Tujina

Vse več ponaredkov na evropskih trgih, leta 2022 zasegli 86 milijonov predmetov

Bruselj, 24. 10. 2024 15.52 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Približuje se konec leta, potrošniki pa vse bolj iščemo ugodne ponudbe za darila. Novo poročilo Europola in Urada Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO) pa ob tem opozarja, da goljufi in mreže organiziranega kriminala s ponarejenimi izdelki izkoriščajo želje potrošnikov po nizkih cenah.

V poročilu z naslovom "Odkrivanje ekosistema kriminala na področju intelektualne lastnine" so predstavljene prefinjene metode, ki jih uporabljajo organizirane kriminalne združbe za izvajanje kaznivih dejanj zoper intelektualno lastnino in izkoriščanje vedenja potrošnikov. Kot pravijo, gre za obsežen vpliv kriminala intelektualne lastnine na širšo družbo, ki ga povzročajo ponarejeno blago in piratske vsebine.

Samo leta 2022 je bilo v EU zaseženih približno 86 milijonov ponarejenih predmetov, katerih skupna vrednost je bila ocenjena na več kot dve milijardi evrov. V študiji je sicer poudarjeno, da potrošnike zelo privlači poceni blago, vendar njihove odločitve za nakup nehote podpirajo še vrsto drugih kaznivih dejanj, vključno s kibernetskim kriminalom, pranjem denarja in celo okoljskim kriminalom.

Ponarejeno blago
Ponarejeno blago FOTO: Shutterstock

"Kadar se potrošniki odločijo za ponarejene izdelke ali so zavedeni, da kupujejo ponaredke, ne prejmejo le podstandardnega blaga, ampak tudi prispevajo k sivi ekonomiji, ki spodkopava zakonita podjetja in spodbuja druge kriminalne dejavnosti. Bistveno pa je, da razumemo dejanske stroške ponarejenega blaga, stroške, ki presegajo ceno in vplivajo na blaginjo naše družbe," je opozoril Joo Negro, izvršni direktor EUIPO.

Poleg tega sta ogrožena tudi zdravje in varnost potrošnikov, saj se iz laboratorijev pojavljajo podstandardni ali ponarejeni farmacevtski izdelki, ki delavce in javnost izpostavljajo škodljivim snovem. Pa ne samo to, tudi digitalno področje je postalo nekakšno bojno polje, saj kibernetski kriminalci izdelujejo zapletene in lažne spletne trgovine, ki ne le prodajajo ponarejeno blago, temveč tudi zbirajo občutljive plačilne podatke potrošnikov, poroča Europol.

"Organizirane kriminalne združbe nenehno uvajajo novosti, da bi izkoristile povpraševanje potrošnikov po ponarejenem in piratskem blagu. Ne le da prodajajo ponarejene izdelke, ampak tudi kradejo osebne podatke in izpostavljajo potrošnike nevarnim izdelkom. Gre za dvorezen meč, v katerem so potrošniki žrtve in nevede tudi pomočniki teh kriminalnih mrež," je potrdila izvršna direktorica Europola, Catherine De Bolle.

Mreže organiziranega kriminala vse bolj segajo prek meja in se ukvarjajo z uvozom, izvozom in proizvodnjo ponarejenega blaga, ki se večinoma proizvaja na Kitajskem, vključno s Hong Kongom, in v Turčiji. Akterji v teh operacijah niso amaterji, uporabljajo namreč pravne strukture na vseh stopnjah kriminala in izbirajo države, kjer jih organi pregona EU težko ustavijo ali kjer so kazni nižje. V številnih primerih se ponarejeno blago proizvaja zunaj EU, nato pa se dokončno opremi z oznakami, ponarejenimi logotipi in embalažo na lokacijah v Evropi.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kwa.dugaja
24. 10. 2024 17.49
-1
turški ponaredki so bolj kvalitetni od original adidas robe. za kolikokrat nižjo ceno? hvala lepa, kar imejte svoje originale.
CDROM
24. 10. 2024 17.49
-3
Jst temu rečem davek za bu.da.le, če hočejo preplačat za neke znamke. Tudi za te, ki plačujejo za ponaredke. Ko pa pogledaš sestavo materiala in kje je narejeno pa še toliko bolj. Bolj k vam vsiljujejo tako ideologijo kao kako si fanci, če kupuješ markirane izdelke bolj ste v tem začaranem krogu za trošenje denarja. Če je drago še ne pomeni da je res dobro, zdravo in kvalitetno!
sebak81
24. 10. 2024 17.48
-1
F.ake roba je za f.ake ljudi.. ne vem kako lahko ponosno nosiš razne adidas ali nike bosanske trenirke ali pač turške torbice.. pove dosti o plehki osebnosti..
zmerni pesimist
24. 10. 2024 17.45
-2
Jaz rabim torbico da v njej nekaj nosm ne pa da na njej piše dior ko mi odsluži kupim drugo
Nace Štremljasti
24. 10. 2024 17.37
+0
pravilno so vsak normalne cene
EU Dig. Cenzura
24. 10. 2024 17.08
+2
Pravilno cim vec ponaredkov, so vsaj dostopni za nakup. Najveckrat so to kar originali iz iste proizvodnje!
Ici
24. 10. 2024 17.00
-8
Kdor kupuje ponaredke, se norčuje sam iz sebe.
FIRBCA
24. 10. 2024 18.41
ici.. ti pa potpiras ljudi ko suznijo delovski razred. Ne more biti tako. !X naj se to zakljuci kako nekdo lahko na torbici zasluzi 500e delovcu da pa 6e. Mal razmisli.
FIRBCA
24. 10. 2024 16.52
+9
prav je tako cim vec ponaredkov saj kvazi original je povsod enormna stevilka cene se kdo prasa kam gre ta denar je to prav ne ni. Vsi kupujte ponaredke, da se ustavi ropanje kupcev.