Tujina

Von der Leynova: Srbija spada v Evropsko unijo

Beograd, 25. 10. 2024 17.02 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v Beogradu izrazila prepričanje, da Srbija spada v Evropsko unijo, o čemer da pričajo tako njena dejanja kot dosedanji napredek. Srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je zagotovil, da Beograd ne bo spreminjal svoje zunanje politike, a da bodo obenem nadaljevali evropsko pot.

"Seveda obstajajo stvari, ki jih Evropska unija zameri Srbiji, a je bila Ursula von der Leyen vedno pripravljena poslušati in slišati našo stran," je po srečanju s predsednico Evropske komisije danes dejal Vučić.

Poudaril je tudi, da Srbija pod njegovim vodstvom ne bo spreminjala svoje zunanje in notranje politike. "To pomeni, da je naša evropska pot in naše zavzemanje za evropsko Srbijo ključnega pomena za naš napredek ter da Srbija predano dela na tej poti in da upa na rezultate," je izpostavil. Kot je pojasnil, je predsednica komisije prosila Srbijo za večjo usklajenost z izjavami EU, pa tudi za usklajenost pri drugih vprašanjih.

Ursula von der Leyen in Aleksandar Vučić
Ursula von der Leyen in Aleksandar Vučić FOTO: AP

Srbija uradno podpira ozemeljsko celovitost Ukrajine, vendar pa zaradi ruske invazije v Ukrajini noče uvesti sankcij proti Moskvi, k čemur jo kot kandidatko za članstvo v EU pozivajo države članice.

Von der Leyen je izpostavila, da je Srbija ena od najnaprednejših držav v procesu pristopanja in da si v tem duhu prizadevajo za odprtje tretjega sklopa poglavij.

V odgovoru na novinarsko vprašanje glede prisotnosti srbske delegacije na vrhu Brics v Rusiji, je odgovorila, da je njena navzočnost v Beogradu zelo jasen znak, da Srbija spada v EU, saj da je storila veliko korakov, da se to zgodi.

"Dejanja, napredek in projekti, ki jih delamo skupaj, pričajo o tem, da delamo na skupni prihodnosti v EU," je še izjavila. Pri tem je izpostavila, da je Vučić naredil številne korake, da bi to uresničil, "vključno s srečanji z voditelji EU, namesto da bi bil nekje drugje".

Von der Leyen se je Srbiji zahvalila tudi za humanitarno pomoč Ukrajini, medtem ko je Vučić dejal, da so ukrajinske oblasti dale agrema za srbskega veleposlanika in da v kratkem pričakujejo ponovno odprtje veleposlaništva v Kijevu.

Tema pogovorov je bil poleg širitve tako kot na prejšnjih postajah turneje predsednice komisije po Zahodnem Balkanu tudi šest milijard evrov vreden načrt EU za gospodarsko rast Zahodnega Balkana.

EU z njim želi pospešiti približevanje šestih balkanskih držav uniji, zlasti na področju sprejemanja potrebnih reform. Evropska komisija je v sredo potrdila reformne načrte petih držav, ki bodo podlaga za izplačila iz instrumenta.

Von der Leyen je danes izpostavila, da je Srbija pri pripravi reformnega načrta opravila odlično delo. Napovedala je, da bo iz instrumenta do konca leta dobila 110 milijonov evrov, skupno pa da bo prejela okoli 1,5 milijarde evrov. Ocenila je tudi, da bi Beograd že naslednje leto lahko postal del enotnega območja plačil v evrih (SEPA).

Predsednica Evropske komisije je v okviru turneje po Zahodnem Balkanu doslej obiskala Albanijo, Severno Makedonijo in BiH. Obisk bo v soboto nadaljevala na Kosovu in ga še isti dan sklenila v Črni gori.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anatomija
25. 10. 2024 19.22
Srbija spada v EU . Ta je pa dobra . Jaz sem pa mislil , da Ursula von der Leyen nima smisla za humor
marre
25. 10. 2024 18.52
+1
Načeloma ja, v realnosti še dolgo ne, sploh z skrajneži tipa Vučko na oblasti.. Zadnje kar EU potrebuje je še en trojanski konj znotraj EU, ki bo po vzoru Madžarske samo v uniji zaradi EU fondov, ko bo pa treba skup stopt, bo pa kontra interesom EU..
trent
25. 10. 2024 18.29
+1
Ja pajade, še to se manjka.
Zmaga Ukrajini
25. 10. 2024 18.28
+0
Ma ne vem če,... Sami problemi bodo. Isto kot z orbanom.
Glavni_Baja
25. 10. 2024 18.31
-1
će se vojna zakuha, madžari še znajo bit problematićni ;)
nestabilen
25. 10. 2024 18.26
-2
Verjetno so Srbi in Madzari bli izsiljevani da ni bilo nobnega na BRICS-u.Tudi Saudske Arabije ni bilo.Vazno je da Srbi ne grejo v NATO.
sabro4
25. 10. 2024 17.52
+3
Ursula, malo morgen, ako ne i kasno, idemo u BRICS tam so bratje Rusi, ne pa da nas aglosaksonci jahajo še naslednjih 100 let, bella čao!
marre
25. 10. 2024 18.58
+1
Kr kr idite, samo se boste mogl relocirat v kakšno drugo državo.. Slovenija ostaja tam kjer je..
sabro4
25. 10. 2024 19.16
-1
Glavni_Baja
25. 10. 2024 17.43
+1
ne spada v hlapć. eu
Apostol1
25. 10. 2024 17.41
+6
Če spada Srbija v EU , zakaj EU noče sodelovati z Rusijo. Hja odgovor je dokaj preprost . Zaradi Amerike čeprav je bilo od Rusije , če samo omenimo plin in nafto veliko več koristi kot pa od Amerike , pa obračajte kakor želite . Srbija pa spada v EU samo ne na račun tega , da bo postala sovražnik Rusiji ,žal pa to ravno želijo ZDA s svojo deklo podkupljeno Ursulo
boris c
25. 10. 2024 17.25
+7
Besede so prazne, denar ima pa svojo moč.
JApajaDAja
25. 10. 2024 17.24
+5
niti pod "razno" ne !