Tujina

V Rusiji po raketnem napadu več ranjenih, Putin poudaril, da so pripravljeni na pogovore

Moskva/Kijev, 28. 07. 2023 17.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
0

Rusija je poročala o domnevnem ukrajinskem raketnem napadu na jugozahodu države. Kot je sporočilo rusko obrambno ministrstvo, so prestregli dve ukrajinski raketi, ostanki ene od raket pa so padli na mesto Taganrog v bližini meje z Ukrajino. Pri tem je bilo ranjenih najmanj 15 ljudi. Rusija naj bi med tem podrobno preučevala predloge nekaterih afriških voditeljev za končanje konflikta v Ukrajini.

"Kijevski režim je izvedel teroristični napad na stanovanjsko infrastrukturo v Taganrogu," je na Telegramu sporočilo obrambno ministrstvo in dodalo, da je ruska zračna obramba sestrelila raketo, katere ostanki so "padli na ozemlje mesta".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Guverner regije Rostov Vasilij Golubev je na Telegramu sporočil, da je bilo ob napadu ranjenih 15 ljudi, ki so poiskali zdravniško pomoč. Po prvih informacijah napad ni terjal smrtnih žrtev. Raketa naj bi padla v bližini kavarne v središču Taganroga. Po družbenih omrežjih so zakrožile slike hudega razdejanja na ulici. Video posnetki prikazujejo ogromen oblak dima nad mestom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rusija je kmalu zatem sporočila, da je sestrelila drugo ukrajinsko raketo nad jugozahodnim delom države. Ruska zračna obramba je raketo prestregla v bližini mesta Azov v regiji Rostov, ostanki rakete pa so padli na zapuščeno območje, je navedlo obrambno ministrstvo. Ukrajina, ki se že več kot 17 mesecev sooča z rusko agresijo, se odslej uradno še ni odzvala.

Taganrog se nahaja ob Azovskem morju v neposredni bližini ukrajinske regije Doneck, ki so jo ruske sile večinoma zasedle. Razdalja do frontne črte je približno 120 kilometrov.

'Rusija ogroža civilne ladje v Črnem morju'

Vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak je Rusijo obtožil, da ogroža civilne ladje v Črnem morju, in mednarodno skupnost pozval, naj obsodi to "teroristično metodo". Rusija je namreč prejšnji teden odstopila od sporazuma o izvozu ukrajinskega žita, sklenjenega s posredovanjem Združenih narodov in Turčije. Moskva je tako prejšnji teden opozorila, da bi lahko ladje, ki potujejo v ukrajinska pristanišča, obravnavali kot vojaške tarče.

"Ruske vojaške ladje ogrožajo civiliste na Črnem morju, s tem pa kršijo vse norme mednarodnega pomorskega prava," je na Telegramu zapisal Jermak.

Putin ponovno poudaril, da je Rusija odprta za pogovore, afriški voditelji pritiskajo na obnovo sporazuma o žitu

Rusija, ki je od začetka invazije na Ukrajino v mednarodnem prostoru postala nekoliko izolirana, si trenutno prizadeva okrepiti odnose z afriškimi državami. V luči tega v Sankt Peterburgu poteka dvodnevni rusko-afriški vrh, ki se ga po navedbah Kremlja udeležujejo predstavniki 49 od 54 afriških držav, od tega 17 voditeljev držav ali vlad.

Putin je sporočil, da je Rusija podpisala sporazume o vojaškem sodelovanju z več kot 40 afriškimi državami. Sporazumi o vojaško-tehničnem sodelovanju so namenjeni krepitvi obrambnih zmogljivosti držav, je povedal. Po Putinovih besedah so afriške države prejele široko paleto orožja in tehnologije, nekatere brezplačno. "Nekatere od teh dobav so zagotovljene brezplačno z namenom povečanja varnosti in suverenosti držav," je dejal.

Rusko-afriški vrh v Sankt Peterburgu
Rusko-afriški vrh v Sankt Peterburgu FOTO: AP

Putin je napovedal, da želi Rusija tudi razširiti svojo navzočnost v Afriki, odpreti nove konzulate in veleposlaništva ter povečati število osebja na obstoječih diplomatskih predstavništvih. Ponovno je poudaril, da bo Rusija še naprej zanesljiva dobaviteljica žita državam na afriški celini.

Afriški voditelji so pritisnili na Putina, naj nadaljuje z mirovnim načrtom za končanje vojne v Ukrajini in obnovo sporazuma o žitu. Voditelji sicer niso bili neposredno kritični do Rusije, vendar so opozorili na posledice konflikta, zlasti na cene hrane. 

"Afriška mirovna pobuda si zasluži največjo pozornost, ne smemo je podcenjevati," je predsednik Republike Kongo Denis Sassou Nguesso dejal Putinu in drugim afriškim voditeljem v Sankt Peterburgu. "Še enkrat nujno pozivamo k ponovni vzpostavitvi miru v Evropi."  Tudi egiptovski predsednik Abdel Fattah el-Sisi je pozval Rusijo, naj ponovno začne izvajati sporazum o črnomorskem žitu, ki je prejšnji teden propadel zaradi izstopa Moskve.

Rusko-afriški vrh v Sankt Peterburgu
Rusko-afriški vrh v Sankt Peterburgu FOTO: AP

Putin je ponovil, da je Rusija pripravljena na pogajanja z Ukrajino, vendar se jim Kijev noče pridružiti. Ruski voditelj se je odzval na pripombe predsednika komisije Afriške unije (AU) Mousse Fakija Mahamata, ki je dejal, da AU pripisuje veliko vrednost celovitosti in suverenosti držav ter mirnemu reševanju kriz s kompromisom.

Kljub Putinovim besedam pa je Kijev že večkrat zagotovil, da pogajanj z Rusijo ne bo, vse dokler ima Moskva v rokah petino ukrajinskih ozemelj. 

Putin je obljubil, da bo brezplačno zagotovil žito afriškim državam

Putin je že ob prvem dnevu vrha v četrtek obljubil, da bo Burkini Faso, Zimbabveju, Maliju, Somaliji, Srednjeafriški republiki in Eritreji brezplačno zagotovil do 50.000 ton žita. Zavrnil je povratek Rusije k sporazumu o izvozu žita, od katerega je odstopila, in vztrajal, da se bodo usmerili k "pravičnejšemu sistemu razdeljevanja virov".

Rusija je afriškim državam tudi odpisala dolgove v skupni vrednosti 23 milijard ameriških dolarjev, je po poročanju tujih medijev še dejal Putin. V svojem govoru na rusko-afriškem vrhu je poudaril, da bo Moskva za razvoj Afrike namenila več kot 90 milijonov dolarjev.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA