Tujina

V okolici Aten množične evakuacije zaradi gozdnih požarov

Atene, 12. 08. 2024 09.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, K.H.
Komentarji
5

V regiji Atika v okolici Aten se nadaljuje množična evakuacija domov in bolnišnic zaradi gozdnih požarov, ki so izbruhnili v soboto. Potem ko so v nedeljo iz najmanj osmih vasi evakuirali več sto ljudi, je civilna zaščita danes odredila izselitev še iz petih predelov. Med prizadetimi območji je tudi zgodovinsko mesto Maraton. Grčija je za obvladovanje obsežnih požarov, ki divjajo v regiji Atika, za pomoč zaprosila Evropsko unijo.

"Kljub celonočnim prizadevanjem civilne zaščite in njenim nadčloveškim naporom, se je požar hitro razvijal,"  je dejal tiskovni predstavnik gasilcev in pojasnil, da je požar dosegel goro Pentelicus in se usmerja proti kraju Penteli. Po njegovih besedah so ob zori evakuirali otroško in vojaško bolnišnico v Penteliju. Gasilska brigada je na območje napotila 510 gasilcev s 152 vozili in 29 letali, je dodal.

Med območji, kjer so reševalne službe odredile evakuacijo, je tudi zgodovinsko mesto Maraton, 40 kilometrov vzhodno od Aten, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah gasilcev so gorele hiše v mestu Varnavas. Gasilci so uspeli rešiti potnike v konvoju več kot 20 vozil, ki so poskušali pobegniti s prizadetega območja.

Od sobote popoldne je v Grčiji izbruhnilo 40 požarov. Plameni so segali do višine 25 metrov. Ljudje v regiji Atika so prejeli SMS sporočila z obvestilom o požaru in navodilom, v katero smer naj se umaknejo. Trenutno se proti Atenam pomika pas požarov v dolžini 30 kilometrov. Požari so že zajeli goro Pentelik. V mestu Dione pa so požgali več avtomobilov in poškodovali stanovanjske stavbe.

V Penteliju so lahko prebivalci le nemočno opazovali, kako so siloviti vetrovi potiskali plamene proti njihovim domovom. Že ob zori so v kraju evakuirali otroško in vojaško bolnišnico. Med območji, kjer so reševalne službe odredile evakuacijo, je tudi zgodovinsko mesto Maraton, 40 kilometrov vzhodno od Aten. Plameni naj bi mesto že dosegli, zaradi česar so zgorele številne strehe.

Grčija zaradi požarov zaprosila za pomoč EU

Grčija je za obvladovanje obsežnih požarov, ki divjajo v regiji Atika, za pomoč zaprosila Evropsko unijo. Ta je že aktivirala mehanizem na področju civilne zaščite, v okviru katerega bodo pri gašenju požarov z gasilci, tovornjaki in helikopterji Grčiji pomagale Italija, Francija, Češka in Romunija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Na prošnjo Grčije je bil aktiviran mehanizem civilne zaščite EU," je povedal tiskovni predstavnik Evropske komisije Balazs Ujvari in dodal, da bodo Grčiji pomagale Italija, Francija, Češka in Romunija. Francija bo Grčiji poslala 180 gasilcev, 55 tovornjakov in helikopter. Italija bo poslala dva kanaderja, Češka in Romunija pa gasilske ekipe.

Potem ko je Grčija že doživela rekordno vroča prva dva poletna meseca, je minister za podnebne krize in civilno zaščito Vasilis Kikilias po poročanju britanskega BBC opozoril, da se bodo zaostrene vremenske razmere v državi zaradi vetra in suše nadaljevale. Temperature naj bi v okolici Aten danes dosegle 39 stopinj, sunki vetra pa naj pihali do 50 – po nekaterih poročilih pa tudi do 70 – kilometrov na uro.

Zaradi požarov je v nedeljo prekinil dopust tudi predsednik vlade Kiriakos Micotakis in se vrnil v Atene.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bazilika555
12. 08. 2024 16.00
ubogi ljudje...
Potouceni kramoh
12. 08. 2024 14.52
-1
V Atenah se ful splača kupiti najmanj app če že ni za kuču.
jedupančpil
12. 08. 2024 14.37
+1
ti si ziher pozigalec!
Dolar Kramp
12. 08. 2024 12.55
+3
Še marsikje drugej na jugi, pa se nič ne piše.
bazilika555
12. 08. 2024 16.01
+1
Kolikor sem zasledil, ni nikjer tako zelo ogroženo veliko mesto kot Atene.