Tujina

V Srbiji in Črni gori na več delih presahnila reka Ibar, ribiči rešujejo ribe

Beograd, 09. 09. 2024 10.45 | Posodobljeno pred 7 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
6

Na območju ob meji med Črno goro in Srbijo je zaradi dolgotrajne suše na več delih presahnila reka Ibar, ki velja za eno od pomembnejših rek na Zahodnem Balkanu. V akcijo reševanja rib so se vključila tako različna društva kot lokalni prebivalci, poročajo srbski in črnogorski mediji. Območju grozi tudi ekološka katastrofa zaradi smeti.

Pristojne službe, društva in prostovoljci se na severovzhodu Črne gore in jugozahodu Srbije že več dni spopadajo s poginom rib zaradi presahle reke Ibar.

Razmere so po navedbah Seada Hota iz občinskega sveta srbskega mesta Tutin težke, ker je reka Ibar na tem delu skoraj popolnoma presahnila.

"Različne službe so se organizirale, da bi rešili čim več rib. V tem trenutku smo predstavniki občine, gorske reševalne službe, rafting kluba in ribiškega društva ter prebivalci uspeli rešiti večino rib ter jih izvleči iz tega tukajšnjega dela in prenesti v drugi del reke, kjer po besedah domačinov reka redko presahne," je v nedeljo za srbsko tiskovno agencijo Tanjug pojasnil Hot.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Da je stanje izjemno slabo, je v petek za srbski časnik Kurir opozoril tudi eden od ribičev, ki že več dni rešujejo preživele ribe.

O podobnem stanju poročajo tudi iz Črne gore, predvsem iz občine Rožaje. Pristojni so za črnogorsko javno radiotelevizijo RTCG že pred dnevi izrazili skrb, da bi zaradi dolgotrajne suše lahko presahnili tudi drugi deli reke.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dodaten problem predstavlja še nizek nivo umetnega jezera Gazivoda, v katerega se v srbskem kraju Ribariće izliva Ibar. Pričakovati je tudi, da bo s prihodom sezonskih padavin prišlo do nove ekološke katastrofe in da bo do jezera naplavilo tone odpadkov, ki jih iz Rožaj nosi reka, še navaja Tanjug.

Reka Ibar izvira v Črni gori ter teče tudi skozi Srbijo in Kosovo. Dolga je več kot 270 kilometrov, pomembna pa je za kmetijstvo, rudarstvo in industrijo v regiji.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cekinar
10. 09. 2024 09.12
+1
kak pa kej niška Morava?
flojdi
09. 09. 2024 18.47
+1
Boge ribice.in Lepo da jih resujejo.
kolo1982
09. 09. 2024 15.20
Reka? Izgleda kot potok.
BeeHappy
09. 09. 2024 14.12
-1
Karma kaj češ.
jedupančpil
09. 09. 2024 11.31
-7
slav?ek23
09. 09. 2024 11.46
-5