Tujina

V Ukrajini ubit britanski svetovalec za varnost agencije Reuters

Kijev, 26. 08. 2024 06.50 | Posodobljeno pred 18 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanec, ki je delal za tiskovno agencijo Reuters, je bil ubit v napadu na hotel v mestu Kramatorsk na vzhodu Ukrajine. V bolnišnici sta tudi dva novinarja.

Ryan Evans, ki je delal kot svetovalec za varnost pri agenciji Reuteres, je bil ubit, po tem, ko je raketa v soboto zadela hotel Sapphire, kjer je bival kot del šestčlanske ekipe, je sporočil Reuters. 38-letni Evans, nekdanji britanski vojak, je z Reutersom sodeloval od leta 2022 in je svetoval novinarjem o varnosti po svetu, vključno z Ukrajino, Izraelom in tudi na olimpijskih igrah v Parizu. Njegovo truplo so reševalci izpod ruševin izvlekli v nedeljo zvečer, 19 ur po napadu, ki je uničil hotel in poškodoval še najmanj en stanovanjski objekt.

Ryan Evans
Ryan Evans FOTO: AP

Po napadu sta na zdravljenju v bolnišnici tudi dva novinarja, eden izmed njiju je huje poškodovan. "Zbiramo več informacij o napadu, vključno s sodelovanjem s tamkajšnjimi oblastmi, in podpiramo svoje kolege in njihove družine," so sporočili z Reutersa.  "Ryanovi družini in ljubljenim izrekamo globoko sožalje. Ryan je pomagal številnim našim novinarjem pri pokrivanju dogodkov po vsem svetu, strašno ga bomo pogrešali," so zapisali. 

Dva hospitalizirana novinarja sta državljana Ukrajine in ZDA, eden je huje ranjen. Lažje poškodbe je v napadu utrpela tudi poljska novinarka revije Tygodnik Powszechny, navaja španska tiskovna agencija EFE. Kramatorsk se nahaja okoli 20 kilometrov od enega najaktivnejših delov fronte v Donbasu in je redno tarča ruskih napadov, poroča STA.