Tujina

V Libanonu tudi slovenski vojaški opazovalec, ki trenutno ni ogrožen

Bejrut, 15. 10. 2024 10.58 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V okviru organizacije UNTSO pod okriljem ZN na jugu Libanona deluje tudi slovenski vojak. V nedavnih napadih izraelskih sil na pripadnike misije ZN ni bil ogrožen, je pa situacija na območju zelo resna in nevarna, je potrdila tiskovna predstavnica Slovenske vojske Nina Raduha. Vojska z njim redno vzdržuje stike.

V 26. kontingentu Slovenske vojske (SV) v okviru Organizacije Združenih narodov za nadzor premirja (UNTSO) delujeta tudi dva slovenska vojaška opazovalca, je pojasnila podpolkovnica Nina Raduha, načelnica oddelka za odnose z javnostjo Generalštaba SV. Svojo enoletno dolžnost sta pripadnika SV nastopila avgusta letos, eden je v Izraelu, drugi pa v Libanonu. Slednji se trenutno nahaja v bazi ZN v Nakuri na jugu države, kjer je v zadnjem času prišlo do več napadov izraelskih sil na pripadnike misije ZN v državi (Unifil).

Razmere na tem območju so po besedah podpolkovnice Raduha izjemno resne in nevarne, pripadnik SV pa tam nadaljuje z opravljanjem nalog v skladu z usmeritvami vodstva misije in njenim mandatom, pri čemer upošteva vse varnostne ukrepe.

Vojska z obema svojima pripadnikoma v okviru UNTSO vzdržuje redne kontakte in spremlja razmere, nazadnje so bili v stiku v ponedeljek, je potrdila Raduha. Pripadnik SV, ki se nahaja v Libanonu, je trenutno v bazi Unifila. Situacija je relativno stabilna, vendar popolne varnosti ni mogoče zagotoviti.

Glede morebitne evakuacije pripadnikov SV je dejala, da mora takšno odločitev sprejeti vlada, potrebno pa bi bilo tudi usklajevanje z vodstvom misije.

Izraelska vojska je od četrtka izvedla več napadov na poslopja in pripadnike mirovne misije ZN v Libanonu (Unifil), več kot 10 jih je bilo ranjenih. V zadnjih dneh so se nato zvrstile številne obsodbe in izrazi zaskrbljenosti zaradi napadov, ki ogrožajo varnost pripadnikov misije.

Slovenija v okviru UNTSO deluje od oktobra 1998, svoje delovanje v misiji Unifil pa je zaključila avgusta lani. Slovenska vojska je bila del Unifila od konca vojne v Libanonu leta 2006, zadnji pripadnik pa se je v Slovenijo vrnil dva meseca pred izbruhom trenutnih napetosti na Bližnjem vzhodu.

Misija Unifil je bila ustanovljena leta 1978, da bi nadzorovala umik izraelske vojske po prvi invaziji v Libanon. Organizacija ZN za nadzor premirja na Bližnjem vzhodu (UNTSO) pa je bila ustanovljena med arabsko-izraelsko vojno leta 1948 z namenom zagotavljanja vojaške poveljniške strukture za mirovne sile v regiji in vzdrževanja premirja na območju. UNTSO misiji Unifil še danes zagotavlja vojaške opazovalce.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kiropraktik
15. 10. 2024 12.17
+1
Hamasa pa ni možno komentirati? Pa Hesbolaha? A ja, to so otroci!
veneti
15. 10. 2024 12.03
Ja končno nekaj da lahko komentiramo. Ok Izrael napada UN? kaj dela UN tam? A gledajo kako hezbola strelja rakete? Zakaj jim UN ne prepreči terorizma? Imajo pa jajce obtoževati Izraelce da jih napadajo ne preprečujejo pa raketnih napadov? si tam morebiti jace čohajo. In ne vem za kaj protestirate v prid Palestine. Borijo se za nas za zahodne vrednote. Vsak ki protestira proti Izraelu se lahko zaradi mene preseli v saudsko Arabijo in se ravna po srednjeveških zakonih. Ste pogledali napade 7.novembra? to so živali!!!! in zakaj slikajo samo boge otroke in ne skupine moških ki kričijo allah ahbar. Sram vas bodi vse.
Anion6anion
15. 10. 2024 11.22
+1
Kaj pa opazuje? Kako Tanja neomajno podpira netanjahuja?