Tujina

V podzemnih tunelih našli trupla šestih izraelskih talcev

Gaza, 01. 09. 2024 09.06 | Posodobljeno pred 17 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izraelske sile so odkrile trupla šestih talcev, ki jih je Hamas zadrževal na območju Gaze. Sporočili so, da so trupla našli v podzemnem tunelu na območju Rafe, ocenili pa so, da je najdene talce "umoril Hamas". Zunanja ministrica Tanja Fajon je danes izrazila pretresenost zaradi uboja šestih izraelskih talcev v Gazi. V zapisu na omrežju X je ob tem znova pozvala k brezpogojni izpustitvi preostalih talcev in premirju v palestinski enklavi.

Carmel Gat, Eden Yerushalmi, Hersh Goldberg-Polin, Alexander Lobanov, Almog Sarusi in Ori Danino so imena umrlih talcev, ki so jih našli v podzemnih prehodih. Kako so umrli, ni še povsem jasno, čeprav je kontraadmiral Daniel Hagari dejal, da so jih po prvih ocenah "brutalno umorili Hamasovi teroristi, preden je vojska prišla do njih".

Obdukcije šestih talcev so sicer pokazale, da so bili ustreljeni v glavo, po navedbah vira, ki ga navaja Haaretz, pa fizično stanje talcev, čeprav šibko, ni kazalo na skrajno izčrpanost ali lakoto. Če ne bi bili ustreljeni, piše Hareetz, bi preživeli.

Skupina, ki predstavlja svojce talcev zadržanih v Gazi, je že zahtevala od izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, da nemudoma prevzame odgovornost in nagovori narod. Očitajo mu, da je zapustil svoje državljane in se ni dovolj potrudil za njihovo vrnitev. Skupina je poudarila, da je bila šesterica talcev "umorjena v zadnjih nekaj dneh, potem ko so preživeli 11 mesecev mučenja, trpljenja in stradanja v ujetništvu Hamasa".

Talci, ki so jih mrtve našli v podzemnih predorih
Talci, ki so jih mrtve našli v podzemnih predorih FOTO: AP

"Njihovo smrt je povzročilo odlašanje podpisa dogovora," so dodali. Napovedali so protest in pozvali državljane, naj se pridružijo demonstracijam v Tel Avivu, Jeruzalemu in drugod po Izraelu, poroča BBC.

Izraelska vojska je danes sporočila, da so bila trupla vrnjena na območje Izraela. Izraelski predsednik Isaac Hercog je dejal, da je "srce celega naroda razbito na koščke zaradi novice" o njihovem umoru. "V imenu države Izrael z vsem srcem objemam njihove družine in se opravičujem, ker jih nisem uspel varno pripeljati domov," je dodal.

Izraelski premier se je pogovarjal s starši Lobanova, enega izmed talcev. Družini je izrazil "globoko žalost" in se jim opravičil, ker talca država ni uspela vrniti živega. "Rad bi vama povedal, kako mi je žal, in se vam opravičil, ker ga nisem vrnil živega," je dejal staršema. Netanjahu naj bi se v prihodnjih dneh pogovarjal še z drugimi družinami talcev.

Ostro se je odzval tudi ameriški predsednik Joe Biden, saj je bil eden izmed talcev, Goldberg-Polin, ameriški državljan. Sporočil je, da je ogorčen zaradi njegove smrti. Njega so zajeli na glasbenem festivalu in ga odpeljali v Gazo. "Izgubil je roko, ko je pomagal prijateljem in drugim med Hamasovim pokolom. Pravkar je dopolnil 23 let in načrtoval je potovanje po svetu," je poudaril Biden, ki je spoznal njegova starša.

Ugrabitev Goldberga-Polina je bila verjetno najbolj odmevna na mednarodnem prizorišču. Njegova starša sta se srečala, kot že omenjeno, z Bidnom, pa tudi s papežem Frančiškom, nagovorila pa sta tudi Združene narode in pozvala k izpustitvi vseh talcev. 

Odzval se je tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres in pozval k "izpustitvi vseh talcev in končanju nočne more v Gazi". "Nikoli ne bom pozabil srečanja s starši Hersha Goldberga-Polina in drugimi družinami talcev oktobra lani," je Guterres zapisal v sporočilu na X. "Današnja tragična novica je uničujoč opomin, da je treba izpustiti vse talce," je dodal.

Fajonova pretresena zaradi umorjenih talcev

"Pretresena ob novici o uboju šestih izraelskih talcev. Slovenija ponovno poziva k takojšnji in brezpogojni izpustitvi vseh talcev ter k nujnemu dogovoru o premirju v Gazi," je sporočila Fajon.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Naša moralna odgovornost je, da storimo vse, kar je v naši moči, da se to mučenje konča," je še dodala ministrica.