Tujina

V Tbilisiju množični protesti v podporo Sakašviliju

Tbilisi, 09. 11. 2021 09.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Ma.Ko.
Komentarji
6

Na ulicah gruzijske prestolnice se je v ponedeljek zvečer zbralo več deset tisoč ljudi, ki so izražali podporo zaprtemu nekdanjemu predsedniku Mihailu Sakašviliju. Tega so po tednih gladovne stavke v ponedeljek premestili v zaporniško bolnišnico, od koder je sporočil, da se boji za svoje življenje.

Ob vzklikanju Sakašvilijevega imena se je v večernih urah na osrednjem trgu v gruzijski prestolnici zbralo okrog 40.000 ljudi. "V Gruziji se začenja množično, trajno protestno gibanje, ki se ne bo ustavilo, dokler ne bo Mihail Sakašvili osvobojen in bodo sklicane svobodne in predčasne volitve," je zbrane nagovoril vodja opozicijskega Združenega narodnega gibanja (UNM) Nika Melia.

Protestniki so se nato sprehodili po mestu do sedeža kabineta predsednika vlade Iraklija Garibašvilija in napovedali blokado stavbe. Pred poslopji vladnih stavb naj bi bilo sicer nameščenih več sto policistov.

Pridržali so ga po vrnitvi iz izgnanstva v Ukrajini

Sakašvilija, ki je bil predsednik države med letoma 2004 in 2013, so aretirali 1. oktobra, ko se je vrnil iz izgnanstva v Ukrajini. Obtožili so ga nezakonitega vstopa v državo.

Njegovo pridržanje je še poslabšalo politično krizo, ki je izbruhnila lani, potem ko je opozicija trdila, da so volitve, na katerih je zmagala stranka Gruzijske sanje, zaznamovale nepravilnosti.

Po 39 dneh gladovne stavke premeščen v zaporniško bolnišnico

Sakašvili, ki svoje priprtje označuje za politično motiviran pregon, se je sicer v zaporu odločil za gladovno stavko. Oblasti so ga včeraj po 39 dneh zavračanja hrane premestile v zaporniško bolnišnico, čeprav je sam zahteval, da ga zdravijo v civilni bolnišnici.

Kot je nato zatrdil v pismu, ki ga je objavil prek svojega odvetnika, se boji za svoje življenje in verjame, da je bila premestitev v resnici izvedena zato, da bi ga ubili. Sporočil je še, da so ga varnostniki v zaporu "verbalno zlorabljali, ga udarjali v vrat in ga po tleh vlekli za lase".

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HujUkropiji
09. 11. 2021 13.42
+0
Dajte raje poročat o protestih proti koronafašizmu po vsej Evropi. Resistenza!!
Generacija56
09. 11. 2021 12.54
+2
Niti v najbolj divjih sanjah si človek ne more zamisliti, kako zblojeni ljudje živijo v nekih državah, ki se jim celo uspe povzpeti na oblast! Tudi Stalin je bil namreč Gruzijec. Hitler Avstrijec, a uspelo se mu je povzpeti na oblast v Nemčiji.... No, potem naš problem ni videti tako hud....
SmiselZivljenja
09. 11. 2021 12.04
+1
Gruzijska posla. V enem trenutku so si celo umislili, da lahko napadejo Rusijo, češ njim leđa drži ZDA...
MiskoPol
09. 11. 2021 11.32
+2
A je kje v svetu kak politik, ki je zaprt zaradi kriminala ali so vsi le politični zaporniki? Tonin sicer za Janšo pravi, da je bil politik v zaporu, a to je bilo že davno. Morda ga je mama podučila, da se tako grdo ne sme govoriti in danes govori čisto drugače.
MihaGliha
09. 11. 2021 10.14
+1
se je popolnoma sam odločil protestirat ,in sam sebe ogroža
User2003936
09. 11. 2021 09.57
-2
Ni čudno, da Putin podpira diktaturo v ruskem satelitu, čudno je, da ima Lukašenko sploh kakršnekoli somišljenike in podanike.