Tujina

V Mehiki v tovornjaku našli 103 otroke brez spremstva

Veracruz, 07. 03. 2023 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V zapuščenem tovornjaku v vzhodni mehiški državi Veracruz so našli 103 mladoletne otroke. Z njimi je bilo še 212 odraslih, vendar z otroki niso bili v sorodstvenih vezeh, niti jih niso poznali. Gre za največje število migrantskih otrok, ki so jih v zadnjem času našli na poti iz Mehike.

Oblasti v Mehiki so našle zapuščen tovornjak s 103 mladoletniki brez spremstva. Po poročanju portala Deutsche Welle je to v zadnjem času največje odkritje migrantskih otrok, ki potujejo skozi Mehiko. 

Mladoletniki so potovali brez odraslih sorodnikov in so bili del skupine 343 migrantov iz Srednje in Južne Amerike, je v ponedeljkovi izjavi dejal Nacionalni inštitut za migracije (INM). Poleg 103 migrantskih otrok so tako oblasti v prikolici odkrile tudi 212 odraslih iz Gvatemale, Hondurasa, Salvadorja in Ekvadorja. V vozilu je bilo še 28 migrantov, ki so potovali z družino.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predelano vozilo je imelo dodatno nadstropje, migranti pa barve zapestnice

Priklopnik, ki so ga našli brez voznika, je bil predelan. Imel je namreč dodatno nadstropje, da je lahko sprejel več ljudi, na strehi pa je imel ventilatorje in prezračevalne odprtine. Migranti so imeli na rokah barvne zapestnice, ki so jih očitno tihotapci uporabljali za identifikacijo svojih strank.

Medtem ko bodo otroke poslali v skrbništvo socialne službe v Veracruzu, bodo odrasli migranti podvrženi postopku določanja njihovega pravnega statusa v Mehiki.

In zakaj je bilo v tovornjaku toliko otrok brez staršev? Pogosto se zgodi, da v Združene države najprej vstopijo odrasle osebe, ki nato tihotapce prosijo, naj pripeljejo še njihove otroke.  

Prevoz s tovornjaki je nevarna metoda

Okoli 57 otrok iz Gvatemale so v tovornjaku na kontrolni točki blizu ameriško-mehiške meje našli že v začetku tega leta.  

In čeprav se migrante pogosto prevaža s tovornjaki, je to zelo nevarna metoda. Lansko leto so na primer v zapuščenem tovornjaku v San Antoniu v Teksasu našli več kot 50 trupel migrantov. Vozilo je bilo parkirano na žgočem soncu, migranti pa naj bi se tam "dobesedno skuhali".  

Pot je nevarna tudi iz drugih razlogov. Decembra 2021 je v južni Mehiki umrlo 56 migrantov, ker se je njihov tovornjak prevrnil.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
07. 03. 2023 10.32
+3
Kaj je tem staršem, ni opravičila, se ne zavedajo, da svojih otrok ne bodo več videli, ne vedo kje bodo otroci končali.
Pika005
10. 03. 2023 14.59
Iz neznosnih razmer bežijo, zato verjetno tvegajo vse, drugače ne gre. Kam ta svet drvi.