Tujina

'Z Iranom smo primorani odgovoriti Izraelu ne glede na posledice'

Bejrut, 06. 08. 2024 19.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
0

Vodja libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah, Hasan Nasrala, je dejal, da sta njegova skupina in Iran dolžna odgovoriti Izraelu po uboju političnega vodje palestinskega gibanja Hamas Ismaila Hanije in visokega poveljnika Hezbolaha Fuada Šukra, ne glede na posledice.

Nasrala je v televizijskem nagovoru dejal, da se je Iran po smrti vodje Hamasa "dolžan odzvati, sovražnik pa čaka v velikem strahu". Dodal je, da se bo Hezbolah odzval "sam ali v okviru enotnega odziva celotne osi" odpora v regiji, ki jo podpira Iran, "ne glede na posledice".

Pogreb Fuada Šukrja, enega najvišjih poveljnikov libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah
Pogreb Fuada Šukrja, enega najvišjih poveljnikov libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah FOTO: AP

V izraelskem zračnem napadu na južno predmestje Bejruta je bil minuli torek ubit najvišji vojaški poveljnik Hezbolaha Šukr. Dan kasneje je bil v Teheranu ubit politični vodja palestinskega islamističnega gibanja Hamas Hanija. Iran za uboj krivi Izrael, čeprav se slednji uradno na atentat ni odzval.

Iran in njegovi zavezniki so zagrozili Izraelu s povračilnimi ukrepi, zaradi česar obstaja bojazen izbruha širšega konflikta v regiji.

Nasrala je čakanje Izraela na povračilni napad označil za "del kazni". "Naš odgovor prihaja," je dejal v nagovoru, ki so ga prenašali v živo, in dodal, da bo ta odgovor "močan in učinkovit".

Razmere na Bližnjem vzhodu so se zaostrile po uboju političnega vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanije v Teheranu in enega najvišjih poveljnikov šiitskega gibanja Hezbolah Fuada Šukra v Bejrutu. Iran in njegovi zavezniki, vključno s Hezbolahom, so zagrozili z odzivom. Teheran vztraja, da ne želi stopnjevati napetosti v regiji, a meni, da je kaznovanje Izraela nujno za preprečevanje nadaljnje nestabilnosti.

 "Izrael je tisti, ki je izbral eskalacijo ... in ki je napadel Iran," je še dejal vodja Hezbolaha, ki uživa podporo Irana.

Hezbolah ima približno 150.000 raket, dronov in vodenih izstrelkov. V primerjavi z zadnjo vojno z Izraelom leta 2006 je gibanje svoj arzenal povečalo za približno desetkrat in bi lahko veliko močneje udarilo proti Izraelu.

Pred govorom Nasrale so nad Bejrutom danes letela izraelska vojaška letala in nad libanonsko prestolnico prebila zvočni zid, je poročala nacionalna tiskovna agencija NNA. Po navedbah varnostnih virov so izraelska letala letala na zelo nizki višini. Novinarji AFP so poročali o žvenketanju oken med glasnim pokom.

Izrael pod pritiskom, naj omeji svoj odziv na pričakovani napad Irana

Mednarodna skupnost si v zadnjem času prizadeva za umiritev napetosti med Iranom in Izraelom. Partnerji v regiji pod vodstvom ZDA pa so Izrael pozvali, naj se na morebiten napad Irana odzove zadržano, saj cilj ne sme biti vsesplošna regionalna vojna. 

"Dobro premislite, preden vrnete udarec. Končni cilj ni sprožiti vsesplošno vojno," se je po poročanju radiotelevizije Kan nadaljevalo sporočilo Izraelu.

Iran je sicer obsežen napad na Izrael izvedel že sredi aprila v odziv na napad na iranski konzulat v Damasku v Siriji. Po poročanju radiotelevizije Kan so ZDA, Velika Britanija, Francija, Katar, Egipt, Jordanija, Savdska Arabija, Združeni arabski emirati in Bahrajn takrat Izraelu pomagali odbiti napad Irana in večino izstreljenih raket sestrelili. Kot še dodaja Kan, bi lahko omenjene države znova pomagale Izraelu.