Tujina

Več tisoč ljudi se je poslovilo od 19 žrtev uničujočih poplav

Jablanica, 15. 10. 2024 17.04 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, N.V.
Komentarji
2

V Jablanici so v prisotnosti več tisoč žalujočih pokopali 19 žrtev katastrofalnih poplav in plazov, ki so v začetku meseca prizadele osrednji del Bosne in Hercegovine. Življenje je sicer skupno izgubilo 26 ljudi. V številnih krajih še naprej odpravljajo posledice neurja, samo v občini Jablanica pa je škoda ocenjena na 25 milijonov evrov.

"Vsak govor danes tukaj je odveč. Zbrali smo se, da naše brate in sestre pospremimo na boljši svet," je v nagovoru dejal poglavar islamske skupnosti v BiH Husein Kavazović, ki je vodil pogrebno molitev. Žrtve poplav in plazov so po slovesnosti pokopali na treh pokopališčih v Jablanici, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Prisotne je nagovoril tudi mostarski mufti Salem Dedović, poroča Klix.ba. "Hvala, da ste danes prišli, da z nami na dostojanstven način delite to bolečino in da naše Jablaničane in Jablaničanke pošljete v boljši svet. Borili so se, da bi rešili svoja življenja, nekateri med njimi pa so rešili tudi življenja drugih ljudi," je povedal.

V poplavah in plazovih, ki so prizadeli številne kraje v Hercegovini, je skupno umrlo 26 ljudi, poleg 19 v Jablanici še štirje v občini Konjic in trije v Fojnici. V Donji Jablanici so v ponedeljek našli truplo zadnje pogrešane osebe, eno osebo medtem še naprej iščejo v Konjicu.

Po prvih ocenah so poplave in plazovi v občini Jablanica povzročile za 50 milijonov konvertibilnih mark (25 milijonov evrov) škode, je povedal župan Damir Šabanović in dodal, da je bilo poškodovanih okoli 200 objektov. V Jablanici in Konjicu medtem še naprej odpravljajo posledice nesreče ter rešujejo težave z oskrbo z vodo in elektriko.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bagzii
15. 10. 2024 18.14
Kje pa je denar (milijarda če nakazana iz EU, 2,5 še bodo) pa prisilen prostovolji prispevek, ki se ga je uzakonilo še preden je bila znana škoda.. KJE JE ta denar, izgubil se po vsakem ministrstvu malo v proračunu-pa ga ma Golob in novinarji obraz se it kazat na predaje ključa, kjer ni država primaknila niti € pač pa vse podjetja in mali privatniki (največji sovražniki levice)-včasih sm jezen, imam na srečo službo v kateri uživam, ni 5000€ ampak grem delat z veseljem. Ne cem pa ali mi je zabavno ali žalostno poslušat iste ljudi, ki pluvajo po desnici čez pol leta jamrati nad davki, prispevki - mislim da nekaterim enostavno nikoli ne bo jasno. Res nikoli
Anion6anion
15. 10. 2024 17.34
+8
Naj počivajo v miru.