Tujina

V Vietnamu pod plazovi po pustošenju tajfuna številni mrtvi

Hanoj, 08. 09. 2024 15.34 | Posodobljeno pred 8 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Število smrtnih žrtev tajfuna Yagi v Vietnamu, ki je v soboto prizadel severni del te azijske države, je naraslo na najmanj 14. Tajfun, ki je medtem oslabel v tropsko nevihto, je v državi odkrival strehe in sprožil zemeljske plazove. Pod plazom na severozahodu države je umrlo šest ljudi, drugod je zemeljska gmota pokopala štiričlansko družino.

V zemeljskem plazu v mestu Sa Pa v gorovju Hoang Lien Son na severozahodu države, ki ga je po prihodu tajfuna prizadelo močno deževje in silovit veter, je umrlo šest ljudi, med njimi novorojenček in enoletni deček, je povedal lokalni uradnik.

V provinci Hoa Binh na severu Vietnama pa je plaz pod seboj pokopal štiričlansko družino, potem ko se je zaradi močnega deževja pobočje zrušilo na njihovo hišo, so poročali vietnamski mediji.

Yagi je v soboto dosegel sever Vietnama, kjer je za sabo pustil uničenje. Močni sunki vetra so odkrivali strehe in podirali drevesa, številne ladje in čolne je potopilo ali odplavilo na morje.

Več predelov Hai Phonga, tretjega največjega mesta v Vietnamu, ki leži v delti Rdeče reke, je poplavilo, zaradi poškodovanih daljnovodov je zmanjkalo je elektrike, so danes poročali novinarji francoske tiskovne agencije AFP.

Tajfun je pred tem pustošil tudi po južni Kitajski in Filipinih, v obeh državah je terjal skupno najmanj 24 življenj.

Gre za najmočnejši tajfun na tem območju v več kot desetletju. S seboj je prinesel obilne padavine in močne sunke vetra s hitrostmi nad 200 kilometrov na uro. Tajfun je medtem po podatkih vietnamskih meteorologov oslabel v tropsko nevihto, poroča AFP.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.