Tujina

Vučićev paradoks: 'Zahod podpira proteste', a hkrati želi litij

Beograd, 19. 08. 2024 09.16 | Posodobljeno pred 30 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću je uspelo skleniti dogovor o dobavi litija, ki ga Evropska unija potrebuje za napajanje svojega električnega voznega parka, obenem pa mu je uspelo tudi razjeziti srbske državljane, ki ostro nasprotujejo takšnemu dogovoru. Z dogovorom je obudil množično gibanje proti velikemu rudarskemu projektu, ki sta ga sicer blagoslovila tako Bruselj kot Berlin. Zaradi strahu je protestnike, ki so se 10. avgusta zbrali v velikem številu, obtožil, da načrtujejo njegovo strmoglavljenje.

Povod za proteste, ki so se odvijali 10. avgusta, je najava za odpiranje rudnika litija mednarodnega podjetja Rio Tinto v dolini reke Jadar na zahodu. In Vučić je svoje državljane obtožil, da načrtujejo njegovo strmoglavljenje.

"Gre za del hibridnega pristopa k izvajanju "barvnih" revolucij," je dejal Vučić novinarjem in dodal, da njegovo sklepanje o državnem udaru temelji na informacijah, ki jih je prejel od Rusije – zgodovinske pokroviteljice Srbije.

Vučić je s tem, ko se je obrnil na Zahod, da bi mu omogočil prehod v zeleno prihodnost, po mnenju njegovih kritikov, obsodil sedem milijonov prebivalcev Srbije na nadaljnje gospodarsko izkoriščanje in onesnaževanje okolja, zaradi česar so zahodni standardi demokracije le še bolj nedosegljivi, piše Politico.

"Postajamo kolonija vseh velikih sil," je prepričan Nebojša Petković, vodja protestov iz Gornje Nedeljice, zaselka v severozahodni Srbiji, ki leži ob glavni lokaciji načrtovanega rudnika. Petković in njegovi sosedje so skoraj dve desetletji opazovali, kako so se geologi in raziskovalci zgrinjali na bregove reke Jadar, kjer so našli bogata nahajališča "belega zlata", ki bi po nekaterih ocenah lahko zagotovila do 90 odstotkov litija, ki ga Evropa potrebuje za svoj zeleni prehod.

In eden od prvih, ki so se oglasili, je bil angloavstralski rudarski velikan Rio Tinto. Dovoljenje za izkoriščanje nahajališča Jadar je dobil že leta 2017, a je bilo to po valu protestov preklicano pred dvema letoma. Kljub temu se Vučić ni odrekel projektu in kljub pomislekom glede njegovih demokratičnih metod je EU računala nanj in ga spodbuja pri uresničitvi projekta.

Paradoks: Zahod podpira proteste, a želi litij?

Jadar skriva eno največjih zalog litija v Evropi. Ministrstvo za rudarstvo in energetiko ocenjuje, da bo rudnik, ki naj bi bil odprt leta 2028, do leta 2030 proizvedel 58.000 ton litija. Družba Rio Tinto pa je za izvedbo projekta namenila kar 2,23 milijarde evrov. 

In dokler si v EU manejo roke, v Srbiji vlada mračno razpoloženje. Državljani namreč menijo, da zanašanje EU na Vučića le še bolj vzpodbuja njegove avtokratske težnje, analitiki pa tudi trdijo, da je zaupanje javnosti v EU znatno padlo.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić
Srbski predsednik Aleksandar Vučić FOTO: AP

"EU je hinavska, saj podpira diktatorja v Srbiji, ki je blokiral sodstvo, medije in vse ostalo, vendar je to zanje zdaj sprejemljivo, ker jim bo zagotovil litij," je dejal Petković.

A Vučić sedi na dveh stolčkih. Meseca julija je pompozno sprejel nemškega kanclerja Olafa Scholza in vodjo zelenega dogovora EU Maroša Šefčoviča, da bi podpirala sporazum, ki je formaliziral podporo rudniku. Le dva meseca prej pa je bil kitajskemu predsedniku Ši Džinpingu pripravljen še bolj prefinjen sprejem, ko se je na stotine Srbov zbralo, da bi ga pozdravilo, mahalo s kitajskimi zastavami in pelo hvalnice o "železnem prijateljstvu".

Oba dogodka poosebljata Vučićev pristop k zunanji politiki, piše Politico. Ta kaže na to, da je v Srbiji dobrodošel vsak, ki želi vlagati. Na primer v tovarno bakra Zijin v Boru, ki je v kitajski lasti, ali denimo Rusija, ki ima v lasti več kot 50 odstotkov naftnih in plinskih deležev Srbije. A vsi ti akterji se ne smejo vmešavati v notranje zadeve države. 

Po besedah Aleksandra Đokića, strokovnjaka za odnose med Srbijo in Rusijo, Moskva absolutno podpira Vučičeve domneve o državnem udaru ne glede na to, kakšen dogovor doseže z Zahodom. Če Rusija trdi, da v Srbiji poteka "barvna revolucija", se lahko Vučić predstavi kot pogumen ali skoraj mitski borec proti zlobnemu Zahodu. 

Ironično je, da Vučić obtožuje Zahod, da podpira proteste, medtem ko je prav ta Zahod tisti, ki želi rudnike litija. Svojo podporo rudniku sta namreč izrazila tako veleposlanik ZDA kot veleposlanik Velike Britanije. "Vučićevo sporočilo o tem je zapleteno. Ko zagovarja rudnik Rio Tinto, pravi, da je to dokaz velikega napredka Srbije pri približevanju Zahodu," je nadaljeval Đokić. "Ko pa ljudje protestirajo proti rudniku, trdi, da gre za državni udar, ki ga podpira Zahod."

Pomisleki obstajajo zaradi okoljske problematike

Težava nastaja tudi v tem, ker se na nacionalni televiziji pojavlja samo tisto, kar Vučić odobri. Demonstracije so bile denimo omenjene le na hitro v večernih poročilih, ki protivladne proteste sicer običajno povsem ignorirajo.

In če bi protesti bili dejansko objavljeni, bi javnost morda razumela, da gre večinoma za okoljske pomisleke.

"Ti protesti so politični v smislu le, če je tudi okolje politično vprašanje. Poleg tega ni nobene druge politične motivacije," je dejala Žaklina Živković, aktivistka skupine Pravo na vodu, ki se zavzema za čisto rečno vodo. "Skrbi nas za okolje in prihodnost Srbije, saj ne želimo postati rudarska država."

 Ob tem velja omeniti, da že veliko časa aktivisti opozarjajo na onesnaževanje, ki ga povzročajo kitajski rudarski obrati, še pred tem pa je to povzročala težka industrija iz obdobja Jugoslavije. Zaskrbljeni so zaradi možnosti onesnaženja tal in vode v regiji, ki je močno odvisna od kmetijstva, saj se bojijo, da bi jedke kisline, ki so potrebne za ločevanje litija od drugih spojin, lahko uhajale, zavirale rast rastlin in škodovale ekosistemom.

"Želimo ohraniti to, kar imamo, in želimo imeti institucije, ki lahko zagotovijo čist zrak, čisto vodo in čisto okolje," je nadaljevala Živkovićeva in poudarila, da približno 1,5 milijona ljudi v Srbiji nima dostopa do čiste vode.

Rio Tinto: Gre za kampanjo strahu

Seveda je poleg Vučića na udaru še podjetje Rio Tinto, ki je samo vodilo obsežno kampanjo, da bi pomirili te okoljske pomisleke. "Spoštujemo pravico do protestov, vendar smo priča kampanji strahu namernim dezinformacijam, da smo odprti rudnik, da bomo zastrupili zaloge vode, da se kmetijstvo ne bo nadaljevalo ...," je dejal Chad Blewitt, izvršni direktor projekta Jadar. Podjetje namreč zanika trditve aktivistov in trdi, da bo podzemni rudnik popolnoma v skladu z okoljsko zakonodajo EU in Srbije. "S tem projektom se ukvarjamo že 20 let in zanj smo porabili 600 milijonov evrov. To je najbolj raziskan litijev projekt na svetu," je trdil Blewitt.

Aktivistov to sicer nikakor ne prepriča. "Pravijo, da je rudnik vreden te žrtve, s čimer se ne strinjamo," je dejala Živkovićeva. 

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Albert Konečnik
23. 08. 2024 14.27
Dokler je denar sveta vladar, se veliki večini (še najbolj pa politikom iz EU in USA) fučka za ubogo zemljico, glavno, da si nabašejo čim več premoženja, saj za časa njihovega življenja svet še ne bo šel po gobe. Za zanamce jim je pa itak vseeno.
SlobodaNE
19. 08. 2024 17.13
+1
O bože bože keri so ti politiki z Janšev krog
alicante1234
19. 08. 2024 16.46
-1
Zahod želi, da se nehaš bratit z Rusijo. Litij bodo že dobili, tako ali tako, kot so v Ukrajini dobili vse, kar želijo.
G. Papež
19. 08. 2024 16.05
-2
Naj litij uporabijo v Zastavi za elektične Yugo Korale.
G. Papež
19. 08. 2024 16.07
-2
Marinanjo
19. 08. 2024 15.46
+1
Pariser paket
Lepinja
19. 08. 2024 15.42
+5
V Jugoslaviji so nam dopovedovai kako bogate z rudninami so Bosna, Kosovo in Srbija. Koliko svetovnega bogastva se tam nahaja. Danes pa so to države v katerih vlada beda, kar nam dokazuje množično odseljevanje teh državljanov.
nebel
19. 08. 2024 14.53
+1
Zahod je lažnjiv, dvoličen in kradljiv.
Posteni
19. 08. 2024 15.25
+1
Ti pa vrjem vsaki lazi k vam jo proda ta opanak..
March
19. 08. 2024 14.38
+2
Če si pravi moderni predsednik, boš poslušal zahod in ignoriral svoje državljane, kot se to počne v bolj "naprednih" državah...povej mu Robi!
Pure
19. 08. 2024 14.36
+2
precej tumast narod ni čudno da so 100 let za europo......
Glavni_Baja1
19. 08. 2024 14.46
-3
Kollerik
19. 08. 2024 15.35
+5
Lahko se zdaj vsi kljuvamo drug drugega v glavo, saj smo zavozili jugo. Zdaj je vsak komu za hlapca, čeprav na papirju pa vsi samostojni.
DR. RNR
19. 08. 2024 14.33
+1
Gre seb za kes,eu subvioncira izkopavanja in bo tudi odkupila litij,placa prebivalec eu.
sencina
19. 08. 2024 14.30
+9
Vucko je kot Chuck Noris.Je predsednik je minister za vse vse tovarne ceste bajte kioske trgovine mostove rudnike plaze....itd uspe odpret.Ko un pink ponk lin ki min iz severne koreje.A v Srbiji nimajo ministrov?
Sirius.2
19. 08. 2024 14.25
-6
Ko bivša država začne s komentarji o žaljenju in pametovanju za Srbe in srbskega predsenikamislim da Srbiji gre veliko bolj kot nam.
Posteni
19. 08. 2024 14.04
-1
Bolj smesnega naroda se ne.. medtem ko oni protestirajo ( kar imajo naceloma prav ) jim kitajci gladko izkopavajo baker in jim unicujejo naravo... folk k da je butast in tega ne ve.. in ko so koncno doloceni na protestih izrazili kritiko tudi nad njimi so kitajci prisli z podatki ( ki so jih seveda predali vucicu ) da zahod podpira protestnike da vrzejo vucica iz prestola.. hm a to ta zahod ki se je zdilal z vucicem ravn okrog litija in fa se zmeraj podpira kot glavbega odlocevalca v srbiji ?? .. smilijo se mi nevedni in primitivni ki pojejo vse kar jim pade na kroznik.. in potem mi majstr napise da smo mi ovce 🤣🙈
Glavni_Baja1
19. 08. 2024 14.13
-1
da ne preHoriš od NEBULOZ. Vučić je kot večina "voditeljev" v ex Jugi, blebetajo, ko pa eu hlapc udar po mizi usi pokleknejo :D kar se tiče, da ste vi ovce, to stoletja velja :D idemooo še neki, lahko zbrišeš Srbijo, naroda ne moreš
Posteni
19. 08. 2024 14.30
+1
Majstr.. pa vi fehtarte po zahodu.. vpras mal svoje iz pasaluka k so prsli k nam delat.. al pa u bec.. dej no palamudnik en 🐑🐑🐑
Posteni
19. 08. 2024 14.31
+2
Ajaa.no pa mi odgovor.. kaj pravs pol na kitajske rudnike.. so kul al kaj ?? 🙈
Glavni_Baja1
19. 08. 2024 14.34
-3
Majstr.. zato se pa gre v hlapč. eu da se "fehtari" ;) Ajaa, glede rudnika raje ne bi
Pure
19. 08. 2024 14.36
+3
hehe tok so tumasti da se sploh ne zavedajo kok jih lepo kitajc od zadaj maže....jej balknijada v polnem sijaju..pa 100 let za leseno žlico
Glavni_Baja1
19. 08. 2024 14.39
-2
@Pure, vidmo kaj vm susjedi delajo :P mažejo vs z vsemi mogočimi mazili, da vm ga od zadaj ... Slo je BLKN, ne pozabi.
Posteni
19. 08. 2024 14.39
+2
Ma dokler ti tuki tlacanis se nimava kj menit... bezite k podgane iz potapljajoce ladje.. 🙈
Glavni_Baja1
19. 08. 2024 14.41
+0
... mi2 se ne meniva, jst tebe ..., ovčica. tako kot vs jodlarji.
Posteni
19. 08. 2024 15.26
-3
Haha.. kot povprecn opanak.. zivis v iluziji.. 🐑
Kollerik
19. 08. 2024 15.36
+2
Kar pri nas si poglej, Anhovo recimo, pa ono papirnico.
DR. RNR
19. 08. 2024 13.56
+7
Litija ima Nemcija,Avstralija in to v puscavi,Ameri so nasli isto velike kolicine pri sebi. Naj kopljejo pri sebi,...cisto okolje je najvecje bogastvo. Korporacije so itak nad vsemi zakoni in nic ne odgovarjajo. Imamo izkusnjo znjimi,ne odgovatjajo za svoj izdelek,kupujejo medije,politike...,brez njih nam je slo veliko bolje,spokite...
IvanJaJo
19. 08. 2024 13.53
+8
Želi si ga samo elita, ki podpira nevzdržni kapitalizem za ceno uničevanja planeta 😏 Bo treba poziv naslovit naFDV, da retorika peša💆‍♂️💆‍♀️😏
iziizi
19. 08. 2024 13.53
+3
Ema litija za europo jer je gadna
sapphireitaly
19. 08. 2024 13.45
+1
Ljubljana je polna Vucicevih podpornikov.
zdravkob
19. 08. 2024 13.40
-3
Akivisti. Pa še vodo v Ustavo naj napišejo tako kot naši. Kolk ljudi vlečejo za nos, mi pa to še financiramo.
suleol
19. 08. 2024 13.22
+20
zdele je pa ok srbija za evropo, drugace je pa ruska zaveznica al kako
viking76
19. 08. 2024 13.31
+14
Če je kaj za pokrast so voditeljem eu vsi ok, do trenutka, ko nimajo več koristi.
Maastrion
19. 08. 2024 13.10
+17
Sem mislil, da ima Vučić več v glavi! Vseskozi nasprotuje EU in zahodu, ko pa gre za masten denar se pa je prodal! Srbi se ga bodo morali znebiti, saj je izdajalec lastne države! Srbi za nobeno ceno ne smejo dopustiti, da bo ZDA in EU rovarila po njihovi zemlji, nekoč so eni izmed omenjenih po tej državi že metali bombe, sedaj pa prosijačijo!
NeXadileC
19. 08. 2024 13.17
+7
Obmaša se po enakem modelu, kot bližnjevzhodni samodržci. Uporabili so enaka sredstva za svoje cilje in zoper njega. Čaka jih enaka usoda.
Posteni
19. 08. 2024 13.54
+0
Mastr.. se strinjam. Srbija naj ostane vzhodni vazal in naj neha vlect eu denar. Cez 20 let pridemo pogledat kako kaj z standardom in vrednotami..