Tujina

Bolnišnica Al Šifa je 'cona smrti', pri vhodu našli množični grob

Gaza, 19. 11. 2023 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.S.
Komentarji
0

Bolnišnica Al Šifa v Gazi je "cona smrti", so sporočili iz Svetovne zdravstvene organizacije. Delegacija WHO in drugih predstavnikov ZN je obiskala največjo bolnišnico v Gazi, ki so jo napadle izraelske sile. Ob vhodu v poslopje so našli množični grob.

Palestinci bežijo na jug Gaze, v soboto je več sto bolnih, ranjenih in članov medicinskega osebja zapustilo bolnišnico Al Šifa.
Palestinci bežijo na jug Gaze, v soboto je več sto bolnih, ranjenih in članov medicinskega osebja zapustilo bolnišnico Al Šifa. FOTO: Profimedia

WHO načrtuje "takojšnjo evakuacijo preostalih pacientov, osebja in njihovih družin", so sporočili z organizacije. V največji bolnišnici v Gazi je še okoli 300 pacientov in 25 zdravstvenih delavcev.

Ob tem so v WHO opozorili, da so tudi v ostalih zdravstvenih ustanovah v Gazi razmere nevzdržne. Pozvali so k "takojšnji prekinitvi ognja zaradi skrajnega trpljenja ljudi v Gazi".

V soboto je bolnišnico peš zapustilo več sto bolnih, ranjenih in članov medicinskega osebja. Ob tem je bilo v bližini kompleksa bolnišnice slišati močne eksplozije. Direktor bolnišnice je v soboto zjutraj sporočil, da je izraelska vojska odredila popolno evakuacijo bolnišnice. Vojska je sicer pozneje to zanikala in zatrdila, da je ugodila zahtevi direktorja.

Novinar, ki se nahaja v bolnišnici, je za BBC povedal, da so tam ostali le še pacienti, ki se ne morejo premikati, in zelo majhno število zdravnikov. "Dvignili smo roke in nosili bele zastave," je dejal Khader. 

Zdravnik Ramez Radwan je razmere v bolnišnici opisal kot neznosne, za BBC je pojasnil, da nimajo protibolečinskih zdravil in antibiotikov, nekaterim pacientom pa iz ran "prihajajo črvi". 

Al Šifa bolnišnica
Al Šifa bolnišnica FOTO: AP

Izrael trdi, da je bil v bolnišnici poveljniški center skrajne palestinske skupine Hamas, kar slednja zanika. Izraelske sile v zadnjih dneh še širijo operacije za uničenje Hamasa.

Bela hiša se je medtem odzvala na poročanje časnika Washington Post, ki trdi, da so Izrael, Hamas in ZDA tik pred sklenitvijo dogovora, ki predvideva izpustitev žensk in otrok, ki jih Hamas od 7. oktobra zadržuje za talce, in sicer v zameno za petdnevni premor v bojevanju. 

Tiskovni predstavnik Bele hiše je dejal, da dogovora še niso dosegli, a si "močno prizadevajo", da bi ga. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sicer izključil možnost popolne prekinitve ognja s Hamasom in dejal, da bo razmislil le o začasnem premirju. 

V izraelskih napadih na begunsko taborišče na severu Gaze je bilo medtem po navedbah palestinskih virov v soboto ubitih več kot 80 ljudi. Skupno število smrtnih žrtev med Palestinci od začetka sovražnosti je tako naraslo na 12.300. Večinoma gre za civiliste, med njimi je več kot 5000 otrok. 

Izraelska vojska pa je sporočila, da sta bila v spopadih v Gazi ubita dva pripadnika vojske. Skupaj se je tako število izraelskih vojakov, ubitih od začetka kopenskih operacij vojske v Gazi, povzpelo na 58.