Tujina

V Parizu po eksploziji in velikem požaru okoli 50 poškodovanih

Pariz, 22. 06. 2023 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K., STA, K.K.
Komentarji
3

Število poškodovanih po sredini eksploziji in velikem požaru v osrednjem delu Pariza je naraslo na okoli 50, so sporočile oblasti. Šest ljudi je v kritičnem stanju. Pogrešana je le še ena oseba. Za drugo so ugotovili, da so jo že sprejeli v bolnišnico. Eksplozijo je verjetno povzročilo uhajanje plina, a dovolj dokazov za potrditev te domneve še ni.

Eksplozija v Parizu
Eksplozija v Parizu FOTO: AP

Požar je izbruhnil po eksploziji na ulici Rue Saint Jacques v petem pariškem okrožju, kjer se med drugim nahaja Latinska četrt, eno od turistično najbolj priljubljenih območij mesta. Poškodovanih je približno 50 ljudi, šest jih je v kritičnem stanju.

Pogrešana je le še ena oseba. Pristojno tožilstvo je namreč sporočilo, da se je za drugo pogrešano osebo izkazalo, da so jo že sprejeli v bolnišnico. "Iskanje druge osebe se nadaljuje," so dodali in opozorili, da se število pogrešanih lahko še spremeni.

Po besedah francoskega notranjega ministra Geralda Darmanina je bilo med gašenjem požara na prizorišču skupno 325 gasilcev, ki jim je uspelo pred ognjenimi zublji obvarovati druge stavbe v bližini. Dve sta sicer kljub temu utrpeli veliko škodo. Na prizorišču je bilo tudi devet zdravnikov.

Gasilci so sprva sporočili, da sta se zrušili dve stavbi, vendar pa je pariška policija kasneje dejala, da se je zrušila zgolj ena. Po besedah županje petega okrožja Florence Berthout je bila v eksploziji in požaru najbolj prizadeta zasebna modna šola Paris American Academy, ki stoji ob nekdanji vojaški bolnišnici Val-de-Grace. Učencev takrat na srečo ni bilo v šoli, saj so se po navedbah matere ene od učenk udeležili revije pariškega tedna mode.

Županja Pariza Anne Hidalgo je sestavila krizno enoto in na Twitterju sporočila, da je v mislih z žrtvami in njihovimi bližnjimi. Preiskava vzroka eksplozije še poteka. Po navedbah očividcev naj bi bilo pred eksplozijo zaznati močan vonj po plinu, kar pomeni, da bi jo lahko povzročilo njegovo uhajanje, vendar preiskovalci za zdaj še nimajo dovolj dokazov, da bi to domnevno z gotovostjo potrdili.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je izrazil solidarnost z vsemi, ki jih je nesreča prizadela. "V mislih smo z vsemi, ki jih je prizadela eksplozija v Parizu, s pogrešanimi osebami in z dežurnimi reševalci," je sporočil. Medtem se je premierka Elisabeth Borne mudila na kraju dogodka.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nace Štremljasti
22. 06. 2023 19.21
+1
kako pa sedaj vse vejo je plin uhajal že prej
Petur
22. 06. 2023 16.51
-1
plin je uhajal ali je bil izpuščen...
stumfeta
22. 06. 2023 09.45
+2
A dons, k ni tri minute po novici, pa k se je izvedelo, kaj je krivo za eksplozijo, ne bo šel pa nihče pisat izmišljotin na račun drugih državljanov?