali cilj, da v dvajsetih letih dohitijo ZDA. "Neomejena" sredstva so vsega 3 % njihioega BND.
Resnica v obraz
20. 12. 2022 08.46
-5
KURSK, KURSK KURSK
c00kies
20. 12. 2022 08.51
+6
Bitka za Kursk? Največja tankovska bitka?
Resnica v obraz
20. 12. 2022 08.52
-1
c00kies
20. 12. 2022 08.52
+4
c00kies
20. 12. 2022 08.58
+3
Za USS Thresher in USS Scorpion se zgolj ugiba kaj se je zgodilo. Nikoli najdeni. USS Guitarro se jim je potopila dobesedno v ladjedelnici zaradi slabe koordinacije del, ki so jih opravljali delavci. Toliko o tem.
ivan res grozni
20. 12. 2022 10.05
-1
Vse vedo in našli so ju. Dvignili pa so tudi potopljeno rusko jedrsko podmornico z medcelinskimi izstrelki.
ajdanakolesu
20. 12. 2022 08.35
-1
Kitajc ni bil nikoli z Rusi prijatelj...to vam je lahko že jasno.
MathewM
20. 12. 2022 08.46
+15
Imaš prav, samo sedaj ko sta zahvaljujoč zahodu našli skupnega sovražnika, sta se državi zbližali (sovražnik mojega sovražnika je moj prijatelj). Kaj ko se jima pridruži še Indija in Brazilija in nekoč države Afrike? Vse to si, povsem brez potrebe, sami delamo.
ivan res grozni
20. 12. 2022 10.07
-2
Javna skrivnost je, da si bo Kitajska najkasneje v 20-tih letih priključila Sibirijo. Prej bo seveda izvedla referendum med svojim i naseljenci v njej.
ivan res grozni
20. 12. 2022 10.08
-1
Po razpadu SZ so ZDA vabile Rusijo v NATO. Odklonila je, verjetno zaradi zahtev po demokraciji.
1638fsffg
20. 12. 2022 10.28
Drugace ce prav cem je rusija zelela vstopiti in je ZDA zavrnla prosnjo.
MathewM
20. 12. 2022 10.53
+1
ivan: če bodo prebivalci Sibirije tako glasovali, hih vsekakor podpiram. Tako kot sem podpiral osamosvojitev Slovenije, podpiram osamosvojitev Kosova, in podpiram osamosvojitev Ukrainskih regij. In če se jutri prekmurci odločijo, da bi jim bilo bolje pod Madzari...bi tudi njih podpiral. Pravica so samoodločbe pa to.
Maiike
20. 12. 2022 08.33
+15
Evropa pa na Aparatih, ni surovin, ni strateških kovin, ni več ničesar ? Narod pa so potisnili v vojno z 3/4 sveta.
MathewM
20. 12. 2022 08.49
+8
Imamo pa how-to kar nekaj, sploh na področju financ in družboslovja. Prepričan sem, da se da od tega super živeti 🤷‍♂️.
Nianana95
20. 12. 2022 09.13
+4
Mi smo se ukvarjali z ukrivljnostjo kumaric, ter USB C prključkom ter WOKE in LGBTXY, vmes si je Kitajsko podjarmila Afriko in vsa njena naravna bogastva. Tudi če si postavimo industrijo na noge nimamo iz česa delat. Še odpadno elektroniko smo v Afriko izvozili.
ivan res grozni
20. 12. 2022 10.09
-1
Evropa na aparatih??? Rusiji še dvajset let, če sploh kdaj, ne bo tako dobro. Kaj nam pa manjka?
Professor
20. 12. 2022 08.31
+13
Rusija, Belorusija, Kitajska, Turčija, Indija....Torej 3/4 sveta proti Ameriki in pohabljeni Evropi. Vsi naravni resursi so na vzhodu. Ne vem kaj bluzimo z Američani? Ko bo vzhod organiziral vojsko in zaprl vse pipce, me prav zanima kakšne cene bodo in od česa bomo živeli?
Resnica v obraz
20. 12. 2022 08.49
-5
Rusi niso imeli znanja niti resursov, da bi rešili 128 mornarjev iz podmornice. KURSK Zavrnili so mednarodno pomoč. Putin kao nič kriv...to je ogledfalo moderne vojske..malo morgen
Resnica v obraz
20. 12. 2022 09.04
+2
bohinj je zakon
20. 12. 2022 08.25
+16
Če stvari sedaj niso jasne? Ustvarja se os zoper ameriko. In če bo enega dne pokalo.........smo si sami krivi, da smo sledili amerom v vsemu.
MojsterSplinter
20. 12. 2022 08.25
-7
Še Kitajcem kapico na izdelke! Vsem svetu kapico! Kapico, vam pravim!
SloGargamel
20. 12. 2022 08.38
+8
Daj si ti kapico čez oči pa lepo skok v prepad.