Tujina

V nuklearki Zaporožje izbruhnil požar

Zaporožje, 11. 08. 2024 22.04 | Posodobljeno pred 29 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V največji evropski jedrski elektrarni Zaporožje, ki je pod nadzorom Rusije, je izbruhnil požar. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ruske sile obtožil, da so namerno zanetile ogenj in Mednarodno agencijo za jedrsko energijo pozval k ukrepanju. Ruski mediji medtem trdijo, da je požar izbruhnil zaradi obstreljevanja ukrajinskih sil.

"Iz Nikopola smo zaznali, da so ruski okupatorji zanetili požar na območju jedrske elektrarne Zaporožje. Trenutno je raven sevanja v mejah normale. Dokler pa imajo ruski teroristi nadzor nad jedrsko elektrarno, stanje ni in ne more biti normalno. Od prvega dne zasega Rusija uporablja jedrsko elektrarno le za izsiljevanje Ukrajine, celotne Evrope in sveta. Čakamo na odziv sveta, čakamo na odziv IAEA. Rusija mora za to odgovarjati," je na družbenih omrežjih zapisal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in objavil posnetek požara. 

Jevhen Jevtušenko, vodja vojaške uprave v Nikopolu, je za The Kyiv Independent ocenil, da gre morda za rusko provokacijo ali "poskus ustvarjanja panike" v naseljih na desnem bregu nekdanjega akumulacijskega jezera. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Ruske sile so zažgale veliko število avtomobilskih pnevmatik v hladilnih stolpih," trdi Jevtušenko, ki se sklicuje na neimenovane vire. 

Russia Today medtem navaja guvernerja regije Jevgenija Balitskyja, ki trdi, da so požar zanetile ukrajinske sile. Po njegovih besedah je požar pod nadzorom in ni nevarnosti eksplozije. 

Jedrska elektrarna Zaporožje, največja v Evropi, je pod rusko okupacijo vse od marca 2022. 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.