Tujina

V Nemčiji poplave terjale štiri smrtne žrtve, enega gasilca še pogrešajo

Berlin, 03. 06. 2024 13.47 | Posodobljeno pred 31 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, N.L.
Komentarji
4

Nemški kancler Olaf Scholz je danes obiskal območja na jugu Nemčije, ki so jih v zadnjih dneh prizadele poplave, in obljubil solidarnost s prizadetimi v ujmi. Razmere na Bavarskem in v Baden-Württembergu po obilnem deževju danes ostajajo napete, poplave pa so doslej terjale štiri smrtne žrtve.

Scholz je ob obisku v poplavljenem Reichertshofnu na Zgornjem Bavarskem poudaril, da ljudje najbolj potrebujejo solidarnost. Obljubil je, da bo vlada storila vse, kar je v njeni moči, da bi zagotovila hitrejšo pomoč.

Kancler, ki je poplavljeno mesto obiskal skupaj z notranjo ministrico Nancy Faeser in bavarskim ministrskim predsednikom Markusom Söderjem, je tudi ocenil, da bi morali biti prebivalci Nemčije vse bolj pripravljeni na naravne nesreče, zlasti na poplave. Spomnil je, da je letos že četrtič na območju poplav, zato po njegovih besedah ne bi smeli zanemariti boja proti podnebnim spremembam.

Vrtci in šole zaprti

Po obilnem deževju, ki je jug Nemčije zajelo v minulih dneh, razmere na Bavarskem in v Baden-Württembergu danes ostajajo napete, v nekaterih krajih so se celo zaostrile. O poplavah poročajo tudi iz dežele Saška-Anhalt.

Na Bavarskem in v Baden-Württembergu so danes v več šolah odpovedali pouk, tudi vrtci so zaprti. Tako kot minuli konec tedna je tudi danes močno oviran železniški promet, povezava med Münchnom in Stuttgartom ostaja prekinjena. Nemške železnice potnikom odsvetujejo potovanja na jugu Nemčije.

Zaradi naraščanja vodotokov in napovedanih novih padavin so danes evakuirali prebivalce zlasti v bližini Stuttgarta. Z območja Schwarzwalda poročajo o poplavljenih cestah, sprožilo se je tudi več zemeljskih plazov.

Dve smrtni žrtvi, enega gasilca pogrešajo

Tudi na Bavarskem po oceni Söderja nevarnosti še ni konec. "Razmere se sicer nekoliko umirjajo, a opozoril za nevarnost še ne moremo umakniti," je danes dejal za radio Deutschlandfunk. Posvaril je, da bodo gladine večjih rek naraščale tudi, ko bo nehalo deževati.

Reševalci so medtem v kraju Schrobenhausen na Bavarskem v eni od poplavljenih kleti našli truplo 43-letne ženske, ki so jo pogrešali od nedelje. Gre za drugo žrtev poplav na jugu Nemčije. V soboto je med reševalno akcijo na Bavarskem umrl gasilec. Enega človeka – tudi gasilca – še pogrešajo.

Vremenoslovci za danes napovedujejo nove močnejše padavine na posameznih območjih na jugozahodu Nemčije, ponekod bi lahko padala tudi toča.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dragica Cegler
03. 06. 2024 15.50
+1
V Nemčiji so tudi inženirji zabodli policaja.O tem pa ne smete,a ne?
trollolll
03. 06. 2024 15.53
-1
saj je bil clanek o afganistancu, ki je zabodel policaja, ki je vceraj za posledicami tega umrl. dragica, pojdi lonce cuvat.
PostenoJa
03. 06. 2024 15.15
+1
Blue Dream
03. 06. 2024 14.12
+0
A je bil Brečko spet v akciji?