Tujina

Za Dalmacijo še ena burna noč, na terenu več 100 gasilcev

Zagreb, 02. 08. 2024 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
2

Divjanje plamenov v hrvaški Dalmaciji se še ni pomirilo. Hrvaški gasilci se v Dalmaciji že četrti dan spopadajo z obsežnimi požari. Na terenu je več 100 gasilcev iz celotne Dalmacije, pa tudi iz notranjosti države, ki se spopadajo s požarom v Tučepih pri Makarski in požarom pri Trogirju. Naselja za zdaj niso ogrožena. Pri Skradinu blizu Šibenika so se razmere umirile, a je požar še vedno aktiven.

Kot poroča Net.hr, si gasilci v Dalmaciji niso odpočili tudi to noč. Na terenu so bili znova celo noč, pridružuje se jim vedno več enot. Na pomoč hitijo tudi iz Varaždinske, Međimurske in Bjelovarsko-bilogorske županije.  Divjanje plamenov se namreč ni umirilo, požar na področju Tučepov je še vedno aktiven. Gasilci so tam dežurali celo noč, bojijo se, da bo ogenj povzročil nove težave. V regijskem parku Biokovo so ognjeni zublji uničili gozd avtohtone vrste dalmatinskega črnega bora, ki je stara več 100 let. Direktor parka Slavo Jakša je dopoldne povedal, da je stanje dobro in da na tem območju ne gori več. Poudaril je, da ni zgorel celoten gozd, ampak samo del, kar je ocenil kot dobro novico.  Požar v Tučepih pri Makarski je izbruhnil v torek, v njem pa je pogorelo okoli 700 hektarjev trave, nizkega rastlinja in borovega gozda. Nenamerno ga je povzročil čebelar, zaradi česar je policija proti njemu vložila kazensko ovadbo.

Po navedbah Hrvaške gasilske zveze se z ognjem spopada okoli 260 gasilcev z več kot 70 gasilskimi vozili, gasijo pa tudi kanaderji.

 

Opustošenje v krajinskem parku Biokovo
Opustošenje v krajinskem parku Biokovo FOTO: Bobo Pixsell

Še vedno gori tudi v Vrsinah pri Trogirju, kjer je zagorelo v torek popoldne. Po navedbah Hrvaške gasilske zveze je tam pogorelo okoli 660 hektarjev nizkega rastlinja in borovega gozda, največja ovira pri gašenju pa je nedostopen teren.

Po današnjih navedbah gasilcev je še vedno aktiven tudi požar na območju Skradina, kjer je od torka zgorelo okoli 1300 hektarjev makije, nizkega rastlinja in borovega gozda.

 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 Po poročanju hrvaške javne radiotelevizije HTV je ogenj dosegel tudi kanjon reke Krke, gre pa za nedostopen teren, kjer bodo po potrebi gasili iz zraka.

Piloti protipožarnih letal so od torka opravili okoli 200 ur poletov, kar je toliko kot v celotni lanski poletni sezoni, je v četrtek za HTV izpostavil poveljnik posebne gasilske enote Krešimir Ražov. Letos so skupno opravili 350 ur poletov, kar po njegovih ocenah kaže, da bo šlo za rekordno sezono.

Od četrtka zjutraj do danes so gasilci po podatkih Hrvaške gasilske zveze opravili 114 intervencij, v katerih je sodelovalo 173 gasilskih organizacij s skupno 509 gasilci in 181 gasilskimi vozili.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CRNALUKNJA
02. 08. 2024 17.15
Ma kaj me briga dalmacija...
Lojze Biber
02. 08. 2024 11.14
+1
Dobro jo je zakuhal s čebeli.