Tujina

V Sloveniji prijeta ruska vohuna izmenjavo označila za teater, ki bi se mu lahko izognili

Moskva, 05. 08. 2024 22.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ruska vohuna sta v ekskluzivnem intervjuju za rusko državno televizijo razkrila podrobnosti o tem, kako je potekala izmenjava. Povedala sta, da ju je v slovenskem zaporu obiskoval pripadnik ruske obveščevalne službe. Ker sta morala paziti, da se ne razkrijeta, je družina ves čas govorila v španščini – celo do te mere, da sta sama pozabila govoriti rusko. "Ne razmišljaš v jeziku. Ves čas se nadzoruješ. Ko smo prišli sem, smo ugotovili, da ne znamo govoriti, sploh ne znamo ruskega jezika," je dejala Anna Dulceva.

Artjom Dulcev in Anna Dulceva
Artjom Dulcev in Anna Dulceva FOTO: Posnetek zaslona

Po vrnitvi v domovino sta ruska obveščevalca Artjom Dulcev in Anna Dulceva v ekskluzivnem intervjuju za rusko državno televizijo Rossiya TV delila podrobnosti o nedavni zgodovinski izmenjavi ujetnikov med ZDA in Rusijo. Intervju je potekal na dan, ko je njun sin praznoval svoj deveti rojstni dan. To je bil sicer njegov prvi rojstni dan, ki ga je praznoval v domovini in z zavedanjem, da je Rus. 

Otroka sta namreč šele na letalu na poti v Rusijo izvedela, da nista Argentinca, pač pa Rusa. "Otrokom sva povedala, da smo Rusi, da sta Rusa, da smo Dulcevi," je dejala. Hči je začela jokati, sin pa se je odzval bolj umirjeno, a zelo pozitivno, je dodal Atrjom. 

Par je v pogovoru razkril, da jima je, ko sta bila v slovenskem zaporu, argentinska stran želela odvzeti otroke. "Da bi lahko bili otroci dodeljeni v rejniško družino. Toda čutili smo, da je slovenska obveščevalna služba prav tako storila vse, kar je bilo mogoče, da bi otroke obdržali v Sloveniji, da bi bili skupaj," je dejala Anna. Dodala je, da sta čutila pritisk na Slovenijo s strani obveščevalnih služb drugih držav, še posebej agentov ameriške Centralne obveščevalne službe (CIA). 

Povedala sta, da so jima pazniki slovenskega zapora dovolili komuniciranje z otrokoma. Starša sta jima celo pomagala pri domačih nalogah in pri pripravi na tekmovanja. 

Dulcev je dejal, da sta medtem ko sta bila zaprta v tujini, čutila ogromno podporo ruskega predsednika Vladimirja Putina in ruske obveščevalne službe (SVR). Razkril je celo, da ju je v zaporu obiskoval pripadnik SVR. "Na enem od teh sestankov nam je prenesel pozdrave predsednika," je razkril ruski vohun in dodal, da jima je zagotovil, da Putin in SVR počneta vse, kar je v njihovi moči, da ju spravijo na prostost. 

Ruske posebne službe so postavile pogoj za izmenjavo: da se otroka vrneta skupaj s staršema. 

Artjom Dulcev in Anna Dulceva
Artjom Dulcev in Anna Dulceva FOTO: Posnetek zaslona

Prevoz družine iz Slovenije v Turčijo je organiziralo ameriško veleposlaništvo. V Ankari, kjer je potekala izmenjava, so najprej vse Ruse dali na en avtobus, sta zaupala novinarju Vitaliju Karmazinu. "Njega so posedli samega, ločeno, obkrožen je bil s petimi predstavniki posebnih služb iz različnih držav," je povedala Anna.

Artjom je dejal, da se mu je izmenjava zdela kot teater, ki bi se mu lahko izognili. "Čelada, lisice pripete za pas, barvne hlače. Ampak to je bil njihov cilj – narediti šov," je prepričan. 

Par je povedal tudi, da je že na letalu v domovino vladalo vzdušje podpore in da so jih ruski specialci ves čas spraševali, ali kaj potrebujejo. Na letališču Vnukovo jih je osebno pričakal ruski predsednik in jim čestital ob vrnitvi v domovino. 

"Najpomembnejša nam je družina in to nas drži skupaj. Družina je tudi država," je dejal Artjom. 

V Sloveniji sta bila Dulceva znana kot Ludwig Gisch in Maria Mayer Muñoz iz Argentine. Njuna otroka sta se rodila v tej latinskoameriški državi in sta bila vzgajana kot špansko govoreča katolika. Družina je pred prijetjem živela v Ljubljani, Anna je bila pod krinko lastnica umetniške galerije, Artjom pa ustanovitelj IT start-upa. Prijeli so ju po namigu CIA, ko sta otroka odšla v šolo. 

Artjom Dulcev in Anna Dulceva
Artjom Dulcev in Anna Dulceva FOTO: Posnetek zaslona

Otroka se morata povsem od začetka spoznavati z rusko kulturo in ruskim jezikom. A tudi starša imata po toliko letih pretvarjanja, da sta Argentinca, težave z materinščino. "Ne razmišljaš v jeziku. Ves čas se nadzoruješ. Ko smo prišli sem, smo ugotovili, da ne znamo govoriti, sploh ne znamo ruskega jezika," je pojasnila Anna. Kot primer je navedla, kako je svoji mami po telefonu sporočila, da so prišli domov. Na list si je zapisala sporočilo v ruščini in ga nato prebrala, a ko ji je mama začela postavljati vprašanja, se je zjokala, saj ji ni znala odgovoriti. "Preprosto postaneš druga oseba in razmišljaš v drugem jeziku," je dodal Artjom. 

Par je novinarju razkril tudi, da sta se spoznala v diskoteki, se kmalu poročila, nato pa zaradi svojega dela izginila. 

Novinar ju je vprašal tudi o občutkih, ko je letalo pristalo na ruskih tleh. Anna je povedala, da je najprej zagledala častno stražo in začela jokati. "Čutila sem ogromno hvaležnost naši državi, ogromno hvaležnost Vladimirju Vladimiroviču."

Priznala je, da sta bili zadnji dve leti zanju zelo težki. "Niti za trenutek nismo podvomili, da nas je država pozabila, da za nami stojita Rusija in služba, in da bo na koncu vse v redu. Da bomo skupaj. Ena velika družina. Tako se je tudi zgodilo," pa je dejal Dulcev. 

Otroka sta se po besedah staršev v nekaj dneh že naučila nekaj fraz v ruščini. Oče je dejal, da sta ju otroka, potem ko sta jima povedala, kdo so in da se vračajo domov, vprašala, ali lahko tudi onadva postaneta vohuna. Na vprašanje, kaj sledi po vrnitvi, je par dejal, da se bodo najprej spočili, nato pa nameravata nadaljevati svoje delo in to je – služiti Rusiji.

KOMENTARJI (207)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sickk 2
07. 08. 2024 19.55
+2
Slevenija je ceu teater..z golobom al pa ivanom lopovskim na celu...
Janez23
06. 08. 2024 19.26
+0
Me zanima kako bo postopala Rusija, če bi slovensko družino ujela, kako vohuni v Rusiji, te informacije pa si potem Slovenija izmenjuje z ZDA. Zagotovo bi cela družina padla skozi okno najvišje stavbe v Moskvi.
pravica1
06. 08. 2024 19.43
+1
Zaprti bi bili, kot pri nas. Drugače nebi imeli kaj menjavat.
SREBRNIBREG.
06. 08. 2024 19.26
-6
Vedel sem, da je to ameriška svinjarija. Škoda, ker naši politiki ne razmišljajo s svojo glavo pa naj bodo desni ali levi ampak se prodajo tujcu, da nam na domači zemlji komandira.
proofreader
06. 08. 2024 19.11
+6
Koliko tega denarja so prejeli skrajno levi protivladni protestniki pod prejšnjo vlado?
St. Gallen
06. 08. 2024 19.14
+8
toliko, da so prodali kolesa in si kupili avte
Mozart60
06. 08. 2024 18.48
+3
Njuni slovenski soigralci so bili verjetno posamezniki zaposleni v našem parlamentu,oziroma kakšni strici iz ozadja skratka sami poštenjaki.
brabusednet
06. 08. 2024 18.36
+7
A na obisk v zapor pa kar tajni agent na obisk.To smo neka država vredna zaupanja hhhhaaaa.
sosed5
06. 08. 2024 18.36
+0
Najbolj butasto je, da komentirate o politiki, nimate pa pojma, kako strokovno tezko je, vohuna prijeti in obsoditi, kot je to bilo v sloveniji. Vazno je, da ima veliki vodja spet neko kost za glodat, ker o drugem tak nima niti najmanjsega pojma, aja razen mesat drek, ja jato pa zna!!!
proofreader
06. 08. 2024 19.10
+2
Poplavljenci čakajo že eno leto na državo. Za izmenjavo vohunov in morilcev pa sodnik prekine dopust in v par minutah vse uredi.
schrodingerScat
06. 08. 2024 18.32
+5
Konec dober, vse dobro. Otroka bosta koncno lahko spregovorila v maternem jeziku.
Eurojackpot
06. 08. 2024 18.00
+8
Mene bolj zanima njun teater pred dec/22. Predvsem pa, kdo so bili njuni slovenski soigralci.
Pejnovrt
06. 08. 2024 17.54
+1
Ani šarec mel neke intervjuje v preteklosti z tem dvema
MarkoJur
06. 08. 2024 17.53
+1
Je bil res teater in prikaz, da nismo suvereni. amer ukaže golobu, dej aretiraj mi dva Rusa... Zdej mu je rekel, dej, izpusti ju, da jih jaz zamenjam za svoje zapornike, obtožene Bog ve česa... Naše lastne ustave, kot, da je ni....
jank
06. 08. 2024 17.06
+3
To je še en dokaz, da je mogoče tudi človeka z intelektom pretvoriti v programirani hodeči stroj, ki je samo posvečen nalogi, brez kalkulacij.
patogen
06. 08. 2024 16.59
+3
Prej bi sklepal, da so ju v Sloveniji aretirali, ker sta bila Argentinca in ne Rusa. Saj imajo slovenski levičarji tradicionalno sovražnike v Argentini. In da se tajni ruski agenti sprehajajo po zaporih, se ne gre čuditi v povezavi z Rusko kapelico.. "Narediti po slovensko" je res sinonim za neko smotanost in nesposobnost.
lakala28
06. 08. 2024 16.58
+6
Poleg tega, da sta vohuna, sta udi patološka lažnivca. Itak, v rok. službe. A rusko, da sta pozabila? Ob pogledu na putlerja pa spregledala kot slepec, a ne in se spomnila? Svašta. Napišite rajši, da putler praznuje, ker se je rešil političnih desidentov in to na naš račun in domov spravil svoje plačance za svoje zblojene načrte.
Zmaga Ukrajini...
06. 08. 2024 19.49
+2
Nč bat. Vsekakor sta prišla na svoje. Vprašanje, če ne bi bilo zanju bolje, da bi ostala v slovenskem zaporu. Moskviči so stopili na zelo težko in trnovo pot, ki ji ne bosta ubežala niti tadva "upokojena" privilegiranca. Temu lahko rečeš karma,... ali "v kozmosu se na koncu vse izravna". Brez skbi, ta bedakića bosta še močno pogrešala Slovenijo.
oježeš
06. 08. 2024 16.56
+6
Lahko bi bila vesela, da pri nas sploh ni zaporov, ampak hotelske namestitve. Zapori so recimo v Peruju, Afganistanu in podobnih državah. Kot prijeta vohuna, sta jo pri nas predobro odnesla. Nekateri sploh niso vohuni, pa jih v Rusiji zaprejo za precej let. Da sta sama precej let ustvarjala teater, pa niti pomislita ne.
FlatyEric
06. 08. 2024 16.54
+4
Rusi bi se lahko kaj naučili. Medtem ko oni kradejo ukrajinske otroke, je zahod tema dvema otroka pustil. Kdo je zdaj baraba?
brabusednet
06. 08. 2024 16.02
+14
Nism vedel,da pri nas lahko vohuni obiskujejo vohune v zaporu.Bi rad vedel,kako je z obiski takih v Rusiji verjetno zelo demokratično.
proofreader
06. 08. 2024 15.59
+6
Se že kaj ve, kaj Golob dobi za nagrado?
FlatyEric
06. 08. 2024 16.55
+5
lakala28
06. 08. 2024 16.55
-6
... jajotu pod trtico. Ja, to pa je nagrada! Neprecenljivo.
marker1
06. 08. 2024 17.01
+7
kiropraktik
06. 08. 2024 19.44
proofreader
06. 08. 2024 15.57
+7
So Golobovi pozabili naše medije obvestiti, da je izmenjava tajna? V demokratičnih ZDA zaradi predčasne objave odpuščajo novinarje, pri nas pa so mnogi že prej objavljali.
myomy
06. 08. 2024 15.57
+6
Glavno, da ameriški vohuni prisluškujejo slovenskim politikom, podatke pa pošljejo Hrvatom zato, da dobijo Piranski zaliv in Sloveniji preprečijo direktno povezavo z odprtim morjem. Bravo naši. B-E-E-E-E-E-E-E-E-E-E-E-E-E-E-E-E ...
MarkoJur
06. 08. 2024 17.55
+3
Če imaš amere za prjatla, sovražnika sploh ne rabiš