Tujina

V napadu na šolo več mrtvih: je na obzorju dogovor med Hamasom in Izraelom?

Gaza, 07. 07. 2024 09.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Napadi v Gazi se nadaljujejo. V zračnem napadu na šolo je umrlo vsaj 16 ljudi. Stavba je nudila zatočišče na tisoče razseljenim v begunskem taborišču Nuseirat, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje pod vodstvom Hamasa.

Videoposnetek s prizorišča napada v Nuseiratu prikazuje odrasle in otroke, ki kričijo na ulici, polni dima, pokriti s prahom in ruševinami, medtem ko tečejo na pomoč ranjenim. Očividci so za BBC povedali, da je bila tarča šola, ki se nahaja v bližini živahne tržnice.

Uničena Gaza
Uničena Gaza FOTO: AP

Izraelske obrambne sile (IDF) so, kot poroča BBC, sporočile, da so napadle več teroristov, ki delujejo na območju šole Al-Jaouni. Medtem so poročali še, da je bilo v ločenem zračnem napadu na hišo v taborišču ubitih 10 ljudi.

V zadnjih dneh se po mesecih znova krepi upanje, da je dogovor med Izraelom in Hamasom na obzorju. Izrael je namreč napovedal, da bo prihodnji teden poslal skupino pogajalcev, ki bodo s Hamasom razpravljali o dogovoru o izpustitvi talcev. Kot poroča BBC, je uradnik ameriške administracije razkril, da se je Hamas strinjal s precej pomembnimi prilagoditvami svojega stališča glede morebitne prekinitve ognja. Visoki vir iz Hamasa je za Reuters povedal, da se je skupina strinjala, da začne pogovore o izpustitvi izraelskih talcev 16 dni po predlagani prvi fazi sporazuma, katerega cilj je končanje vojne v Gazi.