Tujina

39-letnik, ki bi na glasovnico raje napisal psa kot Trumpa: 'Bog pomagaj Ukrajini'

Washington, 16. 07. 2024 15.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

J. D. Vance. Za Evropo precej novo politično ime, nekoliko bolj znan je Američanom. A v EU zdaj mnogi menijo, da bi nas moralo skrbeti, da je Donald Trump za svojega podpredsedniškega kandidata izbral prav njega. Njegova stališča, ko gre za Ukrajino, čezatlantsko sodelovanje in protekcionizem do domače industrije so namreč zelo jasna – na prvem mestu so ameriški interesi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Veliki povratek Trumpa
    03:18
    Iz 24UR: Veliki povratek Trumpa
  • Iz SVETA: Kdo je kandidat za podpredsednika?
    02:57
    Iz SVETA: Kdo je kandidat za podpredsednika?

 

39-letni senator iz Ohia je po oceni Politica eden najbolj izolacionističnih članov republikanske stranke. Odločno nasprotuje uporabi več sredstev za pomoč Ukrajini, prav tako obsoja preveliko odvisnost Evrope od Združenih držav, ko gre za vojaške naložbe.

J. D. Vance
J. D. Vance FOTO: AP

Visoki uradik EU, ki je želel ostati anonimen, je za Politico deja, da je imenovanje Vancea "katastrofa" za Ukrajino – in posledično za Evropsko unijo. Seveda v primeru, da Trump, ki je pred dnevi preživel poskus atentata, dejansko zmaga na predsedniških volitvah. 

Čeprav je kritičen do Ukrajine, pa vseeno ne sme v Rusijo. Je namreč na seznamu politikov, ki imajo prepovedan vstop, ki ga je Rusija pripravila kot odgovor na Zahodne sankcije proti njenim državljanom. 

Vance je imel igral osrednjo vlogo v prizadevanjih, da bi v začetku tega leta v senatu zavrnili predlog zakona o pomoči Ukrajini. Na koncu poskus ni bil uspešen, a Vance je bil jasen: "Evropi in preostalim smo precej jasno povedali, da Amerika ne more v nedogled pisati praznih čekov."

V dolgem intervjuju za Politico na februarski münchenski varnostni, je Vance še bolj jasno povedal, zakaj meni, da ZDA ne bi smele še neprej pomagati Ukrajini. "Enostavno nimamo proizvodnih zmogljivosti, da bi podpirali kopensko vojno v Vzhodni Evropi za nedoločen čas. In mislim, da morajo voditelji to artikulirati svojemu prebivalstvu. Kako dolgo naj bi to trajalo? Koliko naj bi stalo? In kar je pomembno, kako naj dejansko proizvedemo orožje, potrebno za podporo Ukrajincem?"

Ob tem je Vance preskočil srečanje z Ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo ter dvostrankarsko skupino senatorjev ob robu konference. "Nisem si mislil, da se bom naučil česa novega," je bil njegov komentar. 

Zagovorniki pošiljanja pomoči Ukrajini medtem v ZDA argumente o zapravljanju zavračajo s trditvami, da ne gre za denar Kijevu, saj ga večina ne zapusti ZDA, ampak gre ameriškim podjetjem.

Vance, ki je nekoč služil pri marincih, prav tako meni, da bi morale ZDA spodbuditi Ukrajino, da sklene mirovni sporazum z Rusijo, in da bi moral biti Kijev pripravljen odstopiti ozemlje. "Končalo se bo tako, kot se je končala skoraj vsaka posamezna vojna: ko se ljudje pogajajo, se vsaka stran odpove nečemu, čemur se ne želi odreči. NIhče me ne bo prepričal, da se to lahko konča brez nekaterih ozemeljskih koncesij glede na meje iz leta 1991."

Ob tem pa zavrača pomisleke, da ozemeljske koncesije Ukrajine – kar je za Kijev sicer nepredstavljiv pojem – ne bi bile dovolj za ruskega predsednika Vladimirja Putina in da bi lahko bila ogrožena preostala Evropa.

"Če pogledate velikost ruskih oboroženih sil, če pogledate, kaj bi bilo potrebno, da bi osvojili celotno Ukrajino, kaj šele, da bi šli vse dlje proti zahodu v Evropo, mislim, da Putin ni pokazal nobene sposobnosti, da bi bil sposoben uresničiti te imperialistične cilje-  ob predpostavki, da jih ima."

"Bog pomagaj Ukrajini," na vse to pravi Timothy Ash, strateg za rastoče trge pri BlueBay Asset Management za NBC, potem ko je izvedel, da je Trump izbral Vancea. 

Opozoril je da je dejstvo, da bi Ukrajina brez vojaške podpore ZDA lahko izgubila vojno ali vsaj bistveno več ozemlja, kar bi lahko postavilo pod vprašaj obstoj države. "Vance in ostali bi se morali vprašati, kaj bi to potem pomenilo za Evropo in ZDA v smislu čezatlantske varnosti," je dodal Ash.

Ko je bil Trump še predsednik in seveda še ni bilo vojne v Ukrajini, je rohnel o nezadostnih obrambnih izdatkih evropskih držav. Podobnega mnenja je Vance, ki je aprila v govoru v senatu okrcal Evropo, ker ne namenja dovolj za obrambo.

"Tri leta so nam Evropejci govorili, da je Vladimir Putin eksistencialna grožnja Evropi. In tri leta se niso odzvali, kot da bi bilo to dejansko res," je dejal in okrcal predvsem Nemčijo, ker ni porabila dveh odstotkov svojega BDP za obrambo - znesek, ki so ga članice Nata sprejele kot skupni cilj.

Na tem področju se je sicer v zadnjem času marsikaj spremenilo. Obrambni proračuni držav se občutno večajo.

Se je pa le nekaj dni, preden je uradno postal podpredsedniški kandidat, obregnil tudi ob politične razmere v Veliki Britaniji: "Nedavno sem se pogovarjal s prijateljem in govorila sva o tem, kako je ena od velikih nevarnosti za svet seveda širjenje jedrskega orožja, čeprav Bidnove administracije to ne zanima. In spraševal sem se o tem, katera je prva resnično islamistična država, ki bo dobila jedrsko orožje. Razmišljala sva, morda je to Iran, morda Pakistan ... in se končno odločila, da je to morda pravzaprav Združeno kraljestvo, saj so oblast prevzeli laburisti."

Prav tako je protekcionist, ko gre za ameriško gospodarstvo. Je zagovornik ameriškega delavca, poudarja pomen ameriškega proizvodnega sektorja. Zato je pričakovati, da bo zagovarjal gospodarski preobrat navznoter in pritiskal na Kitajsko, prav tako naj bi od Evrope zahteval, da se približa ameriškemu položaju v razmerju do Kitajske.

Doslej je bila EU manj agresivna do Pekinga kot Združene države, ko gre za trgovino, saj je na primer uvedla manj stroge carine na kitajski uvoz električnih vozil kot ZDA.

Meni tudi, da bi morale biti ZDA veliko bolj agresivne pri uvajanju dajatev za različne industrije. Takšna opozorila so moteča za Evropsko unijo, ki si je pod Bidnovim predsedovanjem prizadevala pomiriti odnose med Brusljem in Washingtonom. Tudi tam so se sicer pojavljale težave, prav zaradi protekcionizma, h kateremu se je zatekel tudi Biden, a so se nato odnosi precej spremenili, ko sta se ZDA in EU združili v podporo Ukrajini. 

Trump je med svojim predsedovanjem sicer uvedel carine na evropski uvoz jekla in aluminija, zdaj je obljubil, da bo ponovno zaščitil ameriško industrijo, če bo novembra ponovno izvoljen. Izpostavil je prav Vanceove rezultate pri zaščiti ameriških delavcev, ko je v ponedeljek objavil svojo izbiro. "J.D. je imel zelo uspešno poslovno kariero na področju tehnologije in financ in zdaj, med kampanjo, se bo močno osredotočil na ljudi, za katere se je tako sijajno boril, ameriške delavce in kmete v Pensilvaniji, Michiganu, Wisconsinu, Ohiu, Minnesoti in drugod."

Vance je odraščal v Jacksonu v Kentuckyju in Middletownu v Ohiu. V svojih spominih iz leta 2016, "Hillbilly Elegy", je opisal otroštvo, prežeto z revščino in zlorabo. Vanceova mati se je borila z odvisnostjo od mamil, zato je mnoga svoja formativna leta preživel pri babici.

 

Vance je star 39 let. Če bi bil izvoljen, bi bil najmlajši podpredsednik po Richardu Nixonu. Njegov rojstni dan je 2. avgusta 1984.

 

Vance se je po srednji šoli pridružil korpusu marincev in služil tudi v Iraku.

 

Vanceova žena, Usha Vance, dela za odvetniško pisarno s sedežem v San Franciscu in Washingtonu. Spoznala sta se kot študenta na pravni fakulteti Yale in se poročila leta 2014, eno leto po tem, ko sta diplomirala.

 

Par ima tri majhne otroke: Ewana, Viveka in Mirabel.

 

Vance in njegova družina živijo v soseski East Walnut Hills v Cincinnatiju. Senator je lani kupil tudi 1,5 milijona dolarjev vredno hišo v Aleksandriji v Virginiji.

 

Vance je bil prvič izvoljen v ameriški senat leta 2022, potem ko je premagal nekdanjega demokratskega predstavnika Tima Ryana.

 

Vance je leta 2016 odkrito kritiziral Trumpa, ko so analitiki skušali uporabiti njegove spomine, da bi razložili priljubljenost Trumpa pri belih volivcih s podeželja. Ocenil je celo, da bi bil Trump lahko "ameriški Hitler", ga označil za škodljivega in ga primerjal z opioidi. Leta 2016 ni glasoval za Trumpa. V nekem intervjuju za NPR se je pošalil, da bi raje napisal svojega psa na glasovnico, kot da bi glasoval za Trumpa ali Hillary Clinton. "Mislim, da bom volil tretjo stranko, ker ne morem prebaviti Trumpa. Mislim, da je škodljiv in vodi beli delavski razred v težave."

 

Ko se je pripravljal na kandidaturo za senat leta 2022, pa je obrnil ploščo, izbrisal kontroverzne tvite in pripisal Trumpu priznanje za delo, ki ga je opravil na položaju. Zagotovil si je Trumpovo podporo na kaotičnih volitvah in je zdaj eden najzvestejših zaveznikov nekdanjega predsednika.

 Vance po mnenju ameriških analitikov pooseblja tako imenovano novo desnico, populistični konzervativizem, ki zavrača številne tradicionalne republikanske poglede. Med drugim nasprotuje morebitnim znižanjem socialne varnosti.

Del Vanceovega dela v senatu je bil dvostrankarski. S senatorjem Sherrodom Brownom je predstavil zakon o varnosti na železnici po iztirjenju vlaka v Ohiu. Sodeloval je tudi s senatorko Massachusettsa Elizabeth Warren pri zakonodaji, po kateri naj bi vodilni delavci odgovarjali za propadle banke.

Hkrati številni njegovi drugi predlogi zakonov odražajo konzervativna stališča. Vance nasprotuje, da bi mladoletnikom ponujali podporo pri spreminjanju spola ter predlaga odpravo programov raznolikosti v zvezni vladi.

Vance nasprotuje splavu in pogosto pravi, da bi morala vlada poiskati načine za spodbujanje ljudi k rojevanju otrok. Je pa v decembrskem intervjuju za CNN dejal, da morajo republikanci "sprejeti, da ljudje ne želijo popolne prepovedi splava." Sam tako podpira dostop do zdravila za splav - mifepristona.

KOMENTARJI (346)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravkob
17. 07. 2024 10.31
+1
Vsebina je ok. Končanje vojne v Ukrajini, proti lgbt, predpostavljam tudi konec zelene agende, same dobre stvari. Značajsko je pa Trump problematičen. Ampak imamo polno evropo značajev, pa vsi vojni hujskači, uničevalci gospodarstva, nacionalne identitete, lgbt, totalna destrukcija družbe.
Pure
17. 07. 2024 08.50
-1
upam da zmaga ampak naj tudi vse vojake ki so na eu tleh odpelje domov...na tisoče jih je samo v nemčiji...ne rabimo jih lahko poskrbimo sami zase...aja s res...to pa ne bo šlo k smo molzna krava ameriki....nakladajo...rabijo nas bolj kot mi njih zato so tukaj že od leta 44
simc167
17. 07. 2024 08.14
-1
Tudi jaz bi raje obkrožil psa kot to oranžno ogabo.
kor22
17. 07. 2024 08.13
+2
Bomo se ze okrepili evropejci, zmogljivosti in znanje mamo dosti vecje kot usa, bomo se pa potem povezali z kitajci, oni se pa naj j….
Kostolomac
17. 07. 2024 08.02
-3
Torej je grozen, ker bo končal vojno? Smešni ste mediji..
lakala28
17. 07. 2024 08.33
-1
Končal vojno ali nagradil okupatorstvo in napad na suvereno državo? Hinavec na kubik. Torej bodo tudi Taiwan pustili pri miru, da ga Kitajci pohopsajo? E, pa malo morgen.
kor22
17. 07. 2024 09.03
-2
Koncal vojno? Odvzel moznost da se en narod brani pred drugim narodom
Zgubica Ukrajini...
17. 07. 2024 11.17
+1
Kaj je problem? Tudi suverena Srbija se je morala odpovedati Kosovu, pa suverena Sirija Idlibu...
ecoliqua
16. 07. 2024 21.58
+1
Pajac po domaće
Skunk Works
16. 07. 2024 21.55
-2
Po novem je na zahodu demokracija to, da so vsake toliko »svobodne in demokratične« volitve na katerih zmagajo levičarji....Če se to ne zgodi, se razbija in požiga po mestih, dokler ali desnica ne odstopi, ali se razpišejo nove volitve....Še raje pa se stvar "uredi" pred volitvami, (Fico, Trump, Šinzo Abe), da ni kasneje kakšnih presenečenj,.......Kajti za ubranitev takšne leve "DemoNkracije" so dovoljena vsa sredstva....No tej čudoviti DemoNkraciji se sedaj vedno bolj upira ostalih 5/6 človeštva in se zbira v BRICS in ŠOS..
Skunk Works
16. 07. 2024 21.55
-1
Eni tukaj sprašujejo, da če zrežiraš atentat na sebe, ali je potem dober rezultat na volitvah zagotovljen….Tega ne vem, vem pa, da če si desničarski kandidat na volitvah na zahodu in ti zelo dobro kaže, je atentat zagotovljen..…
komarec
16. 07. 2024 21.28
+3
To tudi mene čudi za kaj bog ne pomaga Ukrajini?
Bolcn
16. 07. 2024 21.53
+1
Zgubica Ukrajini...
17. 07. 2024 11.18
+0
LinaAnil
16. 07. 2024 21.26
+5
Spregledal je. To še čakamo pri naših levičarjih, ki so glasovali za "vrhunskega menedžerja".
Dark Knight
16. 07. 2024 21.29
+6
Spodaj poglej srebrnega, takim ni pomoči.
simc167
17. 07. 2024 08.15
+0
😁😁😁, je spregledal kot naš pukljasti krokar
SREBRNIBREG.
16. 07. 2024 21.17
-7
Marela spet skače pod mojimi komentarji katere mi je seveda nesmiselno brati.
SREBRNIBREG.
16. 07. 2024 21.18
-6
Ẓ̌e zdavnaj sem končal brati izlive njegovih frustracij pod tisočerimi nicki.
Dark Knight
16. 07. 2024 21.20
+4
Ce kdo, si ravno ti tisti zafrustrirani in z vec nicki, sam poglej se kaksne pišeš. Rabiš strokovno pomoč, ce ni že prepozno.
Dark Knight
16. 07. 2024 21.21
+4
PS, hvala ti za vse minuse, ki mi jih dajes iz tvojih profilov. Bumba.r levaški 😅😅😅
Dark Knight
16. 07. 2024 21.15
+0
Srebrni pokvarjenec, sproti si izmišljuješ in nabijas v tri krasne. Mrs levak
viking76
16. 07. 2024 21.37
-1
Julijann
16. 07. 2024 21.08
-1
Kaj ko bi še EU imela koga, kateremu bi bila ta na prvem mestu.
Uporabnik1921539
16. 07. 2024 21.05
-1
izvrsten kandidat.Morda bo pa res prisel cas,ko se bodo v USA zanimali zase.Pa kaksna Ukrajina???Pozabite.Kat je rusko je rusko
Omas1313
16. 07. 2024 21.04
+6
Končno nekdo z malo pameti…
SREBRNIBREG.
16. 07. 2024 20.59
+0
Morda bom kdaj imel voljo in prilepil nakladanje in pljuvanje po Trumpu s strani janšistov. Sedaj jim je pa naenkrat dober čeprav je na strani Putina in proti Zelenemu. So torej janšisti obrnili ploščo in bodo na isti strani kot jaz in Trump?
Dark Knight
16. 07. 2024 21.10
+3
Pa kaj je stabo?? Trump ni na nobeni strani. On je za končanje vojne in pika! Sproti si iumišljuješ in izkrivljas dejstva za namen tvojega levaskega zahebavanja. Mrs levak
Rainbow warrior
16. 07. 2024 20.58
+4
Vsaj eden pameten ki ni podlegel blebetanju o ubogi Ukrajini in dal na prvo mesto svojo državo, ne pa tako kot naši posranci,ki pošiljajo tja milijone, doma pa reveži.
Luigi Taveri II.
16. 07. 2024 20.57
+1
Zelenski ve,kam vse to vodi, zato je zahteval, da se Putin udeleži mirovnih pogajanj...Pajac.
Dark Knight
16. 07. 2024 20.54
+0
Srebrni nakladač si je spet nekaj izmislil in bo zdaj to nabijal nonstop.
SREBRNIBREG.
16. 07. 2024 20.39
+1
Zanima me kaj je po mnenju kletnih sedaj Trump. Je desničar ali levičar? Namreč do sedaj so hvalili Joa kateri je prijatelj Zelenega, sedaj so pa začeli hvaliti Trumpa kateri je prijatelj Putina.
Dark Knight
16. 07. 2024 20.51
-3
Kdaj je kdo od desnih hvalil Bideja? Ne nabijaj.
Bagzii
16. 07. 2024 21.57
+1
Sem sem desničar-bolje zmerno konzervativen, nisem Janšist-ker tam lahko imaš samo eno mnenje sem pa VEDNO bil proti Zelenskemu ki je za milijarde žrtvoval že milijo mož...bo šlo, nekateri ne podpiramo 'celotnega paketa oz ene strani' če pa sam samo kimaš Golobu in verjameš da bi si vlada drznila upravljati z zasebnimi stanovanji pa izvoli..naiven si