Tujina

Vrnitev sovjetskih časov: uradniki bežijo, Putin omejuje potovanja

Moskva, 06. 04. 2023 20.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Diktatura, agresivna vojna proti Ukrajini, grožnja prisilnega vpoklica v vojsko ... Za mnoge Ruse je razlogov za beg več kot dovolj. To velja tudi za javne uslužbence. Predvsem v tej skupini naj bi bilo vse več pobegov iz države, zato naj bi režim omejeval njihovo svobodo – kot v starih sovjetskih časih.

Ruski uradniki naj bi vse pogosteje bežali pred Putinovo nepredvidljivostjo.
Ruski uradniki naj bi vse pogosteje bežali pred Putinovo nepredvidljivostjo. FOTO: AP

Pred kratkim je odmeval spektakularen primer: Glebu Karakulovu, članu kremeljske garde, je uspelo pobegniti v tujino. Inženir je 13 let delal za FSO in zagotavljal dobavo šifrirane komunikacijske tehnologije za predsednika Vladimirja Putina.

"Putin je vojni zločinec," je dejal za Dossier Center, ki ga financira izgnani kritik Kremlja Mihail Hodorkovski. Od okupacije Krima leta 2014, precej pred začetkom ukrajinske vojne, je izgubil zaupanje v rusko oblast. Toda napad na Ukrajino in prisilno rekrutiranje ruskih rezervistov sta njegovo odločitev za beg še okrepila. Ve, da je s tem kršil rusko zakonodajo. Ampak: "Še večji zločin bi bil, če bi ostal v službi."

Toda Karakulov še zdaleč ni edini ruski državni uradnik, ki je pobegnil, poroča Frankfurter Rundschau. Od začetka vojne v Ukrajini je veliko mladih, dobro izobraženih Rusov zapustilo državo, vključno z uradniki iz državnega aparata. 

Novičarski portal Vjorstka je konec oktobra 2022 poročal, da je v nekaterih oddelkih moskovske mestne uprave odšlo 20 do 30 odstotkov vseh zaposlenih moških. Tega podatka sicer ni mogoče neodvisno preveriti.

A najbrž ne gre za poročanje brez osnove, saj naj bi se zaskrbljenost zaradi odhodov v Kremlju precej povečala. Putinov režim je že odgovoril s protiukrepi. Po ugotovitvah britanske tajne službe so številnim uradnikom že odvzeli potne liste in prepovedali potovanja. Glede na dokument, ki ga je marca objavila britanska tajna služba, naj bi zlasti visokim državnim uslužbencem gibanje omejili na kraj bivanja. 

Dmitri Peskov, tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je nedavno potrdil zaostritev predpisov o potovanjih. Po njegovih besedah so delavcem na občutljivih področjih omejili potovanja v tujino. 

V Rusiji sicer to ni nič nenavadnega. To je bila običajna praksa tudi v sovjetskih časih. Po okupaciji Krima so bile omejitve postopoma znova aktivirane in spet vse bolj zaostrene.

Karakulov je sicer našel luknjo v varnosti in odšel. Za pobeg je izkoristil Putinovo potovanje v Kazahstan, zdaj pa naj bi živel v Turčiji z ženo in otroki.

Za razliko od številnih drugih, ki so odšli, pa se ne skriva. Razkril je, da je Putin, da bi zaščitil sebe in družino, vzpostavil mrežo izolacije in prevar. V svojih zasebnih domovih ima enake pisarne, da prikrije svoje pravo bivališče. 

Vendar pa takšne izjave niso brez tveganja. Navsezadnje večina javnih uslužbencev ni izpuščena iz krempljev Moskve, ko pobegnejo. Dolga roka Kremlja vedno sega tudi v tujino, da bi zgrabila povzročitelje težav.

To je nedavno potrdil Vladimir Osečkin v intervjuju za CNN. Kritik Kremlja je tudi sam že vrsto let na begu pred Putinovim režimom in po lastnih izjavah že od začetka vojne v Ukrajini pomaga številnim uradnikom zapustiti državo. Toda s tem je sam sebe naredil za tarčo. Septembra 2022 naj bi tako komaj ušel poskusu atentata v Franciji.

KOMENTARJI (167)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Luigi Taveri II.
24. 04. 2024 21.58
Ukrajinci so že zbežali iz države, razen ukrajinskih uradnikov , ki pa jih ne mobilizirajo
Armagedon1
11. 04. 2023 18.21
Evropa ni samo ekonomsko in finančno močno odvisna od ZDA, temveč je močno odvisna od ZDA (in NATA) tudi varnostno in vojaško, daj pravzaprav nima lastne varnostne in vojaške strategije, kamor sodi močna in moderna vojska, najmočnejša in najmodernejša na svetu, z veliko udarno, obrambno in če je treba tudi napadalno in osvajalno močjo, defenzivno in ofenzivno, kakor tudi atomsko oz. jedrsko močno Evropo. Samo močna in samozadostna evropska vojska je lahko garant varnosti in miru. Zato je potrebno oživiti vojaško industrijo in štancati rakete s jedrskimi in klasičnimi glavami, vojaške letala vseh vrst, drone, tanke, vse vrste klasičnega konvencionalnega pehotnega in artiljerijskega orožja, letalonosilke, jedrske podmornice, rušilce, satelite, sredstva za nevtralizacijo in eliminacijo sovražnih vojska in zavzetja njihovih ozemelj v primeru njihove agresije na nas, sredstva za zveze in motenje in za elektronsko bojevanje in vojno, digitalizacijo itd. Itd., Graditi močno evropsko vojsko in nameniti najmanj 10 % brd za evropsko nacionalno vojsko (EV ali ENV} in njeno graditev v logistiki, tehniki, materialu in živi sili, ki bo lahko kadarkoli in v vsakem trenutku samostojno branila Evropo in odvrnila samostojno vsak napad na Evropo. Za boj na kopnem, v vodi, v zraku in v vesolju. Predvsem pa vsem eventualnim agresorjem (npr. Rusiji in Kitajski, preventivno odvračala vsako misel na napad, agresijo in okupacijo, saj bi bile v tem primeru okupirane same, njihove oblasti počiščene in zamenjane in nastavljene naše, proevropske. To se bo zgodilo tudi z Rusijo in zločinskim putinovim sistemom. Saj je edino to prava pot za Rusijo in rusko nacijo v celoti, kot temelj in garant evropske in svetovne varnosti in miru. In Sibirija jin njena bogastva on Rusija sta naša. To je temeljna vojaška in varnostna strategija Evrope in modernega in naprednega sveta.
Armagedon1
11. 04. 2023 15.03
-1
Putin (mali hitler in veliki morilec) je na seji partije rekel: "Najprej bomo opravili z Ukrajino, nato se bomo spravili še na Evropo on ZDA, ko opravimo s tema dvema pa pridejo na vrsto še Avstralija Kanada, Kitajska, Indija, Afrika in Arabci. In potem smo tako rekoč že zavladali nad celim svetom". Oglasil se je tudi mali, debeli in prepotentni Medvedjev in vzkliknil: "Tako je, Vladimir. To so sile naše vojaške in politične osi! Če še niso, pa še bodo!""
Sandx
07. 04. 2023 13.45
+0
Sistem te laže, ne veruj sta ti kaže Ovaj život je borba od rođenja do groba Zato ustani odmah
marre
07. 04. 2023 13.15
+1
Ja saj je Putin vedno govoril, kako velika napaka je, da je SZ razpadla in sedaj očitno dela vse, da jo obnovi.. Z bedo, revščino, zatiranjem in represijo vred... Pričakujem pa, da majo dežurni Putlerofilčki že kupljene karte za ta Ruski raj.. Putler vas nujno rabi, sploh kot topovsko meso na prvih linijah v Ukrajini...
ajdanakolesu
07. 04. 2023 11.19
+1
Jaz verjamem da so ruski prijatelji že kupili m.m.c
Kiturina
07. 04. 2023 10.36
+1
Ne moreŝ biti Rusofil ĉe nisi lažnivc FACT
c00kies
07. 04. 2023 11.20
-1
gozdar1
07. 04. 2023 10.28
+1
Če poslušaš naše putinfile samo rusija (in pogojno še par držav na vzhodu) ustreza vsem merilom idealne države. Med tem na zahodu ljudje v tolčejo lakoto in so preganjani zaradi taga kar govorijo.
c00kies
07. 04. 2023 11.23
-1
Če poslušamo psihopate tvojega kalibra, je treba Rusijo zravnati z zemljo pa povrh še cel planet, za ziher. Zakaj? Ker podpiraš nadaljno agresijo! Zagovarjate oborožitveno tekmo, zagovarjate vojno. Proti jedrski velesili?!! Lepo vas prosim, no. Pro jedrski velesili konvencionalne zmage NI! To je samo norost, kar se počne.
gozdar1
07. 04. 2023 13.48
+0
Psihopati podpirate rusko agresijo, tisti, ki smo za mir pa ruski umik. Če ima agresor j. orožje se napadeni še vedno lahko brani. Seveda je vijetnam afganistan, še enkrat afganistan,...sicer pa so rusi tisti, ki se nočejo pogovarjat zato je vsa debata brezpredmetna.
zeleni diktator
07. 04. 2023 20.44
+1
Ne vem, kje si bil, ko je zahodna koalicija z NATO-m na čelu protipravno bombadirala cel kup suverenih držav, jih zasedala in jih še zaseda, krade njihovo nafto in resurse. Samo po drui svetovni vojni je zaradi zahodnega izvoza "demokracije" umrlo cca 150 miljonov nedolžnih civilistov.......in vse tiho je bilo.
zeleni diktator
07. 04. 2023 20.50
+1
pod "putinofile" pa se šteje vsakdo, ki je proti pošiljanju našega orožja v Ukraino, sem spadajo tudi necepljeni in vsi tisti, ki hočejo mirovna pogajanja in mir..... in še pozabil sem na dvojna merila. Kot kaže, smo mi zahodnjaki superiorna vrsta, ki lahko počne karkoli si želi, medtem ko so vsi drugi agredorji, diktatorji...itd.........kdor misli malo drugače, je jasno da "putinfil ali rusofil"
Hujošgrimošjanoš
07. 04. 2023 10.14
-3
Vsem zavedenim priporocam, da si pogledate inervju polone frelih odlicne poznavalke ukrajine in rusije. Taksno mnenje kot ga ima ona, sem rabil samo 10minut raziskovanja 24.2.2022, ko se ni bilo popolne medijske cenzure
gozdar1
07. 04. 2023 10.15
+1
Ta se je kar sama diskreditirala s postavljanjem na eno stran.
Kiturina
07. 04. 2023 10.35
+2
Medijske cenzure 😄 zato pa ti tukaj lahko komentiraŝ Rusofil idi k Putlerju pa boŝ vidu koga je cenzura
Grunf TNT
07. 04. 2023 10.10
+0
Ko človek bere komentarje raznih svečk, se začne zavedati, da pač ljudje niso krivi za bedarije ki jih pišejo, saj če bereš propagandne informacije, jih tudi sam posreduješ naprej. 5 milionov Rusov zapustilo Rusijo. Največ Rusov je v Turčiji in sicer uradno okoli 40000 in Srbiji 17000 in to pretežno otroci premožnejših, Kje je preostalih 4,943 miliona pa ne vem... Samo pri nas imamo več Ukraincev, ki se šopirijo z nesramno dragimi avtomobli, pa tega nihče ni napisal...
dannyer
07. 04. 2023 11.07
+2
ruska populacija se je povečala. na 147,5+ 3,5 milijonov ukrajinskih beguncev in tistih ki so bežali pred genocidom porošenka uk predsednika. + centralne azije naj bi bilo kakih 3 do 5.
periot22
07. 04. 2023 09.51
-3
RedCell
07. 04. 2023 09.57
+1
SLOvenijaRUSSIASRBija
07. 04. 2023 09.59
-6
motorka57
07. 04. 2023 10.27
+4
...z lepimi besedami poveličuješ kla vca lastnega naroda in Ukrajine. Zamene si militantnež in nedorasel indulentnež...
Ki zombi
07. 04. 2023 09.50
+2
Še bodo padali z oken doma in v tujini, ali pa bodo popili kakšen Putinov napoj.
SLOvenijaRUSSIASRBija
07. 04. 2023 09.57
-3
si ne morš zamislt, kaj use vam pripravlja hlapč. eu . ha ha ha
periot22
07. 04. 2023 09.41
-1
Ameriški podkupljivi mediji in blatenje Putina ne bo vam uspelo vaše laži smo spregledali!
krpati
07. 04. 2023 09.30
-9
Mi smo del zahoda.....bolj neumne še nisem slišal.....
ivan res grozni
07. 04. 2023 09.40
+2
čudna sorta
07. 04. 2023 09.50
-1
razen obeh amerik in majhnega dela evrope je ves ostali svet na vzhodu!
pirnadan
07. 04. 2023 10.00
+4
Gre se za kulturo, ne pa geografijo. Avstralija in Nova Zelandija sta zahodni državi.
Trembalajek
07. 04. 2023 09.27
+4
Pred dolgimi leti se je Brežnjev zaljubil v svojo tajnico. Obljubil ji je izpolnitev ene njene želje. Tajnica si je zaželela, da bi odprl meje. Brežnjev jo začuden vpraša: zakaj? Tajnica: da bi midva čisto sama ostala.
Hugh_Mungus
07. 04. 2023 10.32
motorka57
07. 04. 2023 09.26
+6
....bil v Rusiji in videl marsikaj.... Na eni strani glamur in raskoš, na drugi pa beda od bede. Kdor hoče rusko svobodo, mora to probat, pa se potem tule kitit, kako je tam bit, kaj šele živet. Bil sem mnenja in podpornik Putina, kako je bil dosleden , ko sem ga spremljal iz SLO.... Ko pa prideš na njegov teritorij, pa kaj hitro ugotoviš, da to ni tisti opevani človek iz medijev.... Vseeno je boljša ameriška okupacija, kot ruska svoboda.....
čudna sorta
07. 04. 2023 09.31
-3
po moje da nisi bil dlje od sosednje vasi k take trapaste pišeš kot da je beda samo v rusiji!
exeskim
07. 04. 2023 09.41
-3
motorka57
07. 04. 2023 09.52
+1
...lepotciiz fotelja se ne vidi nič in taki mi ne boste polagali besede v usta....
SLOvenijaRUSSIASRBija
07. 04. 2023 09.56
+1
motorka57
07. 04. 2023 10.31
+3
...bil večkrat in nazadnje 2015 v Moskvi, Sankt Peterburgu... A bi še kaj rad@
SLOvenijaRUSSIASRBija
07. 04. 2023 10.38
-3
jst bil lansko leto in letos. ti veze nimaš
motorka57
09. 04. 2023 11.25
+2
....kaj pa imaš tam, a se hodiš slikat, da tule mene zaslišuješ? In če si ti tam bil, pol ni blo nobenga? Vtakni si ....
E.Nigma
07. 04. 2023 09.25
+7
Kaj ima Slovenija za darovati orožje Ukrajini? Mislim pa halooo? A zato ga kupujemo in imamo vojsko?
čudna sorta
07. 04. 2023 09.28
+3
Hugh_Mungus
07. 04. 2023 10.33
čudna sorta
07. 04. 2023 09.17
+5
čedalje bolj razumem ruse !glede na to kar se dogaja v meriki in EU v zdnjih nekaj letih je jasno da putin ne da ne mara jederskih raket v krajini ampak noče niti zhodne mentalitete v svoji bližini!pokvarjenost politike in medijev je dosegla plafon, 1000-če kritik na dan na račun rusov ,niti ene na račun neizmernega vsakodnevnega policijskega terorja v franciji!na veliko pa se razglaša da je makaron vzel pot pod noge in šel kitajcem pamet solit s kom in kako naj se družijo!
Hujošgrimošjanoš
07. 04. 2023 09.12
+3
Ce je kje diktatura je ta v "demokraticnem" zahodu. Pojdite v rusijo in spoznajte resnico. Nenazadnje, so samo slovenski mediji prejeli 40.milijonov dolarjev za zahodnjasko propagando. Mediji financno vam gre dobro, ampak ali se zavedate, da ste soodgovorni za zivljenja ljudi?
Kiturina
07. 04. 2023 09.13
-6
Hujošgrimošjanoš
07. 04. 2023 09.14
+6
Kiturina
07. 04. 2023 09.14
-3
Mi smo del zahoda ĉe tega nisi opazil intelektualc 😄
čudna sorta
07. 04. 2023 09.20
+2
saj to je največji problem ker se delamo (zahodnjake) nekaj kar nismo!
Hujošgrimošjanoš
07. 04. 2023 09.24
+3
čudna sorta
07. 04. 2023 09.39
+2
hoče povedat da je njegovo kosovo zdaj zahod!
Hugh_Mungus
07. 04. 2023 10.34
+0
Hujo bo treba kdaj vsaj na izlet v Rusijo, predno take pišeš
AlexReal
07. 04. 2023 08.52
+4
Naslednja faza v Rusiji je samo še upor državljanov.
Hujošgrimošjanoš
07. 04. 2023 09.25
+2
Bo prej upor v evropi, v rusiji jim nic ne manjka
Hugh_Mungus
07. 04. 2023 10.34
-3