Tujina

V ruskem zaporu umrla ukrajinska novinarka

Kijev, 11. 10. 2024 11.14 | Posodobljeno pred 33 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ukrajinska novinarka Viktorija Roščina, ki je poročala o življenju na ukrajinskih ozemljih pod rusko okupacijo, je umrla v ruskem zaporu, je sporočil vodja ukrajinskega koordinacijskega štaba za ravnanje z vojnimi ujetniki Petro Jacenko. Dejal je, da okoliščine smrti novinarke, ki je izginila avgusta lani, še niso znane.

Petro Jacenko, ki je smrt Viktorije Roščina v četrtek potrdil za ukrajinsko televizijo, je povedal, da je bila novinarka tik pred tem, da jo zamenjajo v okviru izmenjave ujetnikov. "Njena premestitev iz Taganroga v Moskvo je bila faza v pripravah na njeno izpustitev," je dejal. Po poročanju medijev je zaprta novinarka dolgo časa gladovno stavkala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Roščina, ki bi pred nekaj dnevi dopolnila 28 let, je izginila avgusta lani na ukrajinskih ozemljih pod zasedbo Rusije. Na okupirano območje je pripotovala iz dela Ukrajine pod vladnim nadzorom prek Poljske. Že leta 2022 so jo ruske enote aretirale v južnem ukrajinskem pristaniškem mestu Berdjansk, a so jo pozneje izpustili.

Roščina je med drugim delala kot svobodna novinarka za ukrajinski novičarski portal Ukrajinska Pravda, po poročanju Reutersa pa tudi za Radio Free Europe/Radio Svoboda. Poročala je o življenju na Krimu po letu 2014, ko si je ukrajinski polotok priključila Rusija, in na ozemljih na vzhodu Ukrajine, ki so jih zavzeli proruski separatisti.