Tujina

Vplivnež v Bruslju? 'Dosegli smo čudež'

Bruselj, 09. 06. 2024 20.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Velik uspeh na evropskih volitvah na Cipru je dosegel 24-letni vplivnež Fidias Panajiotu, ki je osvojil med 16 in 18 odstotkov glasov, s tem pa tretje mesto med strankami. "Dosegli smo čudež," je dejal po objavi rezultatov vzporednih volitev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Primer vplivneža, ki ima ogromno sledilcev na TikToku in YouTubu, sicer že nekaj časa preseneča analitike. Kot poroča ciprski Knews, je že napoved kandidature pred nekaj meseci sprožila večplastno razpravo ne le o naraščajočem vplivu postpolitike na Cipru, temveč tudi o inovativnih načinih, na katere je mladi vplivnež  izkoristil svojo spletno platformo za promocijo svoje kandidature, ne da bi se izrecno povezal s katero koli specifično politično ideologijo.

Način, kako uspešno mu je spletno priljubljenost uspelo unovčiti na volitvah, je preoblikoval politično krajino na Cipru in celo pritegnil pozornost na evropski ravni. "Izstopa kot eden redkih profesionalnih ustvarjalcev spletnih vsebin, ki se podajajo v politično areno, ne da bi se držali kakšnega posebnega ideološkega okvira ali volilnega programa," poudarjajo pri Knews. 

Njegov uspeh so strnili v naslednjo analizo: 

- pritegnil je nezadovoljne glasove in pridobil podporo posameznikov, razočaranih nad tradicionalnimi strankami, prepričala pa jih je njihova apolitična osebnost,

- njegova kampanja je ponazarjala vzpon postpolitičnega ozračja, kjer podoba in vsebina nadomeščata tradicionalni politični diskurz,

- njegova kandidatura napoveduje spremembe, ki bi se lahko odrazile na parlamentarnih volitvah leta 2026,

- mobiliziral je zlasti nove volivce, od katerih so mnogi prvič oddali svoj glas.

Njegova izvolitev sicer vzbuja veliko vprašanj. Ali bo njegov fenomen res dolgoročno spremenil politično krajino ali je šlo za eksperiment, ki ga bodo volivci obžalovali? 

Pa tudi kako se bo on znašel v novi vlogi. Med resnim političnim delom in spletno slavo je velika razlika, zato poznavalci menijo, da ga čaka naporno obdobje spoznavanja "nove resničnosti". Številni se tudi sprašujejo, ali se bo v Bruslju povezal s katero od obstoječih strank ali ostal izven tipično ideoloških okvirjev. 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ZDA teror
09. 06. 2024 21.10
+4
Demokracija je cirkus
jedupančpil
09. 06. 2024 21.02
+3