Tujina

Kosovi resor za širitev, von der Leynova v DZ poslala pismo s pomisleki o Veselu

Strasbourg, 17. 09. 2024 08.07 | Posodobljeno pred enim dnevom

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Pavlin, STA
Komentarji
972

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v Strasbourgu predstavila novo sestavo Evropske komisije, kandidate mora sicer zaslišati še Evropski parlament. Ugibanj, kaj se bo zgodilo s slovensko izbranko ter kako bo von der Leynova izpeljala predstavitev, je torej konec. Marti Kos je namreč dodelila resor za širitev, a ob tem dodala, da postopek potrditve njene kandidature v Sloveniji še poteka. Predsednik vlade Robert Golob je slednje označil za slovensko zgodbo o uspehu. Ursula von der Leyen pa je potrdila tudi, da je Francu Brezniku poslala želeno pismo, v katerem je premierju izrazila pomisleke o Tomažu Veselu. Breznik je v odgovor za sredo sklical sejo pristojnega odbora.

Ursula von der Leyen je v Strasbourgu predstavlja svojo komisarsko ekipo. Med njimi je tudi slovenska kandidatka Marta Kos, ki ji predsednica Evropske komisije dodeljuje resor širitve.

Predstavitev slovenskega resorja
Predstavitev slovenskega resorja FOTO: Bobo

Kot je poudarila ob predstavitvi, bo ključen del tega resorja tudi podpora Ukrajini, tudi pri njeni povojni obnovi. Skrbela bo tudi za širitev Unije in za vzhodno soseščino, državam kandidatkam za članstvo pa bo pomagala pri pripravah na njihovo priključitev EU.

Dodala je, da je Kosova slovenska kandidatka, ki pa mora še prestati zaslišanje pred domačim državnim zborom.

Golob: Ta resor je naša zgodba o uspehu

"Resor širitve je dokaz, da je Slovenija cenjena in spoštovana v mednarodni skupnosti," je v odzivu na napoved von der Leynove sporočil premier Robert Golob. "Slovenija sprejema odgovorno nalogo. Zaupan ji je ključ do zagotavljanja stabilnosti in miru v naši neposredni soseščini in širše ter kako prispevati k temu, da se bo s pomočjo evropske ideje stabiliziral tako Zahodni Balkan kot vzhodno sosedstvo," je še dodal na družbenem omrežju.

Kasneje je v kratki izjavi za javnost dejal: "Sloveniji je uspel zgodovinski met. Zaupana nam je bila velika odgovornost. Slovenija je z resorjem za širitev dobila tudi ključ do stabilnosti in miru, ne le na Zahodnem Balkanu temveč tudi v vzhodni Evropi. V tem resorju je tudi obnova Ukrajine. Ponosen sem na Slovenijo, zahvaljujem se vsem preteklim vladam pa tudi vsem državljankam in državljanom. Ta resor je naša zgodba o uspehu zadnjih 20 let."

"Proces širitve je bil zablokiran 12 let, od vstopa Hrvaške v Evropsko unijo. V zadnjem obdobju je področje širitve unije dobilo svojo geopolitično dimenzijo, zato bodo v tem mandatu postavljeni temelji za nadaljnjo širitev ali pa je sploh ne bo," je dodal Golob.

Breznik dobil pismo, ta za sredo sklical sejo pristojnega odbora

Slovenija svoje nove komisarske kandidatke še ni uradno predlagala. Po odstopu Tomaža Vesela od kandidature je Kosova zasedla njegovo mesto, vendar pa je odbor DZ za zadeve EU še ni zaslišal, kar mora storiti pred uradnim imenovanjem. Zapleta se, ker predsednik odbora Franc Breznik seje ne želi sklicati dokler ne prejme pisma s pomisleki o slovenskemu kandidatu, ki ga je von der Leynova poslala Golobu. 

A predsednica Evropske komisije je ob robu predstavitve kandidatov za komisarje odgovorila tudi na vprašanje, ali je to že storila. Kot je dejala, je v slovenski državni zbor res poslala želeno pismo.

Ursula von der Leyen in Roberta Metsola
Ursula von der Leyen in Roberta Metsola FOTO: Profimedia

Von der Leynova je v pismu, ki ga je Golobu poslala 5. septembra, zapisala, da prvotni slovenski kandidat za evropskega komisarja nima ustreznih kompetenc za položaj v Evropski komisiji, ter predlagala njegovo zamenjavo. Kot je razvidno iz pisma, ki ga je na spletu delil prvak SDS Janez Jnaša, je predsednica EK Veselu rdečo luč prižgala po pogovoru s kandidatom. Ocenila je namreč njegove splošne kompetence, neodvisnost in zavezanost Evropi, pri čemer je posebej upoštevala njegove profesionalne izkušnje in življenjepis.

Kasneje je Breznik na tiskovni konferenci sporočil, da je za sredo sklical sejo pristojnega odbora za potrditev kandidature Marte Kos. To je tudi edina točka na dnevnem redu. Je pa Breznik ob tem predsednika vlade obtožil laganja, saj da je zdaj jasno, da Vesel ni odstopil sam, Goloba in von der Leynovo pa je očital tudi, da kršita demokratičen proces v Sloveniji.

"Tu so na prvem mestu interesi Slovenije. In ta se sicer lahko do Bruslja gentlemanski odnos, a da so ob tem lahko tudi zahtevni," je dejal. Meni namreč, da bi lahko vlada za zamenjavo kandidatke iztržila veliko več, kot je. Prepričan je namreč, da je resor za širitev, ki ga bo vodila Kosova, omejen, škoda, ki je nastala, pa nepopravljiva.

Politico ob tem poroča, da bi bila lahko zamuda v predstavitvi komisarskih kandidatov, ki so jo prejšnji teden napovedali s sklicevanjem na Slovenijo, le izgovor, s katerim so v Bruslju pridobili čas za "ureditev Francije". "Zdi se, da je bila razprava o Franciji, ki se je odvijala v ozadju, pomembnejša, slovenska drama pa zgolj pretveza," je po poročanju medija dejal eden od evropskih uradnikov.

Sestavljanje Evropske komisije je namreč v ponedeljek pretresel še odstop aktualnega evropskega komisarja iz Francije Thierryja Bretona, ki je bil tudi francoski kandidat za nov mandat. Vendar pa je francoski predsednik Emmanuel Macron za novega kandidata že imenoval dosedanjega zunanjega ministra Stephana Sejourneja.

KOMENTARJI (972)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

junij66
18. 09. 2024 13.39
+1
Ko imamo na oblasti slovenskega Madura,ki se na vse možne načine oklepa fotelja tako,da laže,zavaja in manipulira.
frenk707
18. 09. 2024 13.10
+2
janševce razganja od foušije in škodoželjnosti, ker je Slovenija dobila ugleden resor kljub njihovemu nagajanju.
frenk707
18. 09. 2024 13.09
+2
janševci bi iztržili več,... zagotovo, ampak imajo prekratke noge.
Benjamin Jernej?i?
18. 09. 2024 12.08
Vesel je sam odstopil,oziroma je moral,to ve že vsa Slovenija,vse je posneto in vse bo prišlo vem....z takimi lažnjivci kot je Premier in Laydra tudi nima Vesel kaj delat...
E.Nigma
18. 09. 2024 11.38
+1
Premalo je po fantovsko postrižena. Še poštriha se naj pa direkt na zeleni prehod
E.Nigma
18. 09. 2024 11.33
+2
Golob po vaše ni lagal ampak je bil zaveden in se sprenevedal.
Lepinja
18. 09. 2024 11.31
+2
Baje bo ga. Marta plačevala davke od komisarske plače v Švici , kjer ima stalno bivališče ?
E.Nigma
18. 09. 2024 11.33
+1
Ja kam pa? Tja kjer si prijavljen kot prebivalec.
E.Nigma
18. 09. 2024 11.31
+1
Razširitev bo Maročani v Gorenju. "Našima" je tu preskupo za hiljado.
NobenVečNePleše
18. 09. 2024 11.31
+1
Mediji, spravte se na strupeni nicvredni lopovski golobnjak IZ VSEMI TOPOVI! Tako kot ste se na Janso takrat, ljub temu da je bila preksna vlada 1000000000000x boljsa od te v cisto vseh pogledih! Bodite fer 2x za spremembo, bodite konkretni! Bo slo?
NobenVečNePleše
18. 09. 2024 11.31
+1
Victoria13
18. 09. 2024 11.28
+2
Daj Golobo odstopi že enkrat skupaj s svojo koalicijo, ker ste naredili že dovolj sramote doma in v tujini!!!
Banion
18. 09. 2024 11.27
-3
no je bezniuku le uspelo da je ustregel janezku ki je pismo takoj objavil, zanimivo da v njemu ni zahteve naj bo naslednji ženskega spola, desnakom spet ni uspelo
Benjamin Jernej?i?
18. 09. 2024 12.08
Victoria13
18. 09. 2024 11.22
+3
Lažnivi Kljukec Golob in narod mu še naprej naseda....in zastopala nas bo ženska, ki živi v Švici, ki ni niti v EU. Res smo hlapci, brez hrbtenice!
DAEMONIUM
18. 09. 2024 11.09
+6
Samo ljubljanski levičar je lahko tako neumen da ploska temu: Kurilno olje nemčija 1 l je 0,92eur, komunistična Slovenija 1,12eur????? Ukinite ze to izmišljeno umetno slovensko državo, ki to sploh ni ampak je navadna komunistična la_jdra in vukojebina!!!! Aja pa vrnite Italijanom ali hrvatom ki so bili takrat druga največja nacija na teh prostorih, Primorsko, katero ste aneksirali oz priključili-kot ste sami priznali, kad tad jo boste vrnili, ker kar se na silo priključi se mora vrniti oškodovani državi tako kot se je Krim vrnil nazaj Rusiji!
Jože50
18. 09. 2024 11.08
+0
V članku sem prebral da se krši demokratičen proces v sloveniji.Tu bi dodal naslednje da se demokratičen proces pri nas še začel ni,vsaj meni se tako dozdeva. Naši politiki levi ali desni morajo prvo razumeti pojem demokracije, šele potem zastaviti proces demokracije.Demokracija je po mojem proces ki traja stoletje,glede na naše slabe balkanske navade pa lahko traja še enkrat toliko,oprostite mi na mojem pesimizmu.
kritika1
18. 09. 2024 10.51
+7
Pričakoval sem velik naslov "Golob lagal", namesto tega pa žajfnica. Res sem pričakoval več odgovornosti, resnosti, saj to, da PV laže v kamero, zavaja, res ni nekaj kar bi morali mirno pojesti in seveda laganje je že njegova stanica a nekaterih medijev to očitno ne moti. Mene zelo moti, saj gre za najvišjo izvršilno funkcijo v državi, tam naj bi bil človek, ki bi mu zaupali, verjeli? Oprostite ampak to je je šlo res predaleč. Resor kakršen pač je, ni pomembno, saj bi bil za Goloba vrhunski dosežek tudi to, če bi dobili resor za proučevanje marjetic v času poletne sezone?
Anion6anion
18. 09. 2024 10.48
-4
Brez(vez)nik je dočakal svojih pet minut pozornosti. Želi popraviti vtis ko je pijan vozil čebulo od derbi dobavitelja do doma za upokojence.
St. Gallen
18. 09. 2024 11.03
+4
ce bi bil tiho bi res mislili, da je govoril resnico
2mt8
18. 09. 2024 10.47
+4
Slovenska prioriteta za širitev je Balkan. Slovenski postkomunisti ne morejo preživet brez Balkana
OvcjiPastir
18. 09. 2024 10.46
-6
Janša je podn!!!
Benjamin Jernej?i?
18. 09. 2024 12.09
-1
brabusednet
18. 09. 2024 10.42
+3
A sedaj bo pa kar mir v Ukrajini,kot je v Palestini,ko so jih golobarji priznali.Čez 5 let bo enako,kot je sedaj.Balkanci še 50 let ne bodo v EU.Prej Ukrajinci,če bo kmalu vojne konec.
kvintus
18. 09. 2024 10.17
+13
Dajte že 1x nehat s tem JJ! Kar je bilo je bilo, pamet uporabite danes in v prihodnjosti! A vi bivše babnce tud ne morte pozabit? Kritizirajte zdajšnjo oblast, ki smrdi od repa do glave!