Tujina

V eksplozijah več tisoč ljudi ranjenih in devet mrtvih, umrla tudi desetletna deklica

Bejrut, 17. 09. 2024 17.14 | Posodobljeno pred enim dnevom

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.V., STA, K.H.
Komentarji
0

V Libanonu in določenih delih Sirije je skoraj istočasno eksplodiralo več sto pozivnikov, pri čemer so bili med drugim ranjeni člani militantne skupine Hezbolah ter iranski veleposlanik. Uradniki so s prstom pokazali na Izrael, saj da je šlo za prefinjen napad na daljavo. Ubitih naj bi bilo najmanj devet ljudi, okoli 3000 pa ranjenih, je sporočilo ministrstvo za zdravje. Iranski zunanji minister je množične eksplozije pozivnikov v Libanonu označil za teroristično dejanje. Medtem izraelska vojska in Hezbolah nadaljujeta z medsebojnimi napadi, v vasi Blida na jugu Libanona so bili ubiti trije ljudje, še dva sta bila ranjena.

Več videovsebin
  • Zaradi eksplozij je v Libanonu veliko ranjenih (Vir: AP)
    00:49
    Zaradi eksplozij je v Libanonu veliko ranjenih (Vir: AP)
  • Na več območjih v Libanonu eksplodirali pozivniki (Vir: AP)
    00:51
    Na več območjih v Libanonu eksplodirali pozivniki (Vir: AP)

Nekaj po 15. uri, so se pozivniki začeli segrevati, nato pa so nenadoma eksplodirali v žepih in rokah tistih, ki so jih imeli pri sebi. Največ eksplozij je odjeknilo v južnem predmestju Bejruta in regiji Bakaa na vzhodu Libanona, kjer je Hezbolah močno prisoten, ter v Damasku, kjer je bilo več članov Hezbolaha ranjenih, je za AP govoril libanonski vir pod pogojem anonimnosti. Umrli naj bi trije pripadniki Hezbolaha in 10-letna deklica, hči enega od borcev. Med ubitimi je tudi sin poslanca Hezbolaha. 

Iranska tiskovna agencija Fars, ki je povezana z revolucionarno gardo, je na svojem kanalu na Telegramu sporočila, da je med ranjenimi tudi Mojtaba Amani, iranski veleposlanik v Libanonu, vendar naj ne bi bil huje ranjen in njegova soproga.

Sirski observatorij za človekove pravice, ki ima sedež v Združenem kraljestvu, je sporočil, da je bilo v Siriji zaradi eksplozij ranjenih 14 ljudi. Največ naj bi jih bilo v Damasku in bližnjem podeželju, poroča Guardian.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Libanonsko ministrstvo za zdravje je bolnišnice v več regijah pozvalo, naj bodo v visoki pripravljenosti, vse državljane, ki imajo brezžične komunikacijske naprave, pa je prosilo, naj jih ne uporabljajo, dokler se ne raziščejo okoliščine eksplozij. Več bolnišnic na jugu države je že sprejelo številne ranjence, med katerimi so bili nekateri v kritičnem stanju. Bolnišnice državljane pozivajo k darovanju krvi. Pri zdravljenju in prevozu ranjenih pa sodeluje tudi več kot 30 reševalnih vozil libanonskega Rdečega križa.

V Bejrut so bile napotene tudi reševalne ekipe iz severnega Libanona. "Ekipe reševalcev, ki delajo na severu v središčih Tripoli in Kalamun, so se odpravile v prestolnico, da bi sodelovale pri reševanju in prevozu skupaj z različnimi agencijami," je sporočilo gibanje. 

Kdo stoji za napadom?

Vzrok eksplozij za zdaj še ni znan, po neuradnih informacijah pa naj bi Izrael napadel komunikacijske naprave, ki jih uporabljajo člani Hezbolaha. Eksplodirali so namreč novi pozivniki, ki jih je Hezbolah kupil v zadnjih mesecih, je za CNN poudaril libanonski varnostni vir. Nekdanji strokovnjak za strelivo britanske vojske je za BBC povedal, da so bile narave verjetno polnjene z 10 do 20 grami vojaškega eksploziva, skritega v ponarejeni elektronski komponenti. Ta bi se po besedah strokovnjaka vžgala s signalom, tako imenovanim alfanumeričnim besedilnim sporočilom. To povečuje možnost, da je Izrael še kako vedel za pošiljko pozivnikov, namenjenih Hezbolahu, in jih je pred dostavo uspel spremeniti, poroča AP.

Kasneje je gibanje v izjavi odgovornost za eksplozije pripisalo Izraelu. "Izraelski sovražnik je v celoti odgovoren za to zločinsko agresijo," je zapisala skupina in Izraelu zagrozila, da bo za dejanje "prejel pravično kazen". Predstavnik Hezbolaha je dejal, da so bile eksplozije posledica varnostne operacije in dodal, da so imeli pozivniki, ki so jih imeli člani Hezbolaha, litijeve baterije.

Eksplozije so sicer odjeknile le nekaj ur po tem, ko je izraelska agencija za notranjo varnost sporočila, da je preprečila poskus Hezbolaha, da bi s podtaknjeno eksplozivno napravo, ubil nekdanjega visokega izraelskega varnostnega uradnika.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Do incidenta sicer prihaja v času povečanih napetosti med Libanonom in Izraelom. Hezbolah in izraelske sile se že več kot 11 mesecev skoraj vsakodnevno spopadajo, v spopadih pa je bilo na libanonski strani ubitih že več sto ljudi. Tudi Izrael je ni odnesel brez žrtev, ubitih je bilo več deset ljudi, na obeh straneh meje pa razseljenih več deset tisoč ljudi. 

In ni prvič, da se Izrael poslužuje takšnih ukrepov. V preteklosti so že napadli borce Hamasa, ki so jim eksplodirali mobilni telefoni, po splošnem prepričanju pa naj bi Izrael stal tudi za napadom računalniškega virusa Stuxnet na iranski jedrski program leta 2010.

V Washingtonu so Iran pozvali, naj incidenta ne izkoristi za dodatno destabilizacijo regije. "Iran pozivamo, naj incidenta ne izkoristi za poskus vnašanja dodatne nestabilnosti in za dodatno povečanje napetosti v regiji," je dejal tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller. Kot je dejal, Washington v dogodek ni bil vpleten in o njem ni bil vnaprej obveščen, poroča AFP. 

ZDA sicer še naprej verjamejo, da je treba konflikt med Hezbolahom in Izraelom rešiti po diplomatski poti.

Iranski zunanji minister Abas Aragči je današnje množične eksplozije več sto pozivnikov v Libanonu označil za teroristično dejanje. Libanonskemu kolegu Abdalahu Bu Habibu je v telefonskem pogovoru izrazil sožalje ob incidentu ter mu ponudil podporo, je sporočilo zunanje ministrstvo v Teheranu. Za množične eksplozije je okrivil Izrael.